След средата на лятото, по съзряващите вече домати, се наблюдават кръгови или надлъжни пукнатини. Обикновено съвременните хибридни сортове са по-малко склонни към напукване – защитени са от специален целулозен слой под обвивката. Това не е общовалидно, защото хибридите с плътни плодове, особено жълто и розово оцветените също се напукват често.
Върху напукването оказват влияние различни фактори. За това способстват резките температурни колебания между дневните и нощни температури. Винаги има повече напукани плодове с наближаване на есента, когато денем е много горещо, а нощем започва да захладнява.
Когато плодовете вече узряват, струва си да се ограничи поливането, като се намали наполовина или се поставят на “сух режим”, а при наличие на дъждове – да се преустанови напълно.
Целулозният слой прави доматите устойчиви при по-голямо натоварване, лесни са за транспортиране и не се страхуват от излишна влага, но това е за сметка на вкусовите качества.
В горещините доматите не узряват напълно - как да го предотвратим!
За да сме сигурни в предприемане на правилното действие, трябва да установим причината за напукване на доматите.
1. Неправилно поливане
Колебанията във влажността създават сериозен проблем. Когато растенията не са поливани по-дълго време и сухата почва се напои щедро, тогава всички плодове могат да се напукат. Много важно е регулярното поливане, а ако вече е пропуснато такова – не е допустима компенсация с увеличаване на водните количества.
Когато растенията са малки с току-що появяващи се завръзи или дребни плодове (с големина на лешник до орех) и пресъхнат силно – до увяхване на листата, а относителната влажност на въздуха е ниска (под 50%), тогава има голяма вероятност в периода на наливане на плодовете по тях да се появят пукнатини.
Периодичността на поливане зависи от климатичните условия.
Капковото напояване позволява да се регулира водното подаване.
2. Неподходящ микроклимат
Оптималната температура за развитие на доматите е 20-27 градуса по Целзий. Когато е прекалено горещо, кожата става твърде плътна и лесно се напуква.
При отглеждане на открито е добре да се използва мрежа за засенчване, която ще ограничи проблема.
Температурните колебания между дневните и нощни температури през август се отразяват негативно и това налага ограничаване на поливането.
3. Неправилно подхранване
Подхранването на доматите се свежда до два пъти месечно, като сега имат най-голяма нужда от калий, а фосфорът и азотът остават на заден план. Ако се прилага гранулиран тор, това може да стимулира напукването на плодовете. Най-добре е да се използват течни разтвори непосредствено след поливане.
Високите дози хранителни вещества също дават негативен резултат. Максималните допустими количества са 20 г калий на 10 л вода.
Не трябва да се забравят и микроелементите, защото на този етап дават силен ефект.
4. Прекомерно колтучене, прищипване на върховете и премахване на листа
След отстраняване на колтуците и връхчетата, растенията вече не насочват влагата към листата, а към плодовете. Отстраняването на колтуци и листна маса трябва да става постепенно – на няколко етапа. За седмица е добре да се премахват по 2-3 листа.
Колебанията в изпаряване на влага през листата също води до напукване на доматите.