Начало » Новини » Коментари
18.11.2016 г.

Новите картофи на АГРИКО са устойчиви на мана БЕЗ ГЕННА МОДИФИКАЦИЯ

sinor.bg

За 43 години най-големият производител на картофи и семена за картофи в Холандия „АГРИКО” е достигнал изключителни постижения в селекцията, в резултат на което днес продукцията на земеделският кооператив е позната в над 50 държави по света. Всяка година през ноември на специална презентация ръководството на „АГРИКО” събира фермери, дистрибутори и преработватели, за да представи новите селектирани сортове, съобразени с климатичните промени и особеностите на различните географски пояси.

За презентацията отново и тази година бяха поканени и български фермери и  представители на българската компания „АГРИКО България”, която от 24 години е официален представител на холандския производител и внася над 25 сорта семена за картофи. АГРИКО България” е създадена съвместно от холандският кооператив „АГРИКО” и българската фирма „Бонеро” за популяриране и продажби на холандските сортове картофи в страната.

По традиция един път в годината холандците канят земеделски производители от държавите, с които си партнират, затова и в българската делегация бяха включени осем производители и търговци на картофи, които на място да се запознаят с дейността и новите предложения на „АГРИКО”.

„За да се наложи един нов сорт в България или в други региони по света, са нужни години, затова и семепроизводството изисква време, в което нашите производители вече се убедиха”, посочи пред Синор.БГ президентът на „Бонеро” Михаил Бозаров и обясни механизмът на налагане на нов сорт в България така: ‘’В продуктовата листа на холандската кооперация фигурират близо 100 сорта картофи, от които „АГРИКО България” предлага на родния пазар над 25 сорта, изпитани в условията на различните райони на страната. Всяка година се тестват на няколко опитни полета в България новите предложения от ''Агрико'', и когато в рамките на три години новият сорт покаже стабилни резултати ние от ''Агрико България'' го предлагаме в нашият продуктов католог. По този начин Ние и нашите клиенти участващи в опитните полета сме сигурни в качествата и възможностите на новият сорт за условията на България. Така наред с доказалите се сортове като ''Ривиера'',''Агата'', ''Артемис'', ''Аринда'', ''Арнова'', ''Алмера'', ''Санте'', ''Пикасо'' и ''Агрия'' в последните две-три години се наложиха и от новата селекция имена, като ''Аризона'', ''Констанс'', ''Савиола'', ''Амбишън'' и ''Каролус'', а от червените сортове – ''Луса'', ''Маниту'', ''Есме'' и ''Алует''.''

Тази есен „АГРИКО” изненадва с нова богата гама селектирани варианти, които бяха представени на официална церемония в развойната база в Северна Холандия.

Пред Синор.БГ генералният директор на „АГРИКО” Ян Ван Хооген посочи, че за последните пет години компаниятa е отчела 20-процентен ръст в продажбите, което е доказателство за търсенето на холандските картофи не само в Европа, но и по света.

С развитието на хранително-вкусовата промишленост расте и търсенето на различните сортови разработки, така че целта ни е да задоволяваме тези потребности. Благодарание на проучванията във всяка отделна държава ние предлагаме и съответните сортове, които се проявяват добре като добиви и потребителски предпочитания”, посочи още Ван Хооген.

Сред най-търсените сортове картофи за преработка в Европа мениджърът посочи „Фонтане” (Fontane), който се цени не само заради доброто качество и високите добиви, но и поради неговата устойчивост срещу болести и неприятели.

Изключително важна тенденция в развитието на новите сортове е създаването на картофи с голяма защитна сила (резистентност) към болестите и неприятелите, посочи и Вихер Ван Дервелд, заместник директор на Агрико, отговарящ за направлението картофи за посев във фирмата.

„Като една от водещите компании за производство на нови сортове картофи в света „Агрико” е лидер в създаването на нови сортове, които са устойчиви на болести като например маната. Другата ни отлика е, че при подготовката на новата програма за селекция търсим такива сортове, при чието отглеждане растенията възможно най-малко да се нуждаят от химикали за опазването на реколтата и постигане на високи добиви при производството на картофи”, посочи още мениджърът.

„АГРИКО” са създатели на първите сортове в света, които имат вградени в тях гени, осигуряващи пълна защита срещу мана, но е важно да се отбележи, че фирмата постига тези резултати не чрез генна модификация. Тези нови сортове са създадени с традиционните методи на селекция и нямат нищо общо с генно модифицираните организми ГМО, обясни ван Дервелд .

Като припомни, че миналата година беше изключитгелно тежка по отношение на гъбичните болести и посевите бяха подложени на силен натиск от мана, два от сортовете на  „АГРИКО” „Каролус” и „Алует” бяха много високо оценени заради тези им качества и търсенето им нарасна изключително много.

Ценното при тях е, че без използване на химикали при тези изключително тежки условия тези сортове дават почти двойно по-добри добиви, обясни още експертът.

„В България тези два сорта са на пазара от две години, но за да може те да придобият нужната популярност, е необходим период от време, така че клиентите да се убедят в техните качества”, посочи и Михаил Бозаров.

Експертите отбелязват и друга тенденция, която се наблюдава през последните години, на нарастване на професионализма на производителите на картофи, които все повече наблягат на качеството на семената. „Фермерите се убедиха, че трябва да осигурят много добър посадъчен материал, за да произвеждат добри картофи, а това е ключът към успеха”, заключи и генералният директор на „АГРИКО” Ян ван Хооген.

Екатерина Стоилова

Новите картофи на АГРИКО са устойчиви на мана БЕЗ ГЕННА МОДИФИКАЦИЯ
46421
 

Последни материали
Виж
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Свързани материали
Виж
Силна защита срещу мана при новите селекции картофи на AGRICO
Втора част
Нови сортове картофи за сезон 2021 - 2022 година от AGRICO
Първа част
Нови сортове картофи за сезон 2021 - 2022 година от AGRICO
Елена Бончева, експерт-агроном във фирма „Агрико България“:
С новите сортове картофи пестите разходи за допълнителната им обработка
Агрико България и сем. Минкови от Долна Оряховица демонстрираха 14 сорта картофи
Открит ден на опитните полета с картофи на холандския кооператив Агрико
EuroChem разширява дейността в Източна Европа
КЗК одобри покупката на Агрикола България от компания на руски милиардер
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини