Начало » Новини » Страната
01.02.2024 г.

Вътев: В неделя е третата ни среща с аграрната камара в Министерския съвет

Министърът подкрепя напълно протеситет в Европа
Вътев: В неделя е третата ни среща с аграрната камара в Министерския съвет

Министър Вътев (крайният вдясно) заедно с игумена на Троянския манастир архимандрит Стефан Снимка: Министерство на земеделието и храните

Европа протестира основателно, всички земеделски производители в момента са притиснати от високите разходи на стандартите, които изпълняват и от конкурентния внос от Украйна. Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред журналисти в Троянския манастир, където тържествено беше отбелязан празникът на свети Трифон, предаде БТА.

На въпроси за българската позиция в международен план, министърът посочи, че „България не е изключение, ние сме в абсолютно същата ситуация“. „Знаете, че петте най-близки до Украйна държави - Румъния, Унгария, Полша, Словакия и България, на практика са най-потърпевши от украински внос. Постарахме се максимално да предпазим нашия пазар от дъмпингов внос. Естествено, има и хора, които са заинтересовани това да се случва, но ние сме длъжни да си пазим и производителите“, обясни още Вътев. И добави, че има добър диалог със земеделските производители. "Между тях има разумни хора, има и такива, които искат на всяка цена да правят протести", заяви Вътев.

Ето какво стана на втората среща

Той съобщи, че в неделя от 15 часа ще се проведе третата поред среща между министър председателя Николай Денков и земеделски производители. „Има разбираем и обективен проблем, възникнал вследствие на това, че след приемането на бюджета изведнъж се появиха едни претенции за подпомагане вследствие на поредицата от кризи и най-вече загубите вследствие на войната в Украйна“. Вътев посочи, че сумата е набъбнала доста - става дума за 550 милиона лева. И след като бюджетът за 2024 г. вече е приет, а тази сума не е предвидена в него, без неговото преразглеждане няма как средствата да бъдат осигурени", добави земеделският министър.

Ние не сме в битка, а сме в преговори. И днес, и утре Министерството на финансите правят пълни изчисления с информация от НАП. Проблем е, че за стопанската 2023 година все още няма отчети и отчетите ще се извадят за други предходни години, а в 2022 г. аграрният сектор е на свръхпечалба, докато в 2023 г. е на сериозна загуба. Целта е да се подпомогнат тези, които имат реална нужда, а не да се раздават на калпак", посочи Вътев.

Известно е, че зърнопроизводителите през последната стопанска година са на загуба заради скъпите торове, препарати за растителна защита и са засели, затова и те са засели най-скъпата реколта за последните поне 10 години. Сухото лято на 2023 година пък свали добивите, което вдигна много високо себестойността на производството. Като като добавим и вноса от Украйна, който не е на пазарни цени, секторът очевидно има нужсда от подкрепа, мотивира се министърът.

По повод продължаването на дерогацията за угарите, предложена вчера от Европейската комисия, министърът посочи, че тя е абсолютно приложима и необходима, защото във всички страни условията не са еднакви и не може да важат еднакви правила за всички.

Вътев: В неделя е третата ни среща с аграрната камара в Министерския съвет
3592
 

Последни материали
Виж
Горят вековни букови гори
Гори резерват „Стенето“ в Национален парк „Централен Балкан“
Практика
Какво да засадим след чесъна – няколко успешни варианта
ЮЗДП
Само в Югозападна България са избухнали 60 пожара от началото на годината
Предстоящо
На 21 юли в София ще сe проведе фермерски пазар с благотворителен концерт на Филип Синапов
Защита на българските месопреработватели
Производители на деликатеси питат Великобпитания защо от 1 юли е наложена забрана за внос на родни продукти
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 юли 2024 година
Търговията със зърно и слънчоглед на борсата замря
Свързани материали
Виж
По график
Електронната система на фонд „Земеделие” работи от днес
Решение на парламентарната бюджетна комисия
Ще има актуализация на заплатите в Селскостопанска академия
Какви пари да получават висшите училища не било работа на финансовото министерство
Над една трета от служителите в Селскостопанска академия са на минимална заплата
След оттеглянето на ИТН от коалиционното управление
Агроминистърът: Това управление е нужно на държавата
Изслушване в парламента
Неков: Преговаряме с две министерства за референтните цени на проектите по ПРСР
На 31 март изтича срокът за подаване на проектите
Актуализацията на референтните цени по ПРСР засега се бави
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини