Начало » Хоби земеделие » Малката градина
03.08.2022 г.

Морковите се често напукват – ето и решението!

Съвети към градинаря
Морковите се често напукват – ето и решението!

sinor.bg

Морковите се отличават със свята твърдост, сочност и относително дълъг срок на съхранение, но често показват изненади преди прибиране на реколтата – наблюдава се напукване по време на растеж. То е свързано с нарушаване на технологичните изисквания или сортовите особености. Съществуват проверени методи за профилактика на напукването при морковите.

Най-често напукването се причинява от дисбаланс на влага, неправилно подхранване и лошо качество на почвата, но понякога може да е свързано и със сортови особености.

Колебания във влажността на почвата

Това, което отличава морковите от повечето други зеленчуци, е много високото тудгорно налягане. Водата е плътно “опакована” в тъканните клетки, което прави зеленчука хрупкав и уви, много крехък, когато балансът на налягането е нарушен. Кореноплодите се нуждаят от вода, но не обичат заблатяване и дисбаланс на влажността – засушаване и преовлажняване. От внезапния приток на вода клетките набъбват, налягането се увеличава и кореноплодите се разпукват по цялата дължина. Пукнатините могат да бъдат повече от една и да достигат до сърцевината.

Когато патладжанът изсъхва

Вътрешната сърцевина на моркова се нарича ксилем и обикновено остава непокътната, дори когато външният слой се разцепи. Въпросът не е в това, че не може да се папука, а просто е защитена от външния слой, който се нарича флоем. Той разпределя енергията от листата към корена и поради тази причина двата слоя реагират по различен начин.

При отглеждане на открито условията са много променливи, така че при сухи периоди количествата вода и честотата на поливане трябва да се увеличат. В такива случаи си заслужава да се инвестира във влагомер, защото той ще ни информира за нивата на влажност в почвата и ще може да се регулира поливането.

Морковите са култура, която не се нуждае от едно и също количество вода по време на целия сезон – по-малко в началото и повече в края на сезона, когато наливат кореноплодите.

Седмица след засяване на семената, ако няма дъжд, морковите трябва да се поливат редовно до появата на кълнове на дълбочина 2,5-3 см, за да разкрият пълния си потенциал.

След поникване дълбочината на поливане се увеличава постепенно и влагата трябва да достигне до 15-на см, защото при повърхностно поливане рискът от напукване е много голям.

Излишък от азот

Морковите трябва да се подхранват, когато надземната част достигне височина 7-10 см. Комбинираните гранулирани торове са подходящи за подхранване, ако се използват в умерени количестава.

Доброто решение е избор на тор с много ниско съдържание на азот и високо на фосфор и калий. Може да се използва само азот, но в минимални дози в началото и отделно фосфорно-калиев тор.

Азотът насърчава развитието на вегетативната маса, а фосфорът и калият стимулират развитието на кореновата система и в частност – кореноплодите.

Много цвят, а малко тиквички - защо?

При тези зеленчуци е добре да се внася половината от препоръчителната доза и да не се прекалява, защото излишъкът от минерални хранителни вещества ще доведе не само до обилна листна маса, но до развитието на раздвоени, странно деформирани и покрити с коренови косми, както и напукани кореноплоди.

Лоша и неподходяща почва

Наред с постоянната влажност на почвата, отглеждането на идеална реколта от моркови изисква здрава, добре дренирана почва с рН от 5,5 до 6,5. Тя не трябва да е глинеста или песъчлива и камениста, която при нагряване в горещините ще се превърне в пещ. Органичната материя ще подобри структурата на лехите с моркови, а при настъпване на знойна жега е добре да се използва органичен узрял компост в качеството му на мулч.

За сортовете моркови с дълги кореноплоди плодородният слой, който ще задържа добре влагата и предотврати напукването им трябва да бъде около 50 см, а при другите до 30–35 см.

Устойчивост на сорта

Когато морковите пресъхнат след прибиране на реколтата, също е възможно да се разпукват. Някои сортове са по-устойчиви от други на това напукване. Дългоплодните сортове са най-податливи, докато късоплодните, кръглите (сферични, приличащи на репички) и миниатюрните бейби моркови са по-устойчиви.

Напуканите моркови са годни за храна, но не могат да се съхраняват дълго. Ако преди прибиране на реколтата в тях са проникнали патогени, тогава вътрешността им загнива и стават негодни за консумация.

Морковите се често напукват – ето и решението!
10306
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Практика
Какво да засадим след чесъна – няколко успешни варианта
Практично
Предзимно се сеят студоустойчиви сортове моркови
Какво, кога и как да сеем предзимно?
Предзимено засаждане и посев на зеленчуци – избор на сортове и грижи
Няколко съвета за добри добиви
Скоростно отглеждане на моркови през август
Пълнени пиперки със сирене и моркови
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини