Изключително важно при разсада за пипера е да съобразим кога да засадим семената. Обикновено периодът е в края на февруари и началото на март, но доста неща зависят от сорта и от това кога очакваме да приключат застудяванията в региона, където ще отглеждаме пипера. Още по-важно е обаче да не допуснем издължаването на разсада, което по принцип е слабост на пипера, тъй като той е уникален зеленчук – има коренова шийка като на дърветата. Ако разсадът от домати се издължи, можем при пресаждането просто да го закопаем по-дълбоко и това ще е само от полза – ще образува допълнителни коренчета. Подобно нещо при пипера е категорично забранено както при пикиране, така и при пресаждането на постоянното място за отглеждане, така че ако разсадът се издължи, ще си остане хилав. Това е причината със засаждането на семената за разсада за пипера да не се бърза, за да може светлата част от денонощието да нарасне достатъчно и да не се налага допълнително осветяване.
При подготовката на семената за засаждане трябва да проверим кои са в състояние да покълнат. За целта се приготвя 3-процентов разтвор на сол (30 грама в литър вода) и семената се пускат в него, след което се разбъркват и се оставят да престоят 5 до 7 минути. Онези, които изплуват на повърхността, се изливат заедно с водата. След това семената се полагат между 2 слоя влажна тъкан и се оставят в топло помещение, където температурата е 24-28 градуса по Целзий. Ще им бъдат нужни между 1 и 2 седмици, за да покълнат, след което се засаждат в почвената смес и се оставят на топло.
Почвата също трябва да се подготви добре, особено ако имаме възможност да я приготвим сами. Най-добрият вариант е да се смесят 2 части прегорял оборски тор или компост с 2 части торф и 1 част пясък. Сипваме я в съда, в който ще отглеждаме разсада, така, че ръбовете да са с 2 сантиметра над нея.
Семената се засаждат през 1,5-2 сантиметра – ако ги сгъстим, ще се засенчват взаимно. Върху тях се сипва слой от 1 сантиметър почва, която се полива и съдовете се покриват със стъкло или се обвиват с целофан или найлон. След засаждането семената се държат при температура от 25 градуса по Целзий.
При отглеждането на разсада за пипера трябва да вземем под внимание, че е особено уязвим за заболявания от вида на кореновото гниене. Ако при пикирането го заровим до семеделните листа, ще боледува дълго и може да загине от сечене.
Не бива да допускаме и вдървяване на стъблото, тъй като тогава разсадът ще нараства по-трудно на дебелина и кората може да се нацепи. Растения с такива проблеми не дават силна реколта, тъй като завръзите им получават малко хранителни вещества.