Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
13.03.2017 г.

Мана по картофите

Следете за първи прояви

Късната мана, причинена от Phytophthora infestans, е най-важната /гъбна/ болест при картофите, тъй като може изцяло да унищожи предразположените култури в рамките на две седмици. Гъбата заразява всички части на растението: листата, стъблата и клубените. Най-бързо се разпространява при относителна влажност от 100% и температура от 21 градуса по Целзий.  Гъбното заболяване е проблем от около 1980 г. заради широкия си температурен обхват на развитие и повишаващата се агресивност.

Поразените участъци /петна/, които се формират върху листата на картофите, варират по вид в зависимост от времето. При влажни условия поразеният участък се появява като прогизнало с вода, размито петно с диаметър от 1 до 2 см. Обикновено само върху долната страна на листа се наблюдава бял мицел. С разрастване на увреждането около умиращата тъкан се формира зона, просмукана с вода, или хлоротична тъкан с ширина около 0,5 до 1 см, върху която също се образува спороотделящ мицел. Този процес може да се повтаря, докато се инфектира целия лист или докато той загине. При условия, по-малко благоприятни за гъбата, като висока температура /> 25 °C/, засушаване или при по-устойчиви сортове картофи инфектираната тъкан може да започне да покафенява на по-раннен стадий и да се образува малко или никакъв спороотделящ мицел, а светло оцветенате зона от новоинфектирана тъкан може да бъде много по-тясна или дори да липсва. На този етап е трудно да се различат симптомита на късна мана от тези при сивото гниене, ранната мана или  вертицилийното изсъхване. В случай на съмнение поставете няколко увредени листа във влажна пластмасова (найлонова) торбичка и оставете на стайна температура. Ако растението е заразено с P. infestans, в рамките на 24 часа ще се образува бял мицел.

Върху стъблото се оформят големи, продълговати, сивкавокафяви до черни увредени участъци, а при наличие на влага се развива и спороотделящ мицел. Ако температурите са под оптималните, гъбата се развива бавно, но може да проникне към стъблото от инфектиран лист. В участъците, които са увредени, стъблото е крехко и лесно се прекършва.

Клубените се инфектират чрез лентицелите, очите и пукнатините в кората им. Първите индикации за наличие на инфекция са синкави белези, видими през кожицата. Привидно нормалната тъкан се вижда между ръждиво-кафяви, нишковидни образувания. Инфекцията може да остане на повърхността, а може да проникне дълбоко в клубена. Клубените могат да бъдат заразени както по време на вегетативния период, така и при прибиране на реколтата. Загнилите участъци се разрастват по време на съхранението и здрави клубени също може да се заразят. Късната мана често е последвана от сухо гниене или бактериално меко гниене, което може да обхване и здравите картофи. Рискът от заразяване на клубените е най-голям при култури, отглеждани във влажни, тежки (глинести) почви, а далеч по-малък – при посеви в леки (песъчливи) почви. Спорите се придвижват по-лесно в свободни води.

Възможности за контрол

- Използвайте сортове с висока устойчивост на заразяване от късна мана. Обикновено късно зреещите сортове имат по-устойчива листна маса от раннозреещите;

- Използвайте здрави, незаразени семена;

- Унищожавайте всички картофи с неясен произход. Такива картофи са източник на безконтролно развитие на зарази;

- Избягвайте натрупването на купчини отпадъци, тъй като те са източник на ранни и неконтролирани зарази.

- Използвайте контактни фунгициди /като предпазна мярка/, за да предотвратите появяването и развитието на заразата.

- Използвайте фунгициди с лечебен ефект веднага щом откриете първите симптоми на развитие на заразата.

- Използвайте системни фунгициди, за да унищожите местонахожденията на остра инфекция. Ограничете обаче тяхната употреба, тъй като честото прилагане води до повишаване на устойчивостта на заразителите.

- Използвайте смес от контактни и лечебни фунгициди, за да предотвратите тежка зараза в по-големи размери на дадено поле.

- В края на вегетативния период използвайте фунгициди с високо ефективно действие, предпазващи от зараза по клубените. 

- Преценете необходимостта от система за ранно прогнозиране на късната мана, за да може да предприемате превантивно пръскане.

- Преценете възможността за химично цялостно обезлистване, когато повечето растения имат заразени листа, особено при условия на влажност.

Материалът е предоставен от Агрико България.

Мана по картофите
17659
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Министърът подкрепя напълно протеситет в Европа
Вътев: В неделя е третата ни среща с аграрната камара в Министерския съвет
Очаква се среща със земеделци от региона
Земеделският министър отбеляза празника на свети Трифон в Троянския манастир
Опасността от маната по зелето остава!
При лозите където е имало заразяване с оидиум, опасността е голяма за нападение от сиво гниене
Практика
При влажност и температурни колебания бичът е брашнестата мана
Фитосанитарно състояние - юни 2023 г.
Опасни болести по пролетниците през юни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини