Начало » Хоби земеделие » Малката градина
14.09.2022 г.

Основните проблеми при късното главесто зеле

Съвети към градинаря
Основните проблеми при късното главесто зеле

sinor.bg

Късното главесто зеле има сравнително къс вегетационен период – засажда се през юли, а прибирането започва в края на октомври. И за това време то образува голяма органична маса от корени, листа и глави. А много често се случва и слаба реколта, като причините са различни – не формира глави, напуква се или пък е нападнато от болести и вредители.

Възможно е един от основните виновници за слабата реколта да е сухото и горещо време, което влаголюбивата култура приема много негативно. Но в същото време подхранването, качествата на почвата, сеитбооборотът и предпазването от болести и вредители са не по-малко важни.

Когато зелето не свива глави

Като влаголюбива култура зелето се нуждае от постоянна влажност, но не понася преполиване или заблатяване на кореновата система. Топлото и сухо лято е една от основните причини да не формира глави. Ако се полива редовно, когато почвата е изсъхнала на около 3 см от повърхността, тогава всичко ще бъде наред, а дълбочината на проникване на водата да бъде 30-40 см. Редовното поливане през август и септември имат решаващо значение при формирането на глави.

Винаги трябва да се вземат предвид сортовите особености и времето за засаждане да бъде съобразено с това – ранен сорт, засаден през юли няма да даде добър резултат.

Въздушната влажност е от голямо значение. Установено е, че при добра почвена влажност, но въздушна под 40% листата започват интензивно да повяхват, което препятства нормалното развитие.

Главестото зеле има повишени изисквания към хранителните вещества. Късните сортове усвояват около 80% от азота, намиращ се в почвата и значително по-малки количества калий (до 65%), а фосфор само20-30%. Предвид тези особености, балансираното подхранване е много важно.

Зелето се развива изключително добре, наторен с угнил оборски тор, който се внася преди засаждане, както и компост. Фосфорът и калият също се внасят предварително, а с азот се тори при първото окопаване и около месец след това.

Зелето се напуква в следните случаи

Напукването на зелето е свързано със засушаване и последващо обилно поливане. Напуканата вече глава не може да се възстанови и качествата на реколтата ще се загубят.

Какво да засадим след лука

Излишъкът от минерални торове и прекалено бързият растеж също водят до напукване на зелето. Гранулираните торове се внасят в почвата преди засаждане, а не се оставят на повърхността. Зелето не трябва да се тори, ако формирането на главите е към своя край, защото последващото торене води до напукване.

Честите проливни дъждове могат също да предизвикат за напукване, както и дъждуването.

Образуване на кафяви петна по краищата на вътрешните листа на зелето

Получава се при горещини и слънчево изгаряне, но всъщност по-често то се дължи на недостиг на калций. Важно е да се установи киселинността (рН) на почвата и при необходимост да се коригира. Идеалното рН за зелето е между 6,0 и 7,0.

Друг важен фактор е осветеността, която трябва да бъде най-малко 6-7 часа пряка слънчева светлина на ден – пълна сутрин и частична сянка в горещите следобедни часове. Ако има в близост по-високи растения, които да засенчват е благоприятно решение. При продължително високи температури се нуждае от временно засенчване в следобедните часове.

Интензивната слънчева светлина, особено ако растенията са засадени по-рано, може да предизвика не само изгаряне, но и образуване на цветоноси вместо глави.

Зелето горчи поради следните причини

Малко вероятно е селекционерите да създават горчиви сортове главесто зеле. Ако то има горчив вкус, най-честата причина за това е дефицитът на бор. Този микроелемент е важен за всички растения, защото спомага за поддържане на клетъчните стени и репродуктивните структури. Когато има недостиг на бор при главестото зеле, тогава главите стават жилави и горчиви.

За да не се напукват морковите

Добро решение е третиране с листен тор, съдържащ бор или с разтвор на борна киселина.

Зелето боледува

Когато зелето се отглежда на едно и също място, тогава вероятността от заболяване е много честа, а сеитбообращението е решение на проблема. В тази система най-добре е да следва бобовите култури, но е възможен и 3-4 годишен цикъл на сеитбооборот, за да се осигури изчистване на почвата от патогени.

Редовното премахване на плевелите и унищожаването на растителните остатъци е необходимо при заболяване на зелето. Ако почвата на участъка е глинеста, тогава трябва да се подобри дренирането.

Предпазване на върховете от увреждане на всички етапи на развитие. Оказва се, че ако върхът на главестото зеле е увреден по някаква причина, тогава растението не може да формира глава. Най-честата причина са вредителите – различни видове гъсеници, зелева галица и др., но може да бъде и механично.

Ако сме допуснали малко закъснение в сроковете за засаждане, тогава е много важно редовното поливане и подхранване.

Основните проблеми при късното главесто зеле
8257
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
В практиката
Подхранване на бялото главесто зеле
Цетното зеле, роднината на главестото зеле
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини