Начало » Новини » Страната
15.11.2022 г.

Откриха нова лаборатория по вирусология в Института по земеделие – Кюстендил

Сбъднатата мечта на един учен
Откриха нова лаборатория по вирусология в Института по земеделие – Кюстендил

Протоколите за молекулярната диагностика на важни вируси по овощните видове са разработени от научни екипи на ССА и се прилагат чрез доставеното ново оборудване по Националната научна програма „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“ (ННП-ХРАНИ) към Министерството на образованието и науката съобщиха от тодел "Връзки с обществеността" на Селскостопанска академия .

Учени откриха нов вид билка, различна от мурсалския чай - рядкост за България!

Екипът на Институт по земеделие – Кюстендил към Селскостопанска академия, проф. д-р Елена Тодоровска – главен научен секретар на ССА и оперативен координатор на Компонент 1 на ННП-ХРАНИ, Янка Михайлова, Дирекция финансово управление и човешки ресурси на ССА, Мария Юнакова, началник отдел „Наука, образование и иновации”,  проф. дн Иван Атанасов, директор на Агробиоинститут на ССА, доц. д-р Илияна Кришкова, директор на Институт по земеделие - Кюстендил, както и участници по Националната научна програма присъстваха на откриването на новата лаборатория.

„Чест е за мен да открия новооборудваната лаборатория за диагностика на вирусни болести при семковите и костилковите овощни видове. Овощните видове са изключително ценен ресурс за региона и неслучайно той е известен като овощната градина на България – с тези думи проф. д-р Тодоровска приветства присъстващите. По думите ѝ овощарството е поминък за този регион и традиция, която ние предаваме в поколенията и допълни: „Овощните видове в този район са обект на проучвания с близо 100-годишна история. Институтът по земеделие – Кюстендил има важен принос за развитието на науката в областта на модерното овощарство, агрозащита и изграждане на съвременния облик на аграрната наука в България. В контекста обаче на предстоящата трансформация на Кюстендилския регион от въгледобивен в район със силно развито земеделие значението на овощните видове ще бъде голямо. Изискванията към повишаване на качеството на продукцията са свързани със Зелената сделка и стратегията „От фермата до трапезата“, чиято цел е и редуциране на негативното влияние на новоинтродуцирани инвазивни видове чрез точна и ефективна диагностика и противодействие на тяхното разпространение.

Издигането на научните изследвания на по-високо ниво е свързано с въвеждане на нови технологични решения, което изисква добро оборудване, разработване на методични подходи и експериментални протоколи“. Добър тласък за това е включването на колеги от ИЗ – Кюстендил в два Компонента на НПП „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“. Благодарение на участието им в две научни задачи са отделени средства за обновяване на лабораторията, допълни проф. Тодоровска. Новото оборудване позволява извършване на висококачествени изследвания и вземане на информирани решения за борба с вредителите, както и за селектиране на сортове и сортоподложкови комбинации, които са резистентни на вирусни и други важни заболявания. Не на последно място е създаването на безвирусен сертифициран материал.

„Човек трябва да внимава какво си пожелава, защото в един момент му се сбъдва. Аз от 15 години мечтая и исках да има лаборатория за провеждане на молекулярна диагностика на вируси по овощните видове, базираща се на полимеразна верижна реакция (PCR). Благодарение на ННП-Храни и Селскостопанска академия в лицето ръководството на ССА и конкретно на проф. Тодоровска, проф. Божанова, на колегите от Агробиоинститута и всички колеги, работили по програмата имахме честта да получим това оборудване“, каза при откриването научният секретар на ИЗ – Кюстендил и участник в проекта доц. д-р Анелия Борисова. Оборудването може да се използва от всички научни работници в института, които да извършват молекулярни анализи. Новата мечта на доц. Борисова е в Института да се създаде млад екип, който да бъде обучаван в лабораторията и по новите технологии. Специални благодарности бяха изказани и към заместник-директора на ИЗ – Кюстендил доц. д-р Димитър Сотиров, чието участие в НПП „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“ е причина и за включването на Института в Програмата.

Доц. д-р Анелия Борисова представи направленията на изследвания в обновения лабораторен комплекс, новозакупената апаратура (PCR апарат, центрофуга с охлаждане, водна баня, гел електрофореза и фотодокументираща система) и направи кратка демонстрация на експериментите за идентифициране на М- и D-щамовете на PPV. Фактът, че новото модерно оборудване вече е налично в ИЗ – Кюстендил, е много важен, тъй като до момента диагностиката на вирусите по овощните видове се е базирала на серологични методи. Тя подчерта предимствата на PCR анализа пред ELISA метода, изхождайки от факта, и че за много от вирусите, които са с икономическо значение няма разработени антитела, а това е изключително важно за производство на сертифициран посадъчен материал. Освен това новият метод, базиращ се на PCR е много по-чувствителен и позволява бърза и ефективна диагностика на вируса в дори и в малка концентрация и на ранен етап на заразяване на дърветата.

Доц. Борисова специално благодари за методическата и консултантска помощ на проф. дн Иванка Каменова и проф. дн Иван Атанасов от Агробиоинститута, от които е получила протоколи за работа с основните вируси по овощните видове и праймери за намножаване на части от техните геноми. По НПП „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“ са получени и реактивите, което е позволило провеждането на първите молекулярни експерименти с доказан резултат, през лятото на 2022г. 

Откриха нова лаборатория по вирусология в Института по земеделие – Кюстендил
4297
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Нова хакерска атака
От НАП предупреждават да не отваряте фалшиви мейли, носители на вируси
Практика
Как да разпознаем вирусното нападение при доматите
Актуално
Книга за разпознаването на вирусните болести по растенията
Пазете доматите от вируси
Практика
Предотвратяване на появата и начини за борба с вируси по доматите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини