Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
17.11.2008 г.

За успешно присаждане трябва влага

Завържете калемите здраво

Присаждането на пъпка или окулирането е основният начин за размножаване на овошките. То се прави бързо, раните на подложката са малки, срастването е здраво, не се използват много калеми и овощарска замазка и срокът на присаждане може да продължи 1,5 – 2 месеца при окулирането на спяща пъпка. Този срок позволява неприхваналите се присадки да се окулират втори път през същия сезон. В краен случай пропадналите присадки могат да се окулират през следващата пролет на будна пъпка.

Важните условия
Едно от най-важните условия за успешно окулиране е в подложките да има активно сокодвижение, за да може лесно кората да се отдели от дървесината. Затова преди това почвата се овлажнява. Пропадането на присадките може да се предизвика и от засъхване на калемите, които се използват. Щитчето с пъпката трябва да бъде с гладък отрез и дължина около 2,5-3 см. При Т-образния отрез на подложката и изрязването на щитчето, не трябва да чакате, за да не се окислят и засъхнат. Затова присаждайте сутрин до 10-11 часа и след 16 часа. Несъвместимост между присадника и подложката също причини изсъхване на пъпките. Такива случаи има при присаждане на череша и вишна върху махалебка, на праскова и кайсия върху джанка и др. Когато подложката е много дебела или по-стара от 2 години, със загрубяла кора, прихващането не е сигурно.

През пролетта - на будна пъпка
Присаждането на пъпка може да се извърши и през пролетта на будна пъпка. Калемите се събират през зимния покой до края на февруари, съхраняват се във влажна среда, при ниска температура (под 4-5ºС) и на тъмно. В момента на присаждането те трябва да са в пълен покой, а в подложките да е настъпило активно сокодвижение. Пролетното присаждане може да започне и по-рано, преди да е започнало активно сокодвижение, като се използва присаждането на “чип бъдинг”. При него върху подложката се изрязва кората с част от дървесината с дължина 2-3 см. отгоре надолу. Отрезът на пъпката започва над нея, като също се взима и част от дървесината и се оформя щитче с размера на отреза върху подложката. След като поставите щитчето върху подложката, завържете плътно, без да покривате с овощарска замазка. При този начин на окулиране калемите трябва да се по-дебели и да са в пълен покой.
Важно условие и при двата начина на окулиране – Т-образно и “чип бъдинг” е щитчето да прилепва добре към подложката и да се привързва много плътно, особено от двете страни на пъпката.

По-силно развитите подложки през пролетта могат да се присадят и на калем. Най-добре е това да стане “на страничен зарез”, което може да започне и преди настъпване на активно сокодвижение. Калемът може да се присади и “под кора”, но кората трябва добре да се отделя от дървесината. След като се завържат присадките на калем трябва да се покрият с овощарска замазка.

За успешно присаждане трябва влага
60070
 

Последни материали
Виж
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Свързани материали
Виж
Присадката и подложката са в покой
Зимното присаждане на овошките има редица предимства
Подложката и присадката взаимодействат помежду си
Правила на зимното присаждане
Сега е времето да изберете сортовете за овощната градина и лозето
Сортът е важен, подложката също!
Заразяването на почвите със заболяването е познато като турски синдром
Фузариумът кара производителите на дини в Украйна да ги присаждат на тикви
За добрия резултат от присаждането много допринасят последващите грижи за дръвчетата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини