Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
13.03.2017 г.

Мана по картофите

Следете за първи прояви

Късната мана, причинена от Phytophthora infestans, е най-важната /гъбна/ болест при картофите, тъй като може изцяло да унищожи предразположените култури в рамките на две седмици. Гъбата заразява всички части на растението: листата, стъблата и клубените. Най-бързо се разпространява при относителна влажност от 100% и температура от 21 градуса по Целзий.  Гъбното заболяване е проблем от около 1980 г. заради широкия си температурен обхват на развитие и повишаващата се агресивност.

Поразените участъци /петна/, които се формират върху листата на картофите, варират по вид в зависимост от времето. При влажни условия поразеният участък се появява като прогизнало с вода, размито петно с диаметър от 1 до 2 см. Обикновено само върху долната страна на листа се наблюдава бял мицел. С разрастване на увреждането около умиращата тъкан се формира зона, просмукана с вода, или хлоротична тъкан с ширина около 0,5 до 1 см, върху която също се образува спороотделящ мицел. Този процес може да се повтаря, докато се инфектира целия лист или докато той загине. При условия, по-малко благоприятни за гъбата, като висока температура /> 25 °C/, засушаване или при по-устойчиви сортове картофи инфектираната тъкан може да започне да покафенява на по-раннен стадий и да се образува малко или никакъв спороотделящ мицел, а светло оцветенате зона от новоинфектирана тъкан може да бъде много по-тясна или дори да липсва. На този етап е трудно да се различат симптомита на късна мана от тези при сивото гниене, ранната мана или  вертицилийното изсъхване. В случай на съмнение поставете няколко увредени листа във влажна пластмасова (найлонова) торбичка и оставете на стайна температура. Ако растението е заразено с P. infestans, в рамките на 24 часа ще се образува бял мицел.

Върху стъблото се оформят големи, продълговати, сивкавокафяви до черни увредени участъци, а при наличие на влага се развива и спороотделящ мицел. Ако температурите са под оптималните, гъбата се развива бавно, но може да проникне към стъблото от инфектиран лист. В участъците, които са увредени, стъблото е крехко и лесно се прекършва.

Клубените се инфектират чрез лентицелите, очите и пукнатините в кората им. Първите индикации за наличие на инфекция са синкави белези, видими през кожицата. Привидно нормалната тъкан се вижда между ръждиво-кафяви, нишковидни образувания. Инфекцията може да остане на повърхността, а може да проникне дълбоко в клубена. Клубените могат да бъдат заразени както по време на вегетативния период, така и при прибиране на реколтата. Загнилите участъци се разрастват по време на съхранението и здрави клубени също може да се заразят. Късната мана често е последвана от сухо гниене или бактериално меко гниене, което може да обхване и здравите картофи. Рискът от заразяване на клубените е най-голям при култури, отглеждани във влажни, тежки (глинести) почви, а далеч по-малък – при посеви в леки (песъчливи) почви. Спорите се придвижват по-лесно в свободни води.

Възможности за контрол

- Използвайте сортове с висока устойчивост на заразяване от късна мана. Обикновено късно зреещите сортове имат по-устойчива листна маса от раннозреещите;

- Използвайте здрави, незаразени семена;

- Унищожавайте всички картофи с неясен произход. Такива картофи са източник на безконтролно развитие на зарази;

- Избягвайте натрупването на купчини отпадъци, тъй като те са източник на ранни и неконтролирани зарази.

- Използвайте контактни фунгициди /като предпазна мярка/, за да предотвратите появяването и развитието на заразата.

- Използвайте фунгициди с лечебен ефект веднага щом откриете първите симптоми на развитие на заразата.

- Използвайте системни фунгициди, за да унищожите местонахожденията на остра инфекция. Ограничете обаче тяхната употреба, тъй като честото прилагане води до повишаване на устойчивостта на заразителите.

- Използвайте смес от контактни и лечебни фунгициди, за да предотвратите тежка зараза в по-големи размери на дадено поле.

- В края на вегетативния период използвайте фунгициди с високо ефективно действие, предпазващи от зараза по клубените. 

- Преценете необходимостта от система за ранно прогнозиране на късната мана, за да може да предприемате превантивно пръскане.

- Преценете възможността за химично цялостно обезлистване, когато повечето растения имат заразени листа, особено при условия на влажност.

Материалът е предоставен от Агрико България.

Мана по картофите
18134
 

Последни материали
Виж
При изключително слаба реколта
В южна Сърбия изкупуват черешите между 60 и 73 евроцента килото
Закупени са само 22 500 тона от планирани 40 000 тона
Слънчогледовото и соевото масло поскъпнаха на търга в Египет
Голяма част от зърното ще бъде доставено още през юни
Ливан купи евтино 62 500 тона украинска хлебна пшеница
Приемът продължава до 31 юли
3 пъти повече заявления за държавна помощ за застраховане са подали стопаните досега
Професионална квалификация
Запишете се за курс за зърносъхрание и производство на фуражи
Особено в ограничени по площ градини
Предимства на вертикалното отглеждане на тиквичките
Свързани материали
Виж
Фитосанитарен анализ
Доста вредители са нападнали есенниците от април до началото на май
Министърът подкрепя напълно протеситет в Европа
Вътев: В неделя е третата ни среща с аграрната камара в Министерския съвет
Очаква се среща със земеделци от региона
Земеделският министър отбеляза празника на свети Трифон в Троянския манастир
Опасността от маната по зелето остава!
При лозите където е имало заразяване с оидиум, опасността е голяма за нападение от сиво гниене
Практика
При влажност и температурни колебания бичът е брашнестата мана
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини