Компанията Noluma, специализирана в услугите и сертифицирането на средства за защите от светлина, публикува ново изследване за въздействието на светлината върху млякото и млечните продукти, съобщи електронното издание DairyReporter. Анализът сочи, че нивото на витамините A и D и на рибофлавина започва да се изчерпва в млякото след само 2 часа, в които то е изложено на светлина. „Опакованите млечни продукти трябва да се съхраняват на тъмно. Всички форми на осветяване, включително това в хладилниците и магазините за търговия на дребно, понижават хранителната ценност на млякото”, твърдят изследователите.
В свой доклад те отбелязват, че след само 15 минути излагане на светлина в магазина млякото влошава вкуса си, а след 2 часа губи витамин А. Според президента и главен изпълнителен директор на Noluma Дивя Чопра „отделните опаковани продукти са подложени на неблагоприятното въздействие на всички видове осветяване и това е много по-бърз процес, отколкото си представя редовият потребител”.
По-малко от 49% от витамина остава в обезмасленото мляко след 16 часа, а в преминалото през високотемпературна обработка мляко след 14 дни се наблюдава значителна загуба на хранителни вещества – 45% от рибофлавина, 60% от витамин А и 80% от витамин D.
Изследователите настояват, че опаковките, защитаващи от светлината, помагат на продуктите да остават свежи и дават възможност за запазването на хранителните вещества и витамините, които етикетът обещава на потребителите.