Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
01.04.2020 г.

Какво да правим, ако разсадът се изтегля и избледнява

Съвети към градинаря
Какво да правим, ако разсадът се изтегля и избледнява

sinor

При отглеждането на разсад може да се сблъскаме с различни проблеми. Един от тях е изтеглянето на младите растенията и етиолирането, или избледняването им. Среща се при всички зеленчукови разсади, но е особено характерен за доматите Ако не се вземат навременни мерки, част от тези растения ще загинат, а реколтата няма да бъде очакваната. Ето и са причините, които ги пораждат.

Етиолиране на разсада

Избледняването е външен признак на етиолиране, което представлява  процес на физиологични и анатомични промени на биохимична основа в растенията. Получава се при недостиг или пълна липса на светлина и засяга най-много сортовете, които се нуждаят от по-ранно засяване, когато светлата част от деня е много къса. За правилното развитие на младите растения е необходимо доосветяване – 12-15 часа на денонощие. Избледняването е съпроводено с издължаване и изтъняване на стъблата. Те стават крехки и лесно раними.

Частични процеси на етиолиране се наблюдават при много гъст посев на разсадите.

Причини и симптоми за изтегляне на разсада

Причините за този проблем може да се дължат на неправилни грижи или нарушена агротехника за съответния сорт. Младите растения се нуждаят от определена температура на въздуха, умерена влажност на почвата и добра осветеност. Симптомите са прекомерно удължаване на междувъзлията и изтъняване на стъблата.

Сгъстеното засяване води до активно израстване и издължаване, защото всички растения проявяват стремеж към светлината и никоя култура не прави изключение.

Излишната влажност на почвата води до активно израстване, но стъблата остават тънки, а растенията уязвими.

Ранният посев на семената  може да бъде причина на по-късен етап да се получи източване и прерастване на растенията.

Азотните вещества и внасянето им в прекомерни количества също водят до бързо израстване, защото се нарушава равномерното развитие –    всичките им сили се насочват към стимулиране на надземната част на растенията.

Симптомите могат да се появят на различни етапи, но са лесно разпознаваеми – стъблата стават тънки и дълги, листата намаляват и престават да растат, растенията стават нежни и крехки. Кореновата система е много слабо развита.

Какво трябва да се направи?

При забелязване на първите признаци на етиолиране и изтегляне на разсада трябва да се пристъпи към незабавни действия. Бързата реакция увеличава шансовете да се спасят младите растения.

Основна стъпка за предотвратяване на етиолирането на разсада е осветеността – допълнителното осветление се поставя на около 50 см над контейнерите. При сгъстено засяване е необходимо да се прибегне до разреждане на растенията.

Много важен е температурният режим – ако дневните температури са 18-20, то нощните не трябва да надвишават 16-18 градуса. По-ниските температури ще стопират нормалното развитие, а много високите водят до прекомерно израстване.

Препоръчително при изтеглянето на разсадите е пресаждането в по-голям обем, като една част от стъблата (характерно е за доматите) се засипва с пръст.

Използването на стимулатори за коренообразуване при изтегляне на разсада ускорява оздравяването.

Етиолирането може да се прояви на съвсем ранен етап – непосредствено след поникване и тогава трябва незабавно доосветяване и разреждане до оптималната гъстота, което ще осигури възможност за просветляване и проветряване на разсада.

Профилактика 

1. Използване на качествени семена и подходяща почвена смес, които са  задължително дезинфекцирани.

2. Засяване на семената на оптимално разстояние, своевременно разреждане, отстраняване на слабите и ненужни растения.

3. Спазване стриктно на графиците и количествата хранителни вещества. Препоръчително е при отглеждането на разсади за подхранване да се използват течни торове или разтворими форми, които са по-лесно усвоими и имат балансиран състав.

4. Умерено поливане, което е съобразено с условията на развитие за дадената култура.

5. При образуване на два същински листа растенията трябва да се пикират.

6. Поддържане на подходяща влажност на въздуха и добро проветряване.

Всички мерки ще дадат добър резултат само тогава, когато са навременни и са установени точните причините за проблема, а превантивните ще препятсват възникването му.

Неглежирането на проблемите води не само до влошаване качеството на разсада, но може да бъде гибелно за младите растения.

Какво да правим, ако разсадът се изтегля и избледнява
38545
 

Последни материали
Виж
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини