Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
28.02.2018 г.

Как да отглеждаме разсада за пипера

Полезни съвети
Как да отглеждаме разсада за пипера

Изключително важно при разсада за пипера е да съобразим кога да засадим семената. Обикновено периодът е в края на февруари и началото на март, но доста неща зависят от сорта и от това кога очакваме да приключат застудяванията в региона, където ще отглеждаме пипера. Още по-важно е обаче да не допуснем издължаването на разсада, което по принцип е слабост на пипера, тъй като той е уникален зеленчук – има коренова шийка като на дърветата. Ако разсадът от домати се издължи, можем при пресаждането просто да го закопаем по-дълбоко и това ще е само от полза – ще образува допълнителни коренчета. Подобно нещо при пипера е категорично забранено както при пикиране, така и при пресаждането на постоянното място за отглеждане, така че ако разсадът се издължи, ще си остане хилав. Това е причината със засаждането на семената за разсада за пипера да не се бърза, за да може светлата част от денонощието да нарасне достатъчно и да не се налага допълнително осветяване.

При подготовката на семената за засаждане трябва да проверим кои са в състояние да покълнат. За целта се приготвя 3-процентов разтвор на сол (30 грама в литър вода) и семената се пускат в него, след което се разбъркват и се оставят да престоят 5 до 7 минути. Онези, които изплуват на повърхността, се изливат заедно с водата. След това семената се полагат между 2 слоя влажна тъкан и се оставят в топло помещение, където температурата е 24-28 градуса по Целзий. Ще им бъдат нужни между 1 и 2 седмици, за да покълнат, след което се засаждат в почвената смес и се оставят на топло.

Почвата също трябва да се подготви добре, особено ако имаме възможност да я приготвим сами. Най-добрият вариант е да се смесят 2 части прегорял оборски тор или компост с 2 части торф и 1 част пясък. Сипваме я в съда, в който ще отглеждаме разсада, така, че ръбовете да са с 2 сантиметра над нея.

Семената се засаждат през 1,5-2 сантиметра – ако ги сгъстим, ще се засенчват взаимно. Върху тях се сипва слой от 1 сантиметър почва, която се полива и съдовете се покриват със стъкло или се обвиват с целофан или найлон. След засаждането семената се държат при температура от 25 градуса по Целзий.

При отглеждането на разсада за пипера трябва да вземем под внимание, че е особено уязвим за заболявания от вида на кореновото гниене. Ако при пикирането го заровим до семеделните листа, ще боледува дълго и може да загине от сечене.

Не бива да допускаме и вдървяване на стъблото, тъй като тогава разсадът ще нараства по-трудно на дебелина и кората може да се нацепи. Растения с такива проблеми не дават силна реколта, тъй като завръзите им получават малко хранителни вещества.

Как да отглеждаме разсада за пипера
26593

Последни материали
Виж
Предстоящо
АГРА събира на дискусия млади фермери и семейни стопанства
Най-голямата изява на хранителната индустрия в Персийския залив
България се представя на изложението GULFOOD 2019 в Дубай
1 900 стопани заявиха участие по пчеларската програма за 2019 година
Готово е първото класиране на проектите за кошери
Предстоящо
Биоземеделците отново ще дискутират срива в сектора по време на АГРА
Среща със селекционери от Добруджанския институт
Мерки за привличане на млади учени в Селскостопанска академия
Практика
Чесънът се нуждае от добро подхранване
Свързани материали
Виж
Общо събрание Асоциация Български пипер
Фермери искат оставката на Порожанов заради схемите в зеленчукопроизводството
Промените при обвързаната подкрепа при плодове и зеленчуци
Качествените семена за пипер са на изчерпване
Сеем ранния пипер
Когато липсват политики
Георги Василев: Фермери с лавандула и зърно ще заемат мястото на фалиралите пиперопроизводителите
Практика
Защо трябва да се внимава при подхранването на разсада от пипер
Практика
Култури, които могат да се сеят през януари
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам