Начало » Хоби земеделие » Малката градина
03.08.2022 г.

Морковите се често напукват – ето и решението!

Съвети към градинаря
Морковите се често напукват – ето и решението!

sinor.bg

Морковите се отличават със свята твърдост, сочност и относително дълъг срок на съхранение, но често показват изненади преди прибиране на реколтата – наблюдава се напукване по време на растеж. То е свързано с нарушаване на технологичните изисквания или сортовите особености. Съществуват проверени методи за профилактика на напукването при морковите.

Най-често напукването се причинява от дисбаланс на влага, неправилно подхранване и лошо качество на почвата, но понякога може да е свързано и със сортови особености.

Колебания във влажността на почвата

Това, което отличава морковите от повечето други зеленчуци, е много високото тудгорно налягане. Водата е плътно “опакована” в тъканните клетки, което прави зеленчука хрупкав и уви, много крехък, когато балансът на налягането е нарушен. Кореноплодите се нуждаят от вода, но не обичат заблатяване и дисбаланс на влажността – засушаване и преовлажняване. От внезапния приток на вода клетките набъбват, налягането се увеличава и кореноплодите се разпукват по цялата дължина. Пукнатините могат да бъдат повече от една и да достигат до сърцевината.

Когато патладжанът изсъхва

Вътрешната сърцевина на моркова се нарича ксилем и обикновено остава непокътната, дори когато външният слой се разцепи. Въпросът не е в това, че не може да се папука, а просто е защитена от външния слой, който се нарича флоем. Той разпределя енергията от листата към корена и поради тази причина двата слоя реагират по различен начин.

При отглеждане на открито условията са много променливи, така че при сухи периоди количествата вода и честотата на поливане трябва да се увеличат. В такива случаи си заслужава да се инвестира във влагомер, защото той ще ни информира за нивата на влажност в почвата и ще може да се регулира поливането.

Морковите са култура, която не се нуждае от едно и също количество вода по време на целия сезон – по-малко в началото и повече в края на сезона, когато наливат кореноплодите.

Седмица след засяване на семената, ако няма дъжд, морковите трябва да се поливат редовно до появата на кълнове на дълбочина 2,5-3 см, за да разкрият пълния си потенциал.

След поникване дълбочината на поливане се увеличава постепенно и влагата трябва да достигне до 15-на см, защото при повърхностно поливане рискът от напукване е много голям.

Излишък от азот

Морковите трябва да се подхранват, когато надземната част достигне височина 7-10 см. Комбинираните гранулирани торове са подходящи за подхранване, ако се използват в умерени количестава.

Доброто решение е избор на тор с много ниско съдържание на азот и високо на фосфор и калий. Може да се използва само азот, но в минимални дози в началото и отделно фосфорно-калиев тор.

Азотът насърчава развитието на вегетативната маса, а фосфорът и калият стимулират развитието на кореновата система и в частност – кореноплодите.

Много цвят, а малко тиквички - защо?

При тези зеленчуци е добре да се внася половината от препоръчителната доза и да не се прекалява, защото излишъкът от минерални хранителни вещества ще доведе не само до обилна листна маса, но до развитието на раздвоени, странно деформирани и покрити с коренови косми, както и напукани кореноплоди.

Лоша и неподходяща почва

Наред с постоянната влажност на почвата, отглеждането на идеална реколта от моркови изисква здрава, добре дренирана почва с рН от 5,5 до 6,5. Тя не трябва да е глинеста или песъчлива и камениста, която при нагряване в горещините ще се превърне в пещ. Органичната материя ще подобри структурата на лехите с моркови, а при настъпване на знойна жега е добре да се използва органичен узрял компост в качеството му на мулч.

За сортовете моркови с дълги кореноплоди плодородният слой, който ще задържа добре влагата и предотврати напукването им трябва да бъде около 50 см, а при другите до 30–35 см.

Устойчивост на сорта

Когато морковите пресъхнат след прибиране на реколтата, също е възможно да се разпукват. Някои сортове са по-устойчиви от други на това напукване. Дългоплодните сортове са най-податливи, докато късоплодните, кръглите (сферични, приличащи на репички) и миниатюрните бейби моркови са по-устойчиви.

Напуканите моркови са годни за храна, но не могат да се съхраняват дълго. Ако преди прибиране на реколтата в тях са проникнали патогени, тогава вътрешността им загнива и стават негодни за консумация.

Морковите се често напукват – ето и решението!
9249
 

Последни материали
Виж
Председателят на НАЗ посочи практиките в други държави от ЕС
Поне 1-2 години са нужни за взаимоизгодно държавно регулиране на рентите
Засетите там азотфиксиращи култури ще могат да се реализират на пазара
Само протеиновите култури могат да се заявяват като основни вместо угарите
След напускането на общия пазар на общността
Бюрокрацията сви износа на храни от Великобритания за ЕС
Огънят вероятно е тръгнал от експлозия на пропан-бутан
Мъж пострада при пожар в оранжерия край Сандански
Според най-проспериращия млад пчелар у нас
Българският мед е най-добрият в света
В обект с 9500 птици в село Стефаново
Открито е ново огнище на птичи грип при патици мюлари в Добричко
Свързани материали
Виж
Практично
Предзимно се сеят студоустойчиви сортове моркови
Какво, кога и как да сеем предзимно?
Предзимено засаждане и посев на зеленчуци – избор на сортове и грижи
Няколко съвета за добри добиви
Скоростно отглеждане на моркови през август
Пълнени пиперки със сирене и моркови
Болести нападат морковите в мазето
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини