Опитните производители на зеленчуци знаят, че с отглеждането на картофите е свършена само половината от работата, тъй като те трябва да бъдат запазени адекватно през зимата, коментират от електронното издание „Стопанство и посочват 6 разпространени грешки при съхранението, каоито трябва да избягваме.
Първа грешка: оставяне на ранни сортове за зимата
Ранните сортове са особено популярни сред производителите, тъй като могат да осигурят реколта само 40 дни, след като пробият. Те обаче трябва да бъдат използвани преди настъпването на зимата, тъй като грудките се запазват зле. Могат да бъдат оставяни само при второ засаждане в средата на лятото и получаване на още една реколта, но дори тогава трябва да се изконсумират най-напред. С късните сортове такива проблеми няма.
Втора грешка: съхранение без сортиране
Не само ябълките се сортират при подготовката им за съхранение, при картофите това също е необходимо. Големите и дребните грудки се използват най-напред, а средните се оставят и до пролетта. Отделно се сортират картофите с петна и нарязаните при прибирането – те няма да издържат дълго, затова се употребяват първи.
Трета грешка: съхраняване на картофите заедно с други зеленчуци и с плодове
Картофените грудки трудно „съжителстват” с други култури. На практика единственият им подходящ съсед е цвеклото, тъй като ще поглъща излишната влага от тях. Съвсем различен е ефектът, ако сложите на един рафт в мазето например ябълки и картофи – продължителността на запазване на картофите ще намалее значително, тъй като ябълките отделят специфично вещество, ускоряващо узряването на плодовете и зеленчуците. Единственият вариант да съжителстват мирно е поставянето им в отделни затворени кутии.
Четвърта грешка: неподходящи условия за съхранение
Обикновено се препоръчва картофите да се държат при температури от 4 до 6 градуса по Целзий и 85-90% влажност на въздуха. Освен това помещението трябва да е проветриво, за да не се застоява въздухът. До грудките не трябва да достига светлина – на слънце те позеленяват и могат да предизвикат здравословни проблеми при консумация. Изключение от правилото са картофите, отделени за семе.
Пета грешка: неподходящо място за съхранение
Не всички разполагат с мазе или изба и част от картофите се налага да бъдат съхранявани вкъщи в чували или на балкона. Категорично противопоказно е обаче съхраняването им в найлонови или платнени чували – най-добре е да се използват щайги, покрити с брезент.
Шеста грешка: нередовен преглед и прочистване на грудките
Необходимо е картофите да бъдат проверявани редовно – не по-малко от 2 пъти месечно. Търсят се гниещи и болни грудки. Познават се по характерната миризма или летящите мушички наоколо. При намирането на гниещ картоф най-добре е и тези около него да бъдат отстранени и употребени, дори да не показват признаци на загниване или друго заболяване в момента.