Начало » Новини » Страната
20.06.2024 г.

Приеми за над 100 млн. лв. ще бъдат отворени по ПМДРА до края на 2024 г.

Приеми за над 100 млн. лв. ще бъдат отворени по ПМДРА до края на 2024 г.

До края на  2024 г. предвиждаме да обявим приеми за общо 109 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ по 11 процедури по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА) 2021-2027 г. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев пред журналисти в Батак, на събитие за представяне на напредъка по Програмата. Той уточни, че сред мерките, които ще бъдат отворени са за продуктивни инвестиции и иновации в аквакултурите с бюджет 20 млн. лв., окончателно преустановяване на риболовни дейности с бюджет близо 7 млн. лв., подобряване на инфраструктурата на рибарските пристанища и борси с бюджет малко над на 18 млн. лв.

Стартира прием на проекти за изграждане на нови предприятия за преработка на рибни продукти и модернизация на съществуващите по Процедурата е с бюджет 15 млн. лв., като приемът ще се осъществи на три етапа. Целта на мярката е да насърчи предлагането на пазара на качествени рибни продукти с висока добавена стойност. "Със средствата по ПМДРА ще се покриват до 50% от стойността на проектите. Максималният размер на подпомагането е 2 млн. лв.", уточни заместник-министър Стратев.

Бюджетът на ПМДРА за програмния период до 2027 г. е 237 млн. лева. „Деян Стратев представи информация и за напредъка по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. Той заяви, че вече са договорени 96 % от бюджета на Програмата в размер на 195,7 млн. лв. Изплатени към момента са 164,5 млн. лв., като разплащането по Програмата продължава.

Заместник-министър Стратев коментира, че се вижда реален ефект и резултати от Програмата. Той посочи, че са подпомогнати 95 производители на аквакултури и още 24 нови производители са получили финансиране, за да започнат дейността си. Открити са 40 нови и модернизирани предприятия за преработка. Създадени са 123 нови работни места и са запазени 130.  По стратегиите за ВОМР са подпомогнати повече от 180 проекта, които са реализирани на територията на местните общности.

Заместник-министър Стратев допълни, че по ПМДР 2014-2020г. са модернизирани шест рибарски пристанища и са изградени или обновени 10 лодкостоянки. Внедрено е интегрирано българско морско наблюдение, като част от Общата среда за обмен на информация по море (CISE).

За подпомагане на операторите във връзка с войната на Русия в Украйна изплатените компенсации са 8,9 млн. лв.,  а още близо 11 млн. ще бъдат предоставени през месец юли. „Предстои сключването на договори за одобрените проекти и изплащане на компенсациите”, посочи заместник-министър Стратев.

В рамките на събитието се предвижда да бъдат представени и добри практики на проекти, реализирани по ПМДР 2014-2020 г., съобщиха от пресцентъра на МЗХ.

Приеми за над 100 млн. лв. ще бъдат отворени по ПМДРА до края на 2024 г.
1804
 

Последни материали
Виж
Да се провери киселинността на почвата
Чести грешки при използването на дървесна пепел за подхранване на краставиците
Проекти на местни инициативни групи
Фестивал за цифровизацията в 8 общини се проведе от 26 до 28 юли в Априлци
Очаква се ДФЗ да утвърди бюджет за обезщетенията
Над 20 хил. дка и над 250 пчелни семейства са опожарени в община Болярово
В СЕУ вече се подават заявления за авансово плащане по интервенцията „Преструктуриране и конверсия на лозя“
Във ферма с над 49 000 животни в iеверна Добруджа
Потвърдиха първо огнище на чума по дребните преживни животни в Румъния
За капак и поливането е ограничено заради недостига на електроенергия
И в Украйна зеленчуците се пържат на полето
Свързани материали
Виж
ПМДРА 2021 – 2027 г.
Финансират 33 проекта на местни инициативни рибарски групи
Предвидени са и средства за почистване на Черно море от отпадъци
В новата морска програма се набляга на популяризиране на родните продукти
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини