Начало » Пазари » Зърно
10.09.2024 г.

Всяка година в света до 23% от прибраното зърно се губи по време на съхранението

Всяка година в света до 23% от прибраното зърно се губи по време на съхранението

Всяка година в света до 23% от прибраната реколта се губи по време на съхранението на зърното поради увреждане от вредители и патогени, което води до значително влошаване на хранителните, фуражните и посевните качества. Зърното и продуктите от него се увреждат от повече от 300 вида житни вредители.

От началото на годината специалистите от филиала в Красноярск, Русия са идентифицирали повече от 8,3 хил. тона зърно, заразено с вредители.  Специалистите от изпитвателната лаборатория на филиала в Красноярск на Федералната държавна бюджетна институция „Център за оценка на качеството на зърното“ провеждат изследвания за потвърждаване на качеството и безопасността на зърнените култури. По техни данни от началото на годината, според резултатите от изследванията на зърнени култури (пшеница, ръж, ечемик, овес, елда), експертите на филиала в Красноярск на държавната институция „Център за оценка на качеството на зърното“ са установили 33 случая на заразяване на зърнени продукти с вредители на хлебни запаси в партиди с общо тегло над 8,3 хил. тона.

В 18 проби ечемик са открити заразени със суринамски и късоух мухоморки, рогати щурци, широколистен бръмбар, зърнов бръмбар, а в 11 проби овес, две проби пшеница, две проби ръж и една проба елда са открити заразени с житни акари и бръмбари.

Експертите напомнят, че по време на съхранението зърното е изложено на широк спектър от неблагоприятни въздействия. Повишената влажност и значителното замърсяване могат да доведат до самонагряване на зърнената маса и до началото на процеса на гниене, в резултат на което зърното става токсично и негодно за консумация от човека и за храна на селскостопанските животни. Най-големите загуби на зърно по време на съхранението са свързани с дейността на стоковите вредители, които причиняват големи щети в резултат на високата степен на адаптация към условията на живот, високата плодовитост и бързото разпространение.

Икономическите щети, причинени от житните вредители, са значителни - в резултат на тяхната дейност се намалява теглото на продуктите и значително се понижава тяхното качество. Зърнената маса придобива мирис на горчилка, става на бучки, а кълняемостта на семената е катастрофално намалена. Например в случай на масово размножаване на житни акари загубите на кълняемост на семената на пшеницата и ръжта могат да достигнат повече от 50 % за 1-2 месеца.

За да се спаси реколтата, експертите препоръчват да се извърши карантинна фитосанитарна дезинфекция на зърното с помощта на съвременни високоефективни пестициди, включени в Държавния каталог на пестицидите и агрохимикалите, разрешени за употреба.

Припомняме, че карантинната фитосанитарна дезинфекция е процедура за унищожаване, отстраняване и лишаване от репродуктивна способност и жизнеспособност на вредителите, която е и най-важното звено и задължително изискване на страните вносителки при подготовката на зърното за експортни пратки.

Всяка година в света до 23% от прибраното зърно се губи по време на съхранението
1491
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
Над 80 млн. лева директни плащания са изплатени на стопаните в област Ямбол
Ново! Всеки месец фермерски пазар в Плевен
Министерски съвет
Подговен и одобрен е документът с искане за спиране на вноса на яйца от Украйна
Министерството осигури дървесина
Животновъдът Николай Добрев, чиято ферма пострада от пожарите, утре ще получи едра строителна дървесина
Къде и какви сидерати трябва да се сеят в края на лятото
Атанас Урджанов е новият председател на Националния съвет по храните
Свързани материали
Виж
Износът на пшеница се очаква да достигне 11 млн. 500 хил. тона
От началото на сезона Украйна вече е продала 21% от планирания годишен износ на зърно
Целта е засилване на диалога между висшето образование и бизнеса
Тракийският университет ще си сътрудничи с местните зърнопроизводители
Нито един проект на зърнопроизводители не е набрал минималните 57 точки по НПВУ
Русия атакува с ракета кораб с украинско зърно в Черно море
При пшеницата увеличението достига 84 на сто и е двойно при ечемика
Износът на зърно от Украйна нарасна наполовина от началото на сезона
Новият украински селскостопански министър е Витали Ковал
България имала интерес от внос на зърно и сухо мляко от Украйна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини