Начало » Новини » Страната
18.07.2023 г.

Опасни болести по пролетниците през юни

Фитосанитарно състояние - юни 2023 г.
Опасни болести по пролетниците през юни

sinor.bg

Продължителните и поройни валежи през юни, комбинирани с вятър и градушки плюс резките колебания в температурите през миналия месец предизвикаха масово полягане на есенните посеви с пшеница и ечемик точно преди жътвата. Пролетните култури също не бяха пощадени от болести, предизвикани от високата атмосферна влажност. Това са част от изводите в юнския доклад за фитосанитарното състояние на земеделските култури през юни 2023 г., който е качен на страницата на Министерството на земеделието и храните.

В този период слънчогледовите посеви ВВСН се установиха във фаза поява на цветен бутон между най-горните листа и начало на цъфтеж; вече се виждат и тръбестите цветове, заемащи външната третина на цветното легло. При царевицата ВВСН фазата е разтваряне на седми лист, а също начало на изметляване - с наличие на метлица на върха на стъблото.

Обследванията на пролетните култури са установили поява на западен царевичен коренов червей /Diabrotica virgifera/ в начална фаза на имагиниране на възрастното по някои ранни хибриди царевица в Пловдивско. Няма данни за нанесени щети от ларвите на неприятеля.

Царевичен стъблопробивач /Ostrinia nubilalis/

Отново в Пловдивдсо е установено начало на какавидиране и на ларвите на първо поколение от неприятеля, като до момента няма превишаване на стойностите ПИВ. В област Велико Търново е установено нападение над ПИВ от ларви първа-втора възраст, извършено е третиране. В областите: Видин, Враца, Добрич, Монтана и Шумен е констатирано и начало на излюпване ларвите на неприятеля, като в областите Видин, Враца и Монтана са засечени по 1-2 повреди върху до 10-20% от растенията. В област Враца е внесена трихограма на 76 000 хил. дка.

Памукова нощенка /Helicoverpa armigera/

В София област е открито излюпване на първо поколение на неприятеля. Отчетената плътност е под ПИВ (2 бр. гъсеници/100 растения).

Листни въшки /сем. Aphididae/

В областите Перник и Търговище е установена поява на листни въшки по царевични растения с плътност под ПИВ на ограничени площи. В районите на Видин и Търговище се наблюдава ниска степен на нападение в слънчогледови посеви.

Ливадна пеперуда /Loxostege sticallis/

От ОДБХ Враца съобщават, че на 14.06. в посев слънчоглед в землището на село Остров, община Оряхово е установен летеж на ливадна пеперуда. Констатирани са единични възрастни - плътността е многократно под ПИВ. Не е констатирано яйцеснасяне.

От ОДБХ Добрич, информират, че през периода 14.05-15.06. е имало начало на летеж на пеперуди от второ поколение и повреди от ларвите на неприятеля. Повреди са констатирани по плевелната растителност и на единични растения слънчоглед. Към момента няма данни за извършени третирания.

От ОДБХ Перник подават информация, че от 14.06. е установено начало на летеж - единични пеперуди на ливадна пеперуда от първо поколение на 0,070 хил. ха. в АЕР Радомир.

При проведени маршрутни обследвания от инспекторите по растителна защита от ОДБХ Русе, проведени през периода 14-15.06. в посеви от люцерна е установен летеж на неприятеля.

От ОДБХ София област съобщават за установен летеж на единични бройки ливадна пеперуда, в периода 08 - 14.06. в посеви от слънчоглед и в необработваеми площи. На 10-16.06. е констатирано яйцеснасяне, а в периода 19-25.06. - излюпване на гъсениците от първо поколение. Не са установени повреди по листата от излюпените гъсеници, отчетената плътност е под ПИВ /(-3 бр. гъсеници на кв. м./) От ОДБХ Видин, съобщават, че по данни на земеделските стопани в региона са презасети около 0,900 хил. ха слънчоглед, в резултат от повреди нанесени от сиви червеи (Agrotis spp.) и щурци (сем. Gryllidae) за АЕР Димово и АЕР Кула и от сив царевичен хоботник (Tanymecus dilaticollis) за АЕР Видин.

ОДБХ Враца - по данни на земеделските стопани са презасяти 0,485 хил. ха. слънчоглед, в резултат от нападение от сив царевичен хоботник (Tanymecus dilaticollis).

Черни петна (Фома) /Phoma macdonaldii/ и Сиви петна (Фомопсис) /Diaporthe helianthi/

В областите: Велико Търново, Враца, Ловеч, Перник, Плевен, Пловдив и Шумен се наблюдават повреди от патогените. На места са извършени химични третирания.

Листни петна (Алтернария) /Alternaria helianthi/

В областите: Монтана и Перник се наблюдават петна по листата. Степента на нападение е от слаба до средна.

Склероцийно увяхване (Бяло гниене) /Sclerotinia sclerotiorum/

Нападнати растения с плътност до 2 % се наблюдават в областите: Ловеч, Плевен и Пловдив.

Мана по слънчоглед /Plasmopara helianthi/

При извършените обследвания от инспекторите по растителна защита на посеви слънчоглед нападението от патогена по области е следното. В областите Видин, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Стара Загора и Търговище се наблюдава системна форма на мана. В някои области проявите са на единични растения. Плътността варира до 15%. В област Стара Загора пораженията са от 10 до 100%. В района има само един сигнал за презасяване на площ от 92 хил. дка.

В областите Монтана и Пловдив е установена локална форма на мана. Плътността към този момент е слаба. В областите Бургас, Враца и Перник е констатирана системна и локална форма. В област Кърджали се наблюдават 20 % растения с петна, но без икономическо значение.

Опасни болести по пролетниците през юни
4294
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини