Начало » Хоби земеделие » Малката градина
18.10.2019 г.

Есенен листопад – няколко идеи какво да правим с опадалите листа

Есенен листопад – няколко идеи какво да правим с опадалите листа

Опадалите есенни листа създават голям безпорядък в градината. Тогава си задаваме сериозните въпроси – полезни или вредни са те и какво да правим с тях? Отговорите не са еднозначни и се нуждаят от обяснение.

Полезни качества на опадалите листа

Повечето специалисти са на мнение, че в природата нищо не е случайно – там никой не събира листата и не тори и затова те трябва да останат в градината. Тази органична материя ще служи за храна на червеите, ще подобри структурата на почвата, ще обогати качествата и. Бавното разлагане на листата създава благоприятни условия за развитие на почвената микрофлора и фауна, която препятства развитието на патогенни за културните растения организми.

Вреди от опадалите листа

Ползата от есенните листа е очевидна, но не винаги те са здрави – могат да бъдат заразени с опасни болести (кокомикоза, брашнеста мана, кафяво гниене, струпясване и др.), а също да се превърнат в убежище на зимуващите форми на много вредители.

Листата могат да попаднат върху тревната площ или цветните лехи и така ще блокират достъпа на светлина и въздух към тях, а също предизвикват воден застой и образуване на мухъл. Дърветата и заобикалящите ги растения (трева и цветя) са винаги в конфликт, защото обитават различни екосистеми и имат различни нужди. Правилното решение е да не се нарушава комфорта в средата, която обитават двете страни.

Всеобщото мнение е, че листата на листопадните растения променят цвета си и падат при понижаване на температурите през есента, защото се подготвят за фаза на покой през зимата и така пестят енергия.

Има една непопулярна теория на британски учен, който смята, че чрез листопада растенията изхвърлят нежелани отпадъчни продукти и го нарича „фаза на пречистване“. Той твърди, че малко преди да опадат, нивата на танините и оксалатите, а също и на тежките метали в листата се повишават. Теорията не се радва на голям интерес.

Вечнозелените растения сменят постепенно листата си – през цялата година и образуват килим от изсъхнали листа.

Идеи за приложение на опадалите листа

Не си струва да се изхвърлят здравите опадали листа, защото могат да послужат за различни цели.

1. Компост

Смлените или цели опадали листа се събират в компостера, като е добре да се смесят с отпадъчни зелени материали. Фино смляните материали в компоста угниват по-бързо. За ускоряване на процесите на разлагане могат да се добавят малки количества карбамид.

2. Почва за разсад и стайни цветя

Събиране на листата в пластмасови черни торби и смесването им с чисти зелени отпадъци ще се превърне в отлична почва за разсад и стайни цветя. Честото разклащане и разбъркване, както и продължителното огряване от слънцето ще ускорят процеса на разлагане на органичния материал.

3. Мулчиране

Есенното мулчиране има редица преимущества – предотвратява ерозията на почвата, потиска развитието на плевели, защитава почвата и растенията от загуба на влага и резки температурн и колебания. Опадалите листа са отлично средство за мулчиране, защото нямат семена. За да не ги разнася вятърът могат да се покрият с тънък слой зелени отпадъци или дребни клони. Листата съдържат много малки количества азот и за обогатяване на почвата може да се добави оборски тор или карбамид.

4. Сухите листа могат да се използват като покривен материал за многогодишните растения – хортензии, хризантеми и други чувствителни към ниските температури растения. „Одеялото“ от листа е полезно и за луковичните растения – „завивката“ ще ги затопли и ще цъфнат много по-рано от обикновено.

5. Материал за топли легла

За получаване на по-ранна реколта се използват топли легла, които се запълват с листа. Изкопаната почва се оставя настрани до пролетта, когато с нея ще се покрият поугнилите вече листа. Леглата се покриват с нетъкан текстил до затоплянето им.

6. Материал за високи легла

Вариантът е както при топлите легла, използвайки зелена маса и листа, но на по-дебел слой.

7. Тор за тревата

В сухо време разходката по тревата с косачка, с извадена кошница, ще позволи лесно да съберем листата, а ситно нарязани, те ще дадат възможност на тревата да „диша“ и скоро ще проникнат в почвата, подобрявайки нейната структура.

8. Домашна украса

Красиви листа с оригинална форма и цвят могат да послужат за направата на декоративни композиции – есенни венци, букети или други декорации, които ще се впишат в интериора на дома.

Есенен листопад – няколко идеи какво да правим с опадалите листа
24970
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Въпреки това очакванията за средните добиви са оптимистични
Есенниците в голяма част от ЕС са в посредствено състояние
Пролетното братене е на път да компенсира напълно недостатъчното есенно
Посевите в Украйна не са изложени на неблагоприятни въздействия
Състоянието на есенниците е доста по-лошо от миналогодишното
Обилни валежи пречат за пролетната сеитба на зърното във Франция
Средните денонощни температури са с 5-13 градуса над обичайните
Времето в Украйна помага за увеличаване на броя на класчетата у есенниците
Първи данни след зимата
Проф. Киряков: Добро състояние за есенниците в Добружда, притеснително е засушаването
Как да се избавим от плесените в контейнерите с разсад?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини