Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
11.09.2017 г.

Какво да предприемем при появата на смола по клоните на костилковите овошки

Полезни съвети
Какво да предприемем при появата на смола по клоните на костилковите овошки

Появата на смола по клоните и стъблата на костилковите овощни дървета е тревожен симптом. Ако е на конкретен клон, то той най-вероятно скоро ще изсъхне, но ако е по ствола на дървото, има опасност да го загубим цялото. По принцип овошките си намират предостатъчно поводи да пускат смола, а рядко сме в състояние да предотвратим всичко, затова трябва да знаем какво трябва да предприемем.

Най-често смолата се появява след есенното подрязване, затова много градинари оставят подрязването на костилковите дървета за пролетта. Това обаче не е нужно – достатъчно е при подрязването да се оставят пънчета с дължина 3-5 сантиметра, които през пролетта и лятото, когато няма други спешни дейности, могат да бъдат отрязани до удебелението на клоните в основата на разклонението. Ако действаме така, няма да се стигне до появата на смола.

Случва се овошките да пускат смола при нападение на гъбични заболявания. Особено притеснителна е монилията, която е в състояние да се развива в чворовете даже през по-топлите зимни периоди. Други причини за появата на смола могат да бъдат прекалено богатата реколта, механични рани, измръзване, слънчеви изгаряния, поражения от корояди, резки температурни колебания през преходните годишни сезони.

При появата на смола трябва първо да отрежем всички клони, които сълзят най-силно. Методът е прост, но ефективен, защото тези клони отслабват силно цялото дърво. А там, където това е невъзможно, смолата се почиства, промива се с разтвор на железен сулфат (2-3 лъжици на 1,5-2 литра вода) и когато мястото изсъхне, се полага овощарска замазка.

При прасковите дори къдравостта може да доведе до появата на смола. За преодоляването на този проблем при растежа на филизите през пролетта дърветата се пръскат с препаратите Санкоцеб 80 ВП (0,3%), Тирам 80 ВГ (0,3%), Фунгуран ОН 50 ВП (0,15%), Шампион ВП (0,3%), МАКК 50 ВП (0,3%), ШАМП ВП (0,3%), Шавит Ф 72 ВДГ (0,2%). Овошките трябва да бъдат обработени още при първите забелязани признаци на болестта.

Също толкова важни са профилактичните мерки в рамките на цялостната агротехническа дейност. Не трябва да се злоупотребява с азотните торове, градините да се залагат върху по-рохкави почви, а поливането да обхваща не само малък кръг около ствола, а почвата под цялата корона, за да бъде избегнато загниването на кореновата шийка.

Какво да предприемем при появата на смола по клоните на костилковите овошки
35384

Последни материали
Виж
Дори сериозното свиване на търсенето няма да предотврати ръста на вноса
Реколтата от пшеница във Великобритания е минимална за 40 години
Индексът на Организацията за земеделие и прехрана е на максимум от юли 2014 година насам
Цените на храните в света се повишават вече 9 месеца поред
Много силно пострадаха животновъдите и производителите на цитрусови плодове
Поне 600 милиона долара са щетите от лошото време за фермерите в Тексас
Обзор на Софийска стокова борса АД за периода 2-5 март 2021 година
Втора седмица никой не търси хлебна пшеница на борсата
През 2020 година в стойностно изражение
Турция е увеличила производството на селскостопанска продукция с 20 на сто
Противно на всички очаквания и досегашни наблюдения
Меката зима подобри значително състоянието на есенниците в Русия
Свързани материали
Виж
С какво да профилактираме костилковите през месец май
С какво да пръскаме през юли праскови, нектарини, кайсии, сливи, череши и вишни
Болести по овощните култури
Струпясването напада и прасковата
Проблеми с костилковите овощни култури и тяхното решение
Растително защитни мероприятия
Календар за месец май - костилкови овощни видове
Болести и неприятели
Календар за месец април – костилкови овощни дървета
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2021
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам