Начало » Хоби земеделие » Малката градина
09.01.2019 г.

Оборския тор е незаменим, когато се използва както трябва

Оборския тор е незаменим, когато се използва както трябва

Оборският тор поддържа равновесието на хумуса. Спомага за подобряването на поглъщателната способност на почвата и влияе благоприятно върху механичните и физичните свойства. Той съдържа ензими, хормони, антибиотици, които стимулират развитието на растенията.

Съхранението на оборския тор се извършва в торища или на площадки. Там настъпват промени, като количеството на сухото вещество бързо намалява, а концентрацията на хранителните вещества се увеличава. Най-често съхраняването на оборския тор се извършва по студен начин. Пресният оборски тор се изнася от обора и се натрупва на площадката. Височината на притъпканата фигура би трябвало да достигне 1,5 метра. При този студен начин на съхранение температурата вътре в купа не надминава 40ºС. Разлагането на органичната маса е по-бавно и загубите на сухо вещество и азот са по-малки. Така полуразложен тор се получава за около 5 месеца, а разложен за 9-10 месеца.

Пресният оборски тор, при който сламата е с още запазен жълт цвят и здравина, а водният извлек е мътен, червено-жълт или зелен, може да се използва само като биотопливо. Прилага се в разсадопроизводството или при отглеждане на културите в култивационни съоръжения. Такъв тор не бива да се внася в почвата. Ако се наложи да се използва, трябва да се внесе и минерален азот, за да се избегне токсичността върху растенията.

Полуразложеният оборски тор е загубил 20% от първоначалното си тегло. В него все още сламата се различава, но цветът й е кафяв, а водният извлек е гъст и тъмночервен. Ферментационните процеси на азотосъдържащите вещества са напреднали. Такъв оборски тор може спокойно да се внесе в почвата.

Разложеният оборски тор е загубил около 50% от първоначалното си тегло. Сламата в него не се различава. Тя е черна, мазна, а водният извлек е мътен, но безцветен. По-голямата част от хранителните вещества са в достъпна форма за растенията.

Прегорелият оборски тор представлява зелениста маса с безцветен и прозрачен извлек. В това състояние той е загубил 75% от първоначалното си тегло.

Ефектът от торенето с оборски тор зависи, както от количеството и качеството му, така и от времето на внасянето в почвата. Той се използва предимно при окопните култури - царевица, слънчоглед, цвекло и други. Заорава се с дълбока оран. Нормата на торене с оборски тор зависи от състоянието му, почвено-климатичните условия, културата, очаквания добив и др.

Обикновено се внасят 3-5 тона полуразложен оборски тор на декар, периодично през няколко години. През първата година от 1 тон оборски тор растенията биха могли да усвоят около 1,5 азот, 0,8 кг фосфор и 4,5 кг калий.

Оборския тор е незаменим, когато се използва както трябва
27937
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Съвети към градинаря
Грешки, които често допускаме в есенните грижи за малините
Стратегически план – седма част
При екосхемите за възстановяване на почвите фермерите годишно ще получават по 13,30 лв. на декар
Нидерландия призова ЕК бързо да разреши оборския тор за стопанствата
Евродепутати настояват ЕК да гласува още мерки в помощ на фермерите
Когато не я набавят от въздуха
Не трябва да пропускаме сярата при планиране на торенето
Не слагайте азот на кромида за зелено
Тънкости при наторяването на лука
Позхранване
Минералните торове – ползи и вреди
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини