Начало » Новини » Страната
01.12.2023 г.

Защо е важно растенията да са на светло и да бъдат предпазени от горещини?

Фактори за растежа
Защо е важно растенията да са на светло и да бъдат предпазени от горещини?

sinor.bg

Сезонът вече е приключил и е удобно време да се върнем от практиката към теорията. Много важно е да познаваме добре всички фактори, които оказват влияние върху растежа и развитието на различните култури и съответно на добивите. При отсъствие или недостиг само на един от тях реколтата може да бъде оскъдна, а може и да се провали.

За нормалния растеж и развитие на растенията те имат нужда от хранителни вещества - освен макро- и микроелементи, необходими са още топлина, светина, влажност на почвата и въздуха. Всяка култура има свои собствени изисквания към параметрите на тези фактори и никой от тях не може да бъде заменен от друг. Например, дефицитът на фосфор не може да бъде заменен с излишък на калий или друг елемент, а липсата на светлина не може да бъде компенсирана с топлина.

Установено е, че добивите от всяка култура или по-скоро намаляването им се влияят от фактора, който е минимален. Ако в оранжерия, където се отглеждат краставици, са създадени оптимални условия за хранителна среда, влажност, температура на почвата и въздуха, но тя се намира на сенчесто място, тогава реколтата ще се определя именно от този липсващ фактор, който в случая е светлината. Растежът на добивите ще зависи пряко от увеличаването на фактора осветеност, който е минимален. Това е доказано от закона за минимума, описан от немския учен Юстус фон Либих през 1840 година.

Получаването на максимални добиви е възможно само при постоянно наличие на всички жизнени за растенията фактори и в достатъчни количества.

За нагледно описание на закона се използва „бъчвата на Либих“. Всяка дъска от бъчвата представлява един от факторите, а височината на дъската е неговото количествено измерение. Колкото по-ниско е количеството на даден фактор, толкова по-къса е съответстващата му дъска. Това ясно показва, че не можем да напълним бъчвата с вода по-високо от най-късата дъска, а само като увеличим нейната дължина.

бъчвата на Либих

Такъв е и проблемът с краставиците в оранжерията, където въпреки изобилието на всички фактори, има сериозен недостиг на светлина, а добивът може да бъде увеличен само чрез увеличаване на осветеността.

Установено е, че не само минималната, но и максималната граница на всеки един от факторите е от значение за живота на растенията. Прекалено високите стойности на даден фактор го превръщат в затормозяващ, което съответно води до намаляване на добивите. Растенията могат да бъдат увредени поотделно от излишна топлина, светлина, влага и дори от един микроелемент.

Високите температури това лято са показателни и много производители не успяха да спасят реколтата. Познавайки значението на всеки фактор и влиянието му върху развитието на растенията, наложително е да се избира правилно място и да се осигуряват необходимите условия за всяка определена култура. Важно е да се знаят изискванията и към количествената стойност на всеки фактор.

В малките градини има слънчеви участъци и сенчести зони. Правилното местоположение на всяка култура съществено увеличава потенциалната реколта.

Според изискванията към интензивността на светлината зеленчуковите култури могат да бъдат разделени на три групи.

Най-светлолюбиви са доматите, краставиците, тиквичките, пиперът, патладжанът и бобовите култури. Желателно е да се поставят в най-слънчевите зони.

Втората група са по-малко взискателни към слънчевата светлина и включва: лук, моркови, магданоз, салатно цвекло, ряпа, зеле, салати, спанак. Достатъчно за тях е да имат 4-5 часа интензивна слънчева светлина на ден, но колкото повече – толкова по-добре.

Относително устойчиви на сянка са: лук за зелен, лапад, киселец, ревен, салатно зеле.

Според изискванията към почвеното плодородие зеленчуковите култури могат да бъдат разделени на четири групи:

1-ва група са много взискателни – краставици, лук, чесън, целина, магданоз;

2-ра група са взискателни – домати, моркови, цвекло, салати, брюкселско зеле, карфиол;

3-та група са средно взискателни – бяло зеле, репички;

4-та група са ниско взискателни – киселец, лапад, ряпа, градински грах.

По отношение на влажността предпочитанията на отделните култури също се различават. Много взискателни са зелевите, листните зеленчуци и целината. Взискателни са краставиците, лукът, пиперът, патладжанът и доматите. Средно взискателни са бобовите култури, кореноплодните и сладката царевица. Най-устойчиви на суша са тиквите, дините и пъпешите.

Значително намаляване на добивите може да има и по други причини – нападение от болести и вредители, както и от кисела или алкална реакция на почвената среда, която не отговаря на изискванията на отглежданата култура.

Защо е важно растенията да са на светло и да бъдат предпазени от горещини?
3270
 

Последни материали
Виж
Съответно и закупените количества намаляват
Пшеницата продължава да поскъпва на търга в Алжир
Възможност от локални наводнения
Жълт предупредителен код за обилни валежи обяви за днес НИМХ
Щетите още не са изчислени, но на места достигат 85-90 на сто
Силна градушка опустоши лозя в Бургундия
Гърците от северната част на страната пътуват до България за пазаруване
Цените на агнешкото в Гърция остават високи
Българските агнета ще останат непродадени заради слаба дистрибуция
Великденската трапеза излиза с 6 на сто по-евтино от миналата година
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Свързани материали
Виж
Как влияе светлата част на деня върху реколтата
Председател на кооперацията в плевенското село Ореховица
Светлина Цолова: Искър е само на километър, но след ликвидацията кооперацията е без напояване
Съвети към градинаря
Какво да правим, ако разсадът се изтегля и избледнява
Важно за градинаря
Патладжанените капризи
Наука
Полиетиленови или стъклени оранжерии – полезната за растенията ултравиолетова светлина
Всички видове светлина вредят на млечните продукти
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини