Йодът не е основен елемент, необходим за развитието и плододаването на зеленчуците, но е микроелемент, който успешно може да се използва към края на сезона за пръскане на доматите, разреждайки го с вода. Когато вегетационният период наближава своя край и прибираме реколтата, важно е доматите да имат здрава обвивка, сладка и сочна вътрешна част.
През август времето може да поднесе всякакви неприятни изненади – след засушаване и липса на дъжд се излива вода като из ведро, което крие сериозен риск от напукване на кората. Освен това влажното време, съчетано с понижаване на температурите, допринася за развитие на брашнеста мана, а натрупването на хранителни вещества в плодовете намалява. Тогава йодът е важна част от средствата за първа помощ, необходими за запазване качеството на доматите.
Йодът може да се използва за пръскане на растенията, като им помага да устоят по-добре на болести, включително брашнеста мана и намалява риска от напукване на доматите. Плодовете стават по-плътни, увеличава се съдържанието на аминокиселини, а елементът е полезен за човешкото здраве.
Йодът за пръскане на доматите не е само градинска практика. Много изследвания, включително на молекулярно ниво, потвърждават ползите от това третиране, наречено биообогатяване, при което културите придобиват различни полезни елементи, в случая с йод.
Интересно е, че доматите, обработвани редовно с йод, запазват съдържанието на микроелемента по време на съхранение при стайна температура, както и 30-минутно третиране при температура на кипене, ако кората е запазена. Всички тези резултати показват, че доматите са подходяща култура за програми за биообогатяване с йод.
Как се приготвя йодираната вода?
Приготвянето на йодирана вода е много лесно: използват се 2-3 капки йод (обикновен 5%-ен разтвор от аптеката) на литър вода при стайна температура. Важно е да се пръскат директно плодовете и листата на растенията. Процедурата може да се повтаря на всеки 10-на дни.
Друг вариант е кореново поливане с йодирана вода, като се третитат растенията веднъж месечно. В този случай 10 капки са достатъчни за 10 литра вода, а всяко растение получава по 2 литра.
Ако искаме да отгледаме собствени биообогатени с йод домати, тогава трябва да започнем третиране веднъж седмично още при формирането на първата китка. Необходими са около осем обработки с йод до прибиране на реколтата.
Предозирането с йод също не е желателно, защото води до фитотоксичност. Ако се показват признаци на хлороза, къдравост и увяхване на листата, това показва, че сме прекалили с количествата. Силна фитотоксичност се проявява при оранжерийно отглеждане или на открито, но на едно и също място без обогатяване с органични вещества. Няма проблеми при почви с високо съдържание на органична материя и строго спазване на препоръчителните дози.
Установено е, че най-голямо количество йод се съдържа в кората на доматите. Подобно повишаване на йодния статус може да се прилага при салати, спанак и други зеленолистни култури, като по този начин създаваме лечебна градина. Йодът е важен за човешкото здраве (за мозъка, щитовидната жлеза, имунитета), но трябва да бъдем внимателни и да не допускаме предозиране.