Начало » Хоби земеделие » Малката градина
06.08.2017 г.

Kакви овошки биха вирели във вашия двор

Орехът е топлолюбиво и светлолюбиво растение, но по време на дълбокия покой проявява добра студоустойчивост - до минус 28 градуса. Мъжките цветни пъпки обаче загиват при минус 20 градуса. За него опасни са късните пролетни студове - при минус 2-3 градуса загиват цветовете, а при минус 4-5 градуса и леторастите. Силните летни засушавания се отразяват зле на изхранването на ядките. Макар и да развива дълбока коренова система, той изразходва много вода и затова поливането му се отразява добре. Успява на дълбоките наносни и добре аерирани почви. Не му понасят плитките,сбитите и сухите. Нивото на подпочвените води за него, както и за бадема не бива да е по плитко от 2-3 метра. Развива мощна корона, поради което не е много подходящ за малки дворове.
Лешникът също е топлолюбиво растение, но подобно на ореха по време на дълбокия покой проявява задоволителна студоустойчивост - до минус 25-30 градуса. Продължителните пролетни слани причиняват измръзване на цветовете. Трудно понася летните засушавания и поливането по това време му се отразява положително. Предпочита по-висока въздушна влажност, но не и местата където въздухът се застоява, т. е. няма въздушен дренаж. Най-подходящи за лешника са северозападните, североизточните, северните и източните склонове.
Кестенът проявява високи изисквания към топлината Местата, където температурата през зимата спада под минус 16 градуса не са подходящи за отглеждането му. За да се развива нормално, необходим му е период от 6-7 месеца през годината, в който средната дневна температура да е над 10 градуса. Това средиземноморско растение у нас може да се отглежда до 700-800 м над морското равнище, но на места с мека зима и повече валежи през пролетта и лятото. Не понася алкалната реакция на почвата, което прави нецелесъобразно засаждането му на варовити почви. Той е еднодомно, разделно полово, кръстосано опрашващо се растение и не бива да се отглежда като единично дърво в района.
Смокинята е подчертано топлолюбиво растение, но понижения на температурите през зимата до 8-10 градуса под нулата не са опасни за нея. При минус 15 градуса измръзват едногодишните клонки, а при минус 20, може да загине и старата дървесина. Добре се развива в райони с дълго, топло, слънчево и сухо лято. Понася много добре високите летни температури. Всичко това прави възможно любителското и отглеждане в Северна България и някои по-високи полета, но по-слабата и студоустойчивост на зимните студове налагат вземането на предпазни мерки. Не понася тежките и преовлажнени почви. Предпочита леките, песъчливите, чакълестите и варовитите.

Kакви овошки биха вирели във вашия двор
6327
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Климатични промени
Дали смокиновите градини ще заменят крушовите по нашите ширини?
Опазването на смокинята от измръзване
Садиме смокиня в двора
Всяка сряда
Фермерският пазар на 15 август е посветен на смокинята
Изберете плодородна почва и висока температура
Смокиня в стаята
Смокиня (Ficus carica)
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини