Начало » Хоби земеделие » Малката градина
23.07.2016 г.

Използване на дървените стърготини за наторяване на градината

Дървените стърготини са много полезен материал в градината и могат да се използват за мулчиране на зеленчуците, а в по-големи количества са в състояние да заменят дори оборския тор и останалите органични торове, твърди читател на електронното издание „Стопанство”.

Предимството им е в това, че не са скъпи и действат за по-продължителен период от оборския тор, убеден е читателят. Той обаче предупреждава, че са необходими знания при използването им, тъй като ако се прекали с количеството, особено при пресните стърготини, растенията могат да изгорят.

Предимството на стърготините е, че действат прекрасно за разрохкване на почвата, създавайки идеална среда за растежа на зеленчуците. Те обаче трябва добре да изгният до кафяво. Процесът е бавен и ако просто бъдат изсипани на купчина, и 10 години може да не стигнат. Той може да бъде ускорен, ако стърготините бъдат поливани с разтвор на амониева селитра или карбамид, като се отдели необходимото внимание да достигне до всички слоеве (купчината трябва да се претръсква и обръща редовно).

При стърготините трябва да се внимава за още нещо – те са в състояние силно да окислят почвата. При карбонатните почви това дори е предимство, но при останалите преди влагането им в почвата трябва да бъдат смесени с вар и след това разхвърляни върху почвата преди прекопаване. Още по-полезно е да бъдат омесени в оборския тор или компоста. Работата е там, че при разлагането си стърготините изтеглят азота от почвата, докато органичните торове съдържат този елемент в изобилие. От изданието пък съветват градинарите с пресния оборски тор да използват и пресни стърготини, а с прегорелия – вече поизгнили.

Колкото до момента, в който стърготините трябва да бъдат влагани в почвата, читателят препоръчва това да става през есента или зимата, докато през пролетта е по-добре да бъдат предпочетени други торове.

Според него стърготините са много полезни в парниците, където най-напред се полага пласт оборски тор, върху него – пласт стърготини, а върху тях – пласт листна маса. Всичко това се покрива с плодородна почва. До 2 седмици тя се сляга и засаждането на първите растения може да започне.

Използване на дървените стърготини за наторяване на градината
55570
 

Последни материали
Виж
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Свързани материали
Виж
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Пролетта ни зове – да се погрижим за ягодите!
„Цветна пролет“ ще се проведе от 3 до 7 април в Международен панаир Пловдив
Предстоящо
На 4 април важна среща на консервните заводи с градинари и овощари
Правила при използването на органичните торове
Ролята на млечнокиселите бактерии за поддържане на почвата и растенията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини