Начало » Пазари » Животинска продукция
26.12.2018 г.

Всички видове светлина вредят на млечните продукти

Всички видове светлина вредят на млечните продукти

Компанията Noluma, специализирана в услугите и сертифицирането на средства за защите от светлина, публикува ново изследване за въздействието на светлината върху млякото и млечните продукти, съобщи електронното издание DairyReporter. Анализът сочи, че нивото на витамините A и D и на рибофлавина започва да се изчерпва в млякото след само 2 часа, в които то е изложено на светлина. „Опакованите млечни продукти трябва да се съхраняват на тъмно. Всички форми на осветяване, включително това в хладилниците и магазините за търговия на дребно, понижават хранителната ценност на млякото”, твърдят изследователите.

Износ на мляко!

В свой доклад те отбелязват, че след само 15 минути излагане на светлина в магазина млякото влошава вкуса си, а след 2 часа губи витамин А. Според президента и главен изпълнителен директор на Noluma Дивя Чопра „отделните опаковани продукти са подложени на неблагоприятното въздействие на всички видове осветяване и това е много по-бърз процес, отколкото си представя редовият потребител”.

По-малко от 49% от витамина остава в обезмасленото мляко след 16 часа, а в преминалото през високотемпературна обработка мляко след 14 дни се наблюдава значителна загуба на хранителни вещества – 45% от рибофлавина, 60% от витамин А и 80% от витамин D.

Изследователите настояват, че опаковките, защитаващи от светлината, помагат на продуктите да остават свежи и дават възможност за запазването на хранителните вещества и витамините, които етикетът обещава на потребителите.

Всички видове светлина вредят на млечните продукти
19231
 

Последни материали
Виж
Както на месечна, така и на годишна база
Преработката на маслодайни култури в ЕС се стабилизира през ноември
Румъния запазва водещата си позиция в класацията на износителите
Износът на зърно от ЕС намалява с 30 на сто спрямо миналия сезон
Документирано със спътникови снимки в разследване на Bellingcat
Руските окупатори карат украинското зърно на хутите в Йемен
За зърнените култури като цяло увеличението е с 6 на сто, при рапицата – 2,3 на сто
Германия разшири с 12 на сто площите с есенна пшеница
Създават експертен съвет за обсъждане на особеностите
Осигуряват изследвания вместо обезщетения за болните овце от Меди-Висна
Чери домати от Италия са причинили епидемията от салмонела в ЕС
Свързани материали
Виж
Подробности за сделката се очакват в началото на 2025 година
Нидерландски млечен кооператив се слива с по-малък белгийски конкурент
Цените на млякото са намалели в 16 държави от ЕС през 2024 г.
Динамика на цените на селскостопанските продукти през 2024 г. в ЕС
Партньорства
„Ел Би Булгарикум“ сключва минимум едногодишни договори – и с малки, и с големи ферми
Пътешестваме из дебрите на какаото, шоколада, кафето
Тази събота софиянци могат да се насладят на кулинарията в Интер Експо Център
Изложенията в Интер експо център - София
Хранителната индустрия осигурява над 1,6 милиарда лева добавена стойност
При биологичното увеличението от 1 ноември е с 1,78 пенса
Arla повиши изкупната цена на млякото във Великобритания с 2,66 пенса за литър
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини