Начало » Пазари » Животинска продукция
26.12.2018 г.

Всички видове светлина вредят на млечните продукти

Всички видове светлина вредят на млечните продукти

Компанията Noluma, специализирана в услугите и сертифицирането на средства за защите от светлина, публикува ново изследване за въздействието на светлината върху млякото и млечните продукти, съобщи електронното издание DairyReporter. Анализът сочи, че нивото на витамините A и D и на рибофлавина започва да се изчерпва в млякото след само 2 часа, в които то е изложено на светлина. „Опакованите млечни продукти трябва да се съхраняват на тъмно. Всички форми на осветяване, включително това в хладилниците и магазините за търговия на дребно, понижават хранителната ценност на млякото”, твърдят изследователите.

Износ на мляко!

В свой доклад те отбелязват, че след само 15 минути излагане на светлина в магазина млякото влошава вкуса си, а след 2 часа губи витамин А. Според президента и главен изпълнителен директор на Noluma Дивя Чопра „отделните опаковани продукти са подложени на неблагоприятното въздействие на всички видове осветяване и това е много по-бърз процес, отколкото си представя редовият потребител”.

По-малко от 49% от витамина остава в обезмасленото мляко след 16 часа, а в преминалото през високотемпературна обработка мляко след 14 дни се наблюдава значителна загуба на хранителни вещества – 45% от рибофлавина, 60% от витамин А и 80% от витамин D.

Изследователите настояват, че опаковките, защитаващи от светлината, помагат на продуктите да остават свежи и дават възможност за запазването на хранителните вещества и витамините, които етикетът обещава на потребителите.

Всички видове светлина вредят на млечните продукти
10599

Последни материали
Виж
Решения на Министерския съвет
Приети са промени в списъка на общинските пътища
Решения на Министерския съвет
Шефът на несъстоялото се електронно правителство подаде оставка
Контрол
Томислав Дончев предприе акция „Стресни чиновника“
Оптиком пуска ограничена бройка комбайни Rostselmash на премиум цени
Предстоящо
От 2 до 4 юли курс за одитори в областта на храните
Градината и ние
Как да торим за формиране на вкусни и качествени домати
Свързани материали
Виж
Вижте прогнозите на ЕК за добивите на зърно и производството на мляко и месо
ЕК очаква износът на зехтин за 2018/2019 г. да достигне рекорд
През миналата година е отчетен спад в консумацията на мляко и масло
Потреблението на млечни продукти в Германия намалява
Списъкът е актуализиран на 1 април
Новият списък с одобрените изкупвачи на мляко включва 388 фирми
ЕС отделя 250 млн. евро за свежи плодове и зеленчуци и мляко за учениците
Около 2,8 млн. евро са предвидени за България по училищните схеми
С рекламата на българското мляко
Момчиловци с проекти за туризъм на форум в Пекин
Припомняме
Какви държавни помощи се пускат от 18 март
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам