Нарязваме рибното филе на дребно и го поръсваме с лимонов сок и сол. Обелваме доматите, почистваме ги от сърцевината им и нарязваме на дребни кубчета, краставичката също. Сваряваме картофите и ги намачкваме на пюре, което разстиламе на равен пласт в намаслена и поръсена с галета тавичка. Отгоре разстиламе рибата, смесена с доматите, краставичката, хлебните трохи и сол. Заливаме ястието с млякото, разбито с яйцето и сол на вкус. Над заливката слагане парченца масло и печем мусаката в умерена фурна.
Продукти: 800 г филе от хек или скумрия, лимонов сок, сол, 6 домата, 1 кисела краставичка, 8-10 картофа, 30 г масло, 4 с.л. трохи от сух хляб, 2 с.л. галета, червен пипер, 500 г кисело мляко, 1 яйце.