Краят и началото на годината е най-подходящото време за планиране и предварителна подготовка на технологични елементи, свързани със зеленчукопроизводството през година. Преди всичко трябва да направим точен разчет на площите в зеленчуковата градина, и да планираме как ще ги редуваме за ранно и късно производство по култури. За да имаме успешно производство, важно е да знаем предпочитанието на различните зеленчукови видове и сортове към интензивността на слънчевото греене и към дължината на деня. Така най-точно ще определим оптималния срок на сеитбата и на засаждането.
Най-светлолюбиви са разсадите
От повече светлина имат нужда всички млади зеленчукови растения - разсадът и току-що поникналите посеви. Интензивно слънчево греене е необходимо за дините, пъпешите, тиквите, тиквичките, доматите, пипера, патладжана, бамята, захарната царевица.
Светлолюбивите изискват средна интензивност на слънчевата радиация. Такива са краставиците, зелевите, морковите, магданозът, спанакът, салатата, фасулът, грахът, лукът, чесънът, картофите, копърът. Но има и зеленчуци, които за да образуват качествени, продуктивни органи, не се нуждаят от светлина. Това са аспержите, дръжковата целина, салатната цикория, ревенът, лукът за зелено от едри луковици и от едра фракция арпаджик (попска).
Растенията на късия ден изискват за своето развитие 10-12 часа светлина. Сред тях са пиперът, патладжанът, доматите, краставиците, бамята, картофите, някои сортове фасул, дини, пъпеши и тикви. Не реагират на дължината на деня фасулът, грахът, салатата.
Семената имат различна кълняемост
Добре е преди сеитбата за новия сезон да проверим “семенния фонд”. Ако предварително не знаем качеството на семената съществува риск да загубим време и да пропуснем подходящият период за посев. Трайността на семената, които купуваме зависи от опаковката. Тези в хартиените пакети имат срок на годност 1 година, а във вакуумната - 2 години. Срокът на годност обикновено се отразява върху опаковката. Съдържащите етерични масла семена от целина, копър, магданоз, моркови, пащърнак запазват кълняемостта си до 2 години. Семената от лук, лапад, ревен също могат да се използват, ако са от 2-3 години. Семената на главестото и на цветното зеле, ряпата, марулята, репичките, цвеклото запазват кълняемостта си 3-4 години; на патладжана, пипера, граха, фасула - от 3 до 5 години. По-продължително запазват посевните си качества семената от домати, краставици, тиквички, тикви - до 8 години.