Начало » Хоби земеделие » Малката градина
03.08.2022 г.

Морковите се често напукват – ето и решението!

Съвети към градинаря
Морковите се често напукват – ето и решението!

sinor.bg

Морковите се отличават със свята твърдост, сочност и относително дълъг срок на съхранение, но често показват изненади преди прибиране на реколтата – наблюдава се напукване по време на растеж. То е свързано с нарушаване на технологичните изисквания или сортовите особености. Съществуват проверени методи за профилактика на напукването при морковите.

Най-често напукването се причинява от дисбаланс на влага, неправилно подхранване и лошо качество на почвата, но понякога може да е свързано и със сортови особености.

Колебания във влажността на почвата

Това, което отличава морковите от повечето други зеленчуци, е много високото тудгорно налягане. Водата е плътно “опакована” в тъканните клетки, което прави зеленчука хрупкав и уви, много крехък, когато балансът на налягането е нарушен. Кореноплодите се нуждаят от вода, но не обичат заблатяване и дисбаланс на влажността – засушаване и преовлажняване. От внезапния приток на вода клетките набъбват, налягането се увеличава и кореноплодите се разпукват по цялата дължина. Пукнатините могат да бъдат повече от една и да достигат до сърцевината.

Когато патладжанът изсъхва

Вътрешната сърцевина на моркова се нарича ксилем и обикновено остава непокътната, дори когато външният слой се разцепи. Въпросът не е в това, че не може да се папука, а просто е защитена от външния слой, който се нарича флоем. Той разпределя енергията от листата към корена и поради тази причина двата слоя реагират по различен начин.

При отглеждане на открито условията са много променливи, така че при сухи периоди количествата вода и честотата на поливане трябва да се увеличат. В такива случаи си заслужава да се инвестира във влагомер, защото той ще ни информира за нивата на влажност в почвата и ще може да се регулира поливането.

Морковите са култура, която не се нуждае от едно и също количество вода по време на целия сезон – по-малко в началото и повече в края на сезона, когато наливат кореноплодите.

Седмица след засяване на семената, ако няма дъжд, морковите трябва да се поливат редовно до появата на кълнове на дълбочина 2,5-3 см, за да разкрият пълния си потенциал.

След поникване дълбочината на поливане се увеличава постепенно и влагата трябва да достигне до 15-на см, защото при повърхностно поливане рискът от напукване е много голям.

Излишък от азот

Морковите трябва да се подхранват, когато надземната част достигне височина 7-10 см. Комбинираните гранулирани торове са подходящи за подхранване, ако се използват в умерени количестава.

Доброто решение е избор на тор с много ниско съдържание на азот и високо на фосфор и калий. Може да се използва само азот, но в минимални дози в началото и отделно фосфорно-калиев тор.

Азотът насърчава развитието на вегетативната маса, а фосфорът и калият стимулират развитието на кореновата система и в частност – кореноплодите.

Много цвят, а малко тиквички - защо?

При тези зеленчуци е добре да се внася половината от препоръчителната доза и да не се прекалява, защото излишъкът от минерални хранителни вещества ще доведе не само до обилна листна маса, но до развитието на раздвоени, странно деформирани и покрити с коренови косми, както и напукани кореноплоди.

Лоша и неподходяща почва

Наред с постоянната влажност на почвата, отглеждането на идеална реколта от моркови изисква здрава, добре дренирана почва с рН от 5,5 до 6,5. Тя не трябва да е глинеста или песъчлива и камениста, която при нагряване в горещините ще се превърне в пещ. Органичната материя ще подобри структурата на лехите с моркови, а при настъпване на знойна жега е добре да се използва органичен узрял компост в качеството му на мулч.

За сортовете моркови с дълги кореноплоди плодородният слой, който ще задържа добре влагата и предотврати напукването им трябва да бъде около 50 см, а при другите до 30–35 см.

Устойчивост на сорта

Когато морковите пресъхнат след прибиране на реколтата, също е възможно да се разпукват. Някои сортове са по-устойчиви от други на това напукване. Дългоплодните сортове са най-податливи, докато късоплодните, кръглите (сферични, приличащи на репички) и миниатюрните бейби моркови са по-устойчиви.

Напуканите моркови са годни за храна, но не могат да се съхраняват дълго. Ако преди прибиране на реколтата в тях са проникнали патогени, тогава вътрешността им загнива и стават негодни за консумация.

Морковите се често напукват – ето и решението!
12968
 

Последни материали
Виж
До 15 август се подават заявления за плащане по интервенцията за застраховане на реколтата
Животните понасят болестта без щети
Проф. Дойчо Димов: Призовавам БАБХ да не бърза с унищожаването на маришките овце
Немската промишленост продължава да губи конкурентоспособност
Гърция започна строежа на нов напоителен канал от Места за 56 000 декара земя
Атанас Василев, председател на Националното сдружение на българските лозари
Сложна година и за лозарите – слаба реколта и добиви, които не покриват разходите
Испания продължава да е начело по брой професионални пчелари
Производството на мед в Испания е нараснало с 20 % през последната кампания
Свързани материали
Виж
През седмицата зелето поскъпна на тържищата
Русия обяви квоти за безмитен внос на картофи, моркови и ябълки
Практика
Какво да засадим след чесъна – няколко успешни варианта
Практично
Предзимно се сеят студоустойчиви сортове моркови
Какво, кога и как да сеем предзимно?
Предзимено засаждане и посев на зеленчуци – избор на сортове и грижи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини