Обелваме патладжаните, нарязваме ги на филии, посоляваме ги леко и ги оставяме в наклонен съд, за да се отцеди горчивия сок. Обелваме тиквичките и картофите и ги нарязваме на филийки. Изпържваме картофите. Овалваме тиквичките и патладжана в брашното и също ги изпържваме. Каймата смесваме със ситно нарязаните лук и целина и с обелените и настъргани домати. Запържваме сместа, като разбъркваме старателно за да се наситни каймата, а след това я задушаваме 20 мин на тих огън. Прибавяме ситно нарязания магданоз, хлебните трохи и черен пипер на вкус. Нареждаме падладжаните в намаслена тавичка. Разстиламе върху тях половината от омесената кайма. Отгоре нареждаме тиквичките и покриваме с останалата част от каймата. Най-отгоре нареждаме картофите и покриваме с отрязаните от доматите капачета. Във всяко доматено капаче слагаме по едно топче масло. Печем мусаката 20 мин в силна фурна. След това го заливаме със смес от млякото, брашното, разбитите яйца, сол и червен пипер на вкус, поръсваме с настъргания кашкавал и запичаме още 10 мин.
Продукти за мусаката: един килограм кайма от овче месо, 3 глави лук, 1 голям и 2 средни патладжана, 3 тиквички, 750 г картофи, 10 домата, четвърт пакетче краве масло, трохи от 2 филии сух бял хляб, 1 к.ч. олио, 3 скилидки чесън, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 парче целина с няколко листа, черен пипер, брашно, сол; за заливката: 2 яйца, 1 непълна ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. брашно, червен пипер, сол, 100 г настърган кашкавал.