Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
26.08.2017 г.

Защитаваме овошките от болести и вредители

Практика

sinor

Всички градинари са наясно, че профилактичните мерки за опазване на овошките от вредители и болести са в състояние да им спестят маса труд, време и разходи. Най-важните сред тях са събирането на опадалите листа и изнасянето им от градината, премахването на болните и сухи клони, на загнилите и изсъхнали плодове, а след прибирането на реколтата – задължителното прекопаване на почвата под дърветата на дълбочина 20-25 сантиметра.

Вредителите и болестите обаче могат да се появят и въпреки значителните грижи, които полагаме за овошките. Обикновено това се случва при слаби растения с бледи листа. В жегите например по листата на много дървета могат да се намножат значително плодовите и паякообразните акари. Те са незабележими с просто око и затова първоначално напълно безнаказано смучат дървесните сокове, а когато установим присъствието им, вече са се наплодили до такава степен, че листата започват да съхнат и опадат. Докато са малко обаче можем да се справим с тях и с пръскане на короната само с вода.

Доста чест, макар и нежелан гост в градината е листната въшка. Освен че смуче сок от растенията, тя впръсква в тях отрова, предизвикваща свиване на листата на топка и изкривяване на филизите. Обикновено срещу въшките се използват химически препарати, макар че можем да се справим и с пръскане с разтвор на 20 грама суперфосфат в 10 литра вода.

Срещу някои вредители в овощната градина първоначално можем да се справим и със собствени „препарати”, например с тютюнева настойка. За целта 100 грама ситен тютюн се сипват в 10 литра вода и се оставя да кисне за една седмица, след което се прецежда и се добавя 400 грама сапун за пране, за да бъде по-силен смъртоносният ефект и да се подобри прилепването на разтвора към листната маса.

Изключително ефективна срещу част от вредителите и някои заболявания е настойката от чесън. Около 200-300 грама чеснови скилидки се прекарват през месомелачката и се сипват в 10 литра вода, като се прецеждат след 2 часа. Растенията се пръскат само с прясно приготвен разтвор.

Малко повече време отива за приготвянето на настойка от люспи от кромид. За целта 150-200 грама люспи се заливат с 10 литра вода и се оставят да киснат 4-5 дни, след което също се прецеждат. С получения разтвор се пръскат овошките, унищожавайки куп вредители и забавяйки развитието на част от заболяванията.

Ако пък наоколо растат глухарчета, те също могат да бъдат използвани в борбата с вредителите. Берат се заедно с корените, като 200 грама глухарчета се заливат с топла вода и киснат 2 часа.

Най-добрият вариант за пръскане с настойки е вечер след залез слънце, когато разтворът не се изпарява толкова бързо и слънчевите лъчи не успяват да неутрализират действието на растителните инсектициди.

Защитаваме овошките от болести и вредители
27761
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Петна по листата
Направете първичен преглед на листата на овощните и лозите
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 22-28 март 2024 година
Слани и отрицателни температури ще създават опасност за овошките
Практика
Не е късно да подготвите посадъчния материал
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 8-14 март 2024 година
НИМХ прогнозира скорошни студове, внимавайте за цъфналите овошки
Разкриха хърватска схема за точене на субсидии с маслинови горички и оранжерии
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини