През годините България се превърна в желан и търсен износител на риба и рибни продукти, както и на деликатесни продукти от черен хайвер, стана ясно при посещението на заместник-министъра на земеделието и храните доц. Деян Стратев в производствените бази на рибно предприятие на територията на област Пазарджик, съобщиха от дирекция "Връзки с обществеността и протокол" в МЗХ. Чрез Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) за периода 2014-2020 г. са въведени съвременни и ефективни технологии при производството на рибни продукти в страната. По данни на министерство на земеделието и храните през 2023 г. общият износ на риба и рибни продукти от страната възлиза на 14 400 тона. Около 75% от общото изнесеното количество е насочено основно за Румъния и Швеция, следвани от Белгия, Германия, Гърция, Испания и др.
Посетеното предприятие е бенефициент по ПМДР 2014-2020 г. и има одобрени и реализирани 11 проекта за над 3 млн. лв. От тях 7 са финансирани чрез Стратегията за водено от общностите местно развитие на Местна инициативна рибарска група „Пазарджик” на стойност над 1,3 млн. лв.
Стратев представи приоритетите и видовете дейности от Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА) за периода 2021-2027 г.. По думите му настоящата дейност на предприятието е доказателство, че българските преработватели в сектора са все по-конкурентноспособни, създават нови работни места и увеличават износа на качествени продукти. Аквакултурните стопанства в страната осигуряват качествени и здравословни продукти за българските потребители, чието производството е щадящо околната среда.
Собствениците демонстрираха процеса на отглеждане на африкански сом и начина му на преработка. Те представиха и съоръженията за съхранение, метода при производството на фуражи за риба и ВЕИ мощностите, които осигуряват енергийна независимост на предприятието. Производителите посочиха, че благодарение на ПМДР стопанството е създало и развива дейност в самостоятелен затворен цикъл, модернизирало и разширило дейността си, и са подобрени условията на труд и безопасността на работещите в него.