Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
28.02.2018 г.

Как да отглеждаме разсада за пипера

Полезни съвети
Как да отглеждаме разсада за пипера

Изключително важно при разсада за пипера е да съобразим кога да засадим семената. Обикновено периодът е в края на февруари и началото на март, но доста неща зависят от сорта и от това кога очакваме да приключат застудяванията в региона, където ще отглеждаме пипера. Още по-важно е обаче да не допуснем издължаването на разсада, което по принцип е слабост на пипера, тъй като той е уникален зеленчук – има коренова шийка като на дърветата. Ако разсадът от домати се издължи, можем при пресаждането просто да го закопаем по-дълбоко и това ще е само от полза – ще образува допълнителни коренчета. Подобно нещо при пипера е категорично забранено както при пикиране, така и при пресаждането на постоянното място за отглеждане, така че ако разсадът се издължи, ще си остане хилав. Това е причината със засаждането на семената за разсада за пипера да не се бърза, за да може светлата част от денонощието да нарасне достатъчно и да не се налага допълнително осветяване.

При подготовката на семената за засаждане трябва да проверим кои са в състояние да покълнат. За целта се приготвя 3-процентов разтвор на сол (30 грама в литър вода) и семената се пускат в него, след което се разбъркват и се оставят да престоят 5 до 7 минути. Онези, които изплуват на повърхността, се изливат заедно с водата. След това семената се полагат между 2 слоя влажна тъкан и се оставят в топло помещение, където температурата е 24-28 градуса по Целзий. Ще им бъдат нужни между 1 и 2 седмици, за да покълнат, след което се засаждат в почвената смес и се оставят на топло.

Почвата също трябва да се подготви добре, особено ако имаме възможност да я приготвим сами. Най-добрият вариант е да се смесят 2 части прегорял оборски тор или компост с 2 части торф и 1 част пясък. Сипваме я в съда, в който ще отглеждаме разсада, така, че ръбовете да са с 2 сантиметра над нея.

Семената се засаждат през 1,5-2 сантиметра – ако ги сгъстим, ще се засенчват взаимно. Върху тях се сипва слой от 1 сантиметър почва, която се полива и съдовете се покриват със стъкло или се обвиват с целофан или найлон. След засаждането семената се държат при температура от 25 градуса по Целзий.

При отглеждането на разсада за пипера трябва да вземем под внимание, че е особено уязвим за заболявания от вида на кореновото гниене. Ако при пикирането го заровим до семеделните листа, ще боледува дълго и може да загине от сечене.

Не бива да допускаме и вдървяване на стъблото, тъй като тогава разсадът ще нараства по-трудно на дебелина и кората може да се нацепи. Растения с такива проблеми не дават силна реколта, тъй като завръзите им получават малко хранителни вещества.

Как да отглеждаме разсада за пипера
25752

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
След епизоотичния съвет
Ветеринари тепърва ще установяват причината за смъртността на овцете в Болярово
Важно за фермера
Предстоят открити дни на фонд Земеделие в Търговище, Шумен и Разград
Започва българо-полска научна конференция, посветена на земеделието и селските райони
Интервю с Бисер Петков
От 1 юли 2019 г. пенсиите ще се вдигнат с 5,7 на сто, увери социалният министър
Перспективите за производството на царевица се влошават
Реколтата от мека пшеница в ЕС е най-слаба от 2012 г. насам
БАБХ сигнализира прокуратурата за организирано противодействие срещу ветеринарните власти в Болярово
Свързани материали
Виж
Растителна защита
Августовски грижи за пипер, зеле и моркови
Практика
Защо се напукват и изкривяват плодовете на пипера
Отглеждането иска майсторлък
Пиперът се страхува от горещини, сянка и вятър
Практика
Има начини да предпазим пипера и патладжана от окапване на цветовете
Болести по пипера – 3 част
Болести по пипера – 2 част
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам