Всяка година в света до 23% от прибраната реколта се губи по време на съхранението на зърното поради увреждане от вредители и патогени, което води до значително влошаване на хранителните, фуражните и посевните качества. Зърното и продуктите от него се увреждат от повече от 300 вида житни вредители.
От началото на годината специалистите от филиала в Красноярск, Русия са идентифицирали повече от 8,3 хил. тона зърно, заразено с вредители. Специалистите от изпитвателната лаборатория на филиала в Красноярск на Федералната държавна бюджетна институция „Център за оценка на качеството на зърното“ провеждат изследвания за потвърждаване на качеството и безопасността на зърнените култури. По техни данни от началото на годината, според резултатите от изследванията на зърнени култури (пшеница, ръж, ечемик, овес, елда), експертите на филиала в Красноярск на държавната институция „Център за оценка на качеството на зърното“ са установили 33 случая на заразяване на зърнени продукти с вредители на хлебни запаси в партиди с общо тегло над 8,3 хил. тона.
В 18 проби ечемик са открити заразени със суринамски и късоух мухоморки, рогати щурци, широколистен бръмбар, зърнов бръмбар, а в 11 проби овес, две проби пшеница, две проби ръж и една проба елда са открити заразени с житни акари и бръмбари.
Експертите напомнят, че по време на съхранението зърното е изложено на широк спектър от неблагоприятни въздействия. Повишената влажност и значителното замърсяване могат да доведат до самонагряване на зърнената маса и до началото на процеса на гниене, в резултат на което зърното става токсично и негодно за консумация от човека и за храна на селскостопанските животни. Най-големите загуби на зърно по време на съхранението са свързани с дейността на стоковите вредители, които причиняват големи щети в резултат на високата степен на адаптация към условията на живот, високата плодовитост и бързото разпространение.
Икономическите щети, причинени от житните вредители, са значителни - в резултат на тяхната дейност се намалява теглото на продуктите и значително се понижава тяхното качество. Зърнената маса придобива мирис на горчилка, става на бучки, а кълняемостта на семената е катастрофално намалена. Например в случай на масово размножаване на житни акари загубите на кълняемост на семената на пшеницата и ръжта могат да достигнат повече от 50 % за 1-2 месеца.
За да се спаси реколтата, експертите препоръчват да се извърши карантинна фитосанитарна дезинфекция на зърното с помощта на съвременни високоефективни пестициди, включени в Държавния каталог на пестицидите и агрохимикалите, разрешени за употреба.
Припомняме, че карантинната фитосанитарна дезинфекция е процедура за унищожаване, отстраняване и лишаване от репродуктивна способност и жизнеспособност на вредителите, която е и най-важното звено и задължително изискване на страните вносителки при подготовката на зърното за експортни пратки.