Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
18.08.2017 г.

Как да избегнем напукването на кората на овошките и да ги излекуваме

Практика

sinor

Често на пръв поглед пукнатините по кората на овошките изглеждат безобидни, но ако не бъдат промити с воден разтвор на железен сулфат (зелен камък) и не ги покрием с овощарска замазка или с глина с кравешки тор, върху раната могат да се заселят гъби, които постепенно ще убият дървото. Напукани стволове пък се чупят при по-силни пориви на вятъра или под тежестта на реколтата.

Пуктанитините обикновено се появяват по кората на овошките заради неправилно поливане, когато почвата е прекалено влажна, което се случва при чести дъждове или поливания. Понякога това води до бързо загиване на дървото, тъй като в такъв случай често не само се напуква кората, но загиват и корените. Още по-бързо си отиват овошките, ако загние кореновата шийка – тогава дори силни дървета могат да си отидат за 2-3 дни.

 Пукнатини се появяват и след слънчеви изгаряния, обикновено от югозападната страна на дърветата – в този случай единствената защита е профилактичното белосване на ствола и основите на главните клони.

Какви други профилактични мерки могат да бъдат предприети? При засаждането на дръвчето е важно да не вкопаваме надълбоко кореновата шийка. Не си струва да се оформя градина в низина, както и на места близо до подпочвени води. Не трябва да се прекалява и с поливането на овошките – желателно е това да става до 2 пъти месечно и само в изключително сухи периоди този брой може да бъде надхвърлен. За сметка на това есенното поливане за запасяване с влага е необходимост, тъй като помага на дърветата да презимуват.

Освен това овошките трябва редовно да бъдат подхранвани, обрязвани и защитавани от слъневи изгаряния. През зимата стволът и основните клони може да се увият със зебло, което се практикува основно при младите дръвчета, тъй като белосването при тях е забранено и освен това така могат да бъдат опазени от зайци и мишки.

Не е добре и да се престараваме с влагането на азотни торове и непрегорял оборски тор, тъй като те понижават устойчивостта на овошките към студа и по този начин стимулират появата на пукнатини.

Ако обаче сме пропуснали част от профилактичните мерки или пукнатините са се появили въпреки прилагането им, те трябва да бъдат промити с 1 до 3-процентов разтвор на меден или железен сулфат (син или зелен камък) и бордолезов разтвор. Когато изсъхне, върху раната се полага овощарска замазка.

Пукнатините трябва да бъдат наблюдавани внимателно, тъй като при големи температурни колебания, особено през зимата, могат да се разширят и тогава трябва да бъдат обработени веднага. Щом раната започне да заздравява, се появява уплътняване, което предотвратява по-нататъшно напукване.

Освен това овошки с пукнатини по кората се нуждаят от специални грижи, с редовно подхранване през пролетта и началото на лятото.

Как да избегнем напукването на кората на овошките и да ги излекуваме
29824
 

Последни материали
Виж
Контрол
БАБХ затвори безименен обект за продажба на прясно месо
При нахута митническата ставка е свалена до нула
Индия удължи безмитния внос на жълт грах до края на октомври
С различни срокове на доставка и плащане
Египет обяви поредните търгове за внос на пшеница и растителни масла
Balkan Business Awards 2024
Бургас, Казанлък и Родопи със златни отличия за развитието на бизнес средата
Криза
Европейският съюз все по-трудно продава селскостопански продукти на света
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Свързани материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Петна по листата
Направете първичен преглед на листата на овощните и лозите
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 22-28 март 2024 година
Слани и отрицателни температури ще създават опасност за овошките
Практика
Не е късно да подготвите посадъчния материал
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 8-14 март 2024 година
НИМХ прогнозира скорошни студове, внимавайте за цъфналите овошки
Разкриха хърватска схема за точене на субсидии с маслинови горички и оранжерии
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини