Начало » Хоби земеделие » Малката градина
17.02.2023 г.

Как влияе светлата част на деня върху реколтата

Как влияе светлата част на деня върху реколтата

За нормалната жизнена дейност на всяко растение, а следователно и за добра реколта са необходими: светлина, топлина, влага и подхранване. Изискванията към светлината за всяка култура не се ограничават само до нейната интензивност, а до съотношението между продължителността на светлата и тъмна част на денонощието.

Тези изисквания на растенията се наричат фотопериодизъм, а незнанието за това може да доведе до намаляване и дори до пълна загуба на реколтата.

Какво е фотопериодизмът и как влияе върху реколтата?

Реакцията на живите организми (в случая растения) към ежедневния ритъм на осветеност или съотношението между тъмните и светлите часове на деня се нарича фотопериодизъм.

Растенията, в зависимост от произхода си, са развили чувствителност към определен ритъм на смяна на деня и нощта. При неблагоприятен ритъм голяма част от тях могат да се развиват добре, да увеличават вегетативната маса и кореновата система, а само при настъпване на фотопериодично въздействие да преминат от вегетативно развитие към цъфтеж и плододаване в най-благоприятното време на годината. Така различните култури изпълняват основната си функция – оставят след себе си семена и потомство.

Фотопериодичното въздействие се възприема посредством зелените листа на растенията. Впоследствие в тях протичат сложни биохимични процеси, които стимулират растенията към цъфтеж. Понякога за растенията е необходимо минимално фотопериодично въздействие – от 1 до 30 денонощия, което го стимулира към цъфтеж, независимо от продължителността на деня и нощта в бъдеще. В съответствие с фотопериодичната реакция на растенията, те се подразделят на: растения на късия ден, растения на дългия ден и неутрални.

Към първата група спадат предимно обитателите на южните ширини, където светлата част на денонощието съставлява 10-12 часа. Такива са: гергини, многогодишни астри, хризантеми, а от зеленчуковите култури – домати, патладжан, краставици, фасул, тиквички, тикви и др.

Втората група са растенията на дългия ден: импатиенс, метличина, невен, рудбекия, цинерария, а от градинските култури – зеле, целина, спанак, копър, лук, маруля, репички, ряпа, моркови, грах, брюква (кореноплод, кръстоска между зеле и бяла ряпа) и др. Тези култури ще се развиват добре, ще растат, но ще започнат да цъфтят само тогава, когато продължителността на деня е 13-14 часа или повече. Някои от тях се развиват добре и при денонощно осветление в затворени съоръжения.

Неутралните растения цъфтят при всякаква продължителност на деня – тагетис, напръстник, циния, а също диня, аспержи и др.

Каква е практическата страна на фотопериодичното въздействие, кога може да доведе до загуба нареколта или други последици?

Селекционерите в днешно време се стремят към създаване на сортове зеленчукови култури, които са неутрални към продължителността на деня и дават добра реколта при всякакво съотношение ден-нощ.

За съжаление, има култури, които в преобладаващата си част – остават растения на дългия ден. Това означава, че при дълъг ден те бързо преминават към цъфтеж, което се отразява негативно на реколтата. Репичките и репите не могат да направят качествени кореноплоди, а хвърлят цветоноси. При дълъг светлинен ден спанакът и марулята бързо преминават към цъфтеж. Ето защо тези култури се засяват възможно най-рано, така че реколтата да има време да се формира преди началото на дългите юнски дни.

Те могат успешно да се засяват през втората половина на юли, защото тогава продължителността на деня започва да намалява, което не позволява на растенията да преминат към цъфтеж и формират добра реколта. По същия начин, при намаляване на светлата част на деня, може да се забави цъфтежа и на други култури – копър, салати, спанак.

Чрез намаляване на продължителността на светлата дневната част може да се получи по-ранен цъфтеж на декоративни култури на късия ден.

Ако се намалят светлите часове на хризантемата, може да се постигне по-ранен цъфтеж, което е много важно за сортовете, които са застрашени от сланите. За да се постигне това, след 19 часа хризантемите се покриват с непрозрачна тъкан или нетъкан текстил, а на сутринта покритието се отстранява. След извършване на такава операция няколко дни подред, хризантемата, без да чака естествения период на цъфтеж, започва да цъфти, независимо от по-нататъшната продължителност на дневната част на деня.

Обикновено на опаковките благоприятното време за засяване на зеленчуковите и декоративни култури е посочено, което позволява да се получи добра реколта.

Как влияе светлата част на деня върху реколтата
5014
 

Последни материали
Виж
Институт по аграрна икономика
Учените в ЕС дават съвети как да се усъвършенства ОСП
Ефектът от изпълнението на Стратегическия план за 2023 ще се види едва през 2025 г.
Младите фермери са заявили 81 на сто от допустимите за подпомагане площи през 2023 г.
София ще посрещне над 500 делегати от 150 държави
Междуправителствения комитет по изменение на климата ще заседава в България
Осъдиха директора на Центъра за оценка на риска по храните на Литва за подкупи
Борба с неприятелите
Памуковата нощенка е сериозен враг на домати, пипер и доста плодове
Анализ на пазара
Пазарът на пшеницата колабира
Свързани материали
Виж
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Бор за листно и кореново подхранване
МЗХ очаква предложения от сектора във връзка с предстоящи промени в Наредба № 10
Консултативният съвет за плодове и зеленчуци обсъди мерки за подобряване на конкурентоспособността
Разследват зеленчукопроизводител от Пловдив за измама по схемата за обвързана подкрепа
Трябва ли да накисваме семената преди сеитба?
Сярата лекува, предпазва от вредители и е важен хранителен елемент за растенията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини