Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
27.02.2018 г.

Как да защитим разсада от разпространени болести

Палезни съвети
Как да защитим разсада от разпространени болести

Различни опасности дебнат разсада в неговото развитие, но най-големи щети са в състояние да нанесат сеченето, плесента и брашнестата мана.

Сеченето е гъбично заболяване по растенията, отглеждани от семена. Дреме във всякаква почва, но се развива най-добре тогава, когато разсадът се полива често или температурата е прекалено висока. Механизмът на действие е прост – гъбичките запушват съдовете, по които циркулират течностите в растенията, и последните загиват. В рамките на процеса кореновата шийка почернява и растенията падат като отсечени, откъдето идва и името на заболяването. Смъртта е мигновена и буквално за 3-4 дни можем да загубим голяма част от разсада, а ако той е в малък съд, може да си замине и целият.

Като профилактика срещу сеченето се използва постоянното разрохкване на почвата, по-рядко поливане на разсада и проветряване на помещението, в което го отглеждаме. Когато установим поява на заболяването, добре е временно да прекратим поливането, да оформим слой от 2-3 сантиметра пясък върху почвената смес, в която отглеждаме разсада, и да полеем растенията с разтвор на калиев перманганат.

Плесента се появява понякога върху почвата заедно с пробилия разсад, но не и при вече укрепнали растения, тъй като враждуват и веществата, отделяни от корените, блокират растежа на плесента. Докато растенията са слаби обаче плесента може да се развива. Расте най-активно при често поливане, затова разсадът трябва да се полива с мярка. Развива се по-добре при липсата на ултравиолетови лъчи, затова при появата й растенията трябва да се поливат по-рядко, а в топло време разсадът дори да се изнася навън за по 2 часа.

Брашнестата мана също е гъбично заболяване. Най-често поразява разсада от краставици, тикви и зеле. Типичен признак е белият налеп от долната страна на листата, докато от горната се виждат жълтеникави петна с разнообразни форми. Ако се появи върху семеделните листа, обиновено нещата приключват със загиване на разсада. Високата влажност на въздуха и почвата подпомага развитието на брашнестата мана, а най-вредно е поливането със студена вода. При сгъстено засаждане на разсада и висока влажност болестта се развива особено активно.

Интересно е, че ако заразените растения бъдат пресадени на открито, болестотворните процеси се прекратяват, най-малкото временно.

Как да защитим разсада от тези болести?

1. Важно е използването само на качествени семена и промиването им в разтвор на калиев перманганат или водородни пероксиди (стига, разбира се, да не са обработвани предварително срещу вредители и с полезни за развитието вещества).

2. Освен това преди засаждането на семената на разсада или пикирането му почвата задължително трябва да се попари – това ще защити кълновете от сечене и плесен.

3. Разсадът не трябва да се сгъстява и преовлажнява, а при появата на 3-4 същински листа почвата трябва да се разрохква редовно.

4. Периодично трябва да се досипва прясна почва, за да стимулираме образуването на допълнителни коренчета.

5. За поливане се ползва само топла вода, загрята до 25 градуса по Целзий.

6. И да не забравяме да отстраняваме болните растения в момента, в който забележим проблема.

Как да защитим разсада от разпространени болести
32248
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Отличен доматен разсад само за 22 дни
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини