Начало » Пазари » Животинска продукция
26.12.2018 г.

Всички видове светлина вредят на млечните продукти

Всички видове светлина вредят на млечните продукти

Компанията Noluma, специализирана в услугите и сертифицирането на средства за защите от светлина, публикува ново изследване за въздействието на светлината върху млякото и млечните продукти, съобщи електронното издание DairyReporter. Анализът сочи, че нивото на витамините A и D и на рибофлавина започва да се изчерпва в млякото след само 2 часа, в които то е изложено на светлина. „Опакованите млечни продукти трябва да се съхраняват на тъмно. Всички форми на осветяване, включително това в хладилниците и магазините за търговия на дребно, понижават хранителната ценност на млякото”, твърдят изследователите.

Износ на мляко!

В свой доклад те отбелязват, че след само 15 минути излагане на светлина в магазина млякото влошава вкуса си, а след 2 часа губи витамин А. Според президента и главен изпълнителен директор на Noluma Дивя Чопра „отделните опаковани продукти са подложени на неблагоприятното въздействие на всички видове осветяване и това е много по-бърз процес, отколкото си представя редовият потребител”.

По-малко от 49% от витамина остава в обезмасленото мляко след 16 часа, а в преминалото през високотемпературна обработка мляко след 14 дни се наблюдава значителна загуба на хранителни вещества – 45% от рибофлавина, 60% от витамин А и 80% от витамин D.

Изследователите настояват, че опаковките, защитаващи от светлината, помагат на продуктите да остават свежи и дават възможност за запазването на хранителните вещества и витамините, които етикетът обещава на потребителите.

Всички видове светлина вредят на млечните продукти
19182
 

Последни материали
Виж
Празът прогонва токсините, как и с какво да го готвим
Полезни съвети
С какво да подхраним стайните домати
Износът е скочил с почти 50 на сто при ръст на приходите от близо 11 на сто
Производството на яйца в Украйна достигна нивото отпреди войната
Царевицата е ожъната на 94% от планираните площи
Сеитбата на пшеницата и ечемика във Франция е пред приключване
БАБХ нямало да умъртвява стадото във Велинград, само ще ограничава заболяването
Ето какво казва науката
Трябва ли да заравяме сидератите през есента?
Свързани материали
Виж
Пътешестваме из дебрите на какаото, шоколада, кафето
Тази събота софиянци могат да се насладят на кулинарията в Интер Експо Център
Изложенията в Интер експо център - София
Хранителната индустрия осигурява над 1,6 милиарда лева добавена стойност
При биологичното увеличението от 1 ноември е с 1,78 пенса
Arla повиши изкупната цена на млякото във Великобритания с 2,66 пенса за литър
Билетите за посещение са налични онлайн
Над 500 изложители от хранително-вкусовия сектор се събират в Интер Експо Център от 13 ноември
Предстоящо
Пето издание на Националния събор „Млечният път на България през вековете“
Означения
И „Ел Би Булгарикум“ влиза в регистъра на защитеното наименование „Българско кисело мляко“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини