Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
03.01.2019 г.

Полиетиленови или стъклени оранжерии – полезната за растенията ултравиолетова светлина

Наука
Полиетиленови или стъклени оранжерии – полезната за растенията ултравиолетова светлина

sinor

В спектъра на слънчевата светлина голям дял заемат невидимите за човешкото око лъчи, наречени ултравиолетови, тъй като в тази част от спектъра се включва честотите, непосредствено след тези, идентифицирани като виолетови. Сравнително неотдавна учените установиха тяхната забележителна роля в живота на растенията. Учени от научноизследователския център в Белтсвил след провеждане на многобройни различни експерименти с ултравиолетови лъчи открили значимостта им за развитието на културите – повишена устойчивост към вирусни заболявания, повишена  студоустойчивост, повишаване на добивите и качеството на продукцията.

Коя светлина е полезна за растенията

Цветовете от видимата част на спектъра действат по различен начин на растенията. Известно е, че през последните години се използват светлинни филтри за прорастване на семената, защото вече се познава „специализацията“ на светлината.

Зелената част от видимия спектър влияе най-слабо на растенията.

Оранжево-червената светлина е особено важна за интензивния ръст на стъблата и листата, процесите на образуване и развитие на плодоносните орагани на растенията.

Невидимите лъчи на светлината с дължина по-голяма от червената се наричат инфрачервени, те поглъщат водата, която се съдържа в клетките на растителните органи, а едновременно с това влияят на температурния режим на листата. При температура на въздуха до 20 градуса тези лъчи действат положително, а над 25 градуса – отрицателно, като способстват  за прегряване на листата.

Най-високи добиви се получават при синята и червена светлина в съотношение по интензивност 1:2.

Най-полезна за растенията е разсеяната светлина, в която жълто-червените лъчи съставляват около 60%.

Как действат ултравиолетовите лъчи

Според дължината на вълните ултравиолетовите лъчи се разделят на три части. Най-късовълновите лъчи и в незначителни дози оказват пагубно действие на растенията – листата се деформират и бързо губят  жизненост, върховете отмират, разрушават се белтъчините в клетките и настъпва гибел. За щастие тази част от слънчевата радиация почти не достига до земната повърхност и растенията, като се поглъща напълно от озоновия слой на атмосферата. Ето защо, сериозна тревога у хората предизвиква разрушаването му.

Ултравиолетовите лъчи със средна дължина, съставляващи 10-12% от общото количество, способстват за повишаване на студоустойчивостта и закаляването на растенията. Това е особено важно за тези от тях, които се отглеждат в по-високите части – ултравиолетовата светлина им помага да се приспособяват по-добре към неблагоприятните климатични условия и да дават отлична реколта.

Ултразвуковите лъчи с най-голяма дължина на вълната са най-значими и изучени най-добре. Те съставляват около 20% от общото количество, проникват лесно в клетките на листата и оказват разнообразни полезни влияния в жизнения цикъл на растенията – забавят издължаването на разсадите, като ги правят по-компактни и със здрава коренова система, подобряват фотосинтезата, способстват за натрупването на витамини в растенията, помагат им да се справят с прегряването и подобряват опрашването на цветовете.

Установено е, че ако поливната вода се облъчи със светлината на  ултравиолетова лампа или се остави на действието на слънчевата светлина, то тя ще ускори развитието на растенията и получаването на по-ранна реколта.

Полиетиленови или стъклени оранжерии?

В полетиленовите оранжерии растенията имат пълен достъп до ултравиолетовите лъчи, а в остъклените – максимум 1/3. Фотосинтезата в стъклените е много по-лоша, отколкото на открито или под полиетилен и се изискват много усилия за добър добив.

При нормални условия на опрашване, присъствието на ултравиолетовите лъчи в състава на общата светлина помага на полена да проникне по-добре и стимулира процеса на оплождане. При различните култури ултравиолетовите лъчи влияят по различен начин –  подобряват качеството на продукцията, спомагат за увеличаване на захарите и сухото вещество, намаляват количеството на нитратите, стимулират растенията да се справят частично с прекомерното прегряване.

От гледна точка на влиянието на ултравиолетовите лъчи, най-добри са резултатите при растенията, които се отглеждат на открито, следвани от тези в полиетиленови оранжерии и на края – в остъклени.

Полиетиленови или стъклени оранжерии – полезната за растенията ултравиолетова светлина
17402
 

Последни материали
Виж
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Свързани материали
Виж
За покриване на енергийни разходи
Нова държавна помощ от 39 млн. лв. за фермерите, достигнали тавана от 280 хил. лв. по „де минимис”
Агростатистика
Срив в добивите при всички зеленчуци това лято, с изключение на доматите
Промени в Стратегическия план - втора част
По-голяма обвързана подкрепа за оранжерии, лук, чесън и картофи от 2024 г.
Полезни съвети
Тънкости и подводни камъни в биологичното оранжерийно земеделие
Предупреждение!
Листни въшки застрашават растенията в парници и оранжерии!
Среща в Министерството на земеделието
Обсъждат се идеи, за да има оранжерийни зеленчуци на пазара през пролетта
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини