Начало » Хоби земеделие » Малката градина
18.10.2019 г.

Есенен листопад – няколко идеи какво да правим с опадалите листа

Есенен листопад – няколко идеи какво да правим с опадалите листа

Опадалите есенни листа създават голям безпорядък в градината. Тогава си задаваме сериозните въпроси – полезни или вредни са те и какво да правим с тях? Отговорите не са еднозначни и се нуждаят от обяснение.

Полезни качества на опадалите листа

Повечето специалисти са на мнение, че в природата нищо не е случайно – там никой не събира листата и не тори и затова те трябва да останат в градината. Тази органична материя ще служи за храна на червеите, ще подобри структурата на почвата, ще обогати качествата и. Бавното разлагане на листата създава благоприятни условия за развитие на почвената микрофлора и фауна, която препятства развитието на патогенни за културните растения организми.

Вреди от опадалите листа

Ползата от есенните листа е очевидна, но не винаги те са здрави – могат да бъдат заразени с опасни болести (кокомикоза, брашнеста мана, кафяво гниене, струпясване и др.), а също да се превърнат в убежище на зимуващите форми на много вредители.

Листата могат да попаднат върху тревната площ или цветните лехи и така ще блокират достъпа на светлина и въздух към тях, а също предизвикват воден застой и образуване на мухъл. Дърветата и заобикалящите ги растения (трева и цветя) са винаги в конфликт, защото обитават различни екосистеми и имат различни нужди. Правилното решение е да не се нарушава комфорта в средата, която обитават двете страни.

Всеобщото мнение е, че листата на листопадните растения променят цвета си и падат при понижаване на температурите през есента, защото се подготвят за фаза на покой през зимата и така пестят енергия.

Има една непопулярна теория на британски учен, който смята, че чрез листопада растенията изхвърлят нежелани отпадъчни продукти и го нарича „фаза на пречистване“. Той твърди, че малко преди да опадат, нивата на танините и оксалатите, а също и на тежките метали в листата се повишават. Теорията не се радва на голям интерес.

Вечнозелените растения сменят постепенно листата си – през цялата година и образуват килим от изсъхнали листа.

Идеи за приложение на опадалите листа

Не си струва да се изхвърлят здравите опадали листа, защото могат да послужат за различни цели.

1. Компост

Смлените или цели опадали листа се събират в компостера, като е добре да се смесят с отпадъчни зелени материали. Фино смляните материали в компоста угниват по-бързо. За ускоряване на процесите на разлагане могат да се добавят малки количества карбамид.

2. Почва за разсад и стайни цветя

Събиране на листата в пластмасови черни торби и смесването им с чисти зелени отпадъци ще се превърне в отлична почва за разсад и стайни цветя. Честото разклащане и разбъркване, както и продължителното огряване от слънцето ще ускорят процеса на разлагане на органичния материал.

3. Мулчиране

Есенното мулчиране има редица преимущества – предотвратява ерозията на почвата, потиска развитието на плевели, защитава почвата и растенията от загуба на влага и резки температурн и колебания. Опадалите листа са отлично средство за мулчиране, защото нямат семена. За да не ги разнася вятърът могат да се покрият с тънък слой зелени отпадъци или дребни клони. Листата съдържат много малки количества азот и за обогатяване на почвата може да се добави оборски тор или карбамид.

4. Сухите листа могат да се използват като покривен материал за многогодишните растения – хортензии, хризантеми и други чувствителни към ниските температури растения. „Одеялото“ от листа е полезно и за луковичните растения – „завивката“ ще ги затопли и ще цъфнат много по-рано от обикновено.

5. Материал за топли легла

За получаване на по-ранна реколта се използват топли легла, които се запълват с листа. Изкопаната почва се оставя настрани до пролетта, когато с нея ще се покрият поугнилите вече листа. Леглата се покриват с нетъкан текстил до затоплянето им.

6. Материал за високи легла

Вариантът е както при топлите легла, използвайки зелена маса и листа, но на по-дебел слой.

7. Тор за тревата

В сухо време разходката по тревата с косачка, с извадена кошница, ще позволи лесно да съберем листата, а ситно нарязани, те ще дадат възможност на тревата да „диша“ и скоро ще проникнат в почвата, подобрявайки нейната структура.

8. Домашна украса

Красиви листа с оригинална форма и цвят могат да послужат за направата на декоративни композиции – есенни венци, букети или други декорации, които ще се впишат в интериора на дома.

Есенен листопад – няколко идеи какво да правим с опадалите листа
24603
 

Последни материали
Виж
Благодарение на поддържаните ниски цени
Търсенето на украинска пшеница расте на международните пазари
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Президентът Еманюел Макрон бе освиркан на входа
Френски фермери блокираха откриването на селскостопанско изложение
Иззети са 17 моторни триона и 7 законни ловни пушки
Задържаха 10 МПС и 34 каруци при проверки в горите през януари
Според проучване на местната служба за защита на потребителите
Нулевият ДДС запази цените на 72 на сто от храните в Кипър
Близо 6 хил. дка стават подходящи за трайни насаждения с промени в Закона за земята
Свързани материали
Виж
Есенната кампания приключи с 26% повече засети площи с ечемик
Валежи заблатиха нивите на север, суша мори растенията на юг
Метеорологичните крайности в ЕС тормозят есенниците
На фона на свитите площи с есенници
Експерт очаква масова сеитба на слънчоглед в южна Украйна
Част от реколтата в нивите с картофи и цвекло остана неприбрана
Есенната пшеница в Германия гние в наводнените ниви
Очаква се седмица на по-силни студове до 12 януари
Само на 10 на сто от площите с есенници в Украйна са слабо развити
Вредната житна дървеница - заплаха за есенните посеви
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини