Начало » Хоби земеделие » Малката градина
27.11.2023 г.

Защо не трябва да смесваме компост с дървесна пепел?

Защо не трябва да смесваме компост с дървесна пепел?

Добивите зависят от много фактори, но почвеното плодородие е определящо в земеделието. Това е свойството на почвата да осигурява хранителни вещества, вода, въздух и топлина на растенията, безусловно необходими за растежа и развитието им. Те ежегодно извличат необходимите им хранителни вещества и не можем да очакваме добра реколта от изтощен парцел земя.

Обогатената и обработена по подходящ начин почва ще даде вкусни и сочни домати, краставици, тиквички, зеленолистни зеленчуци и др.

Компостът е ценен органичен тор, който не само обогатява почвата с хранителни вещества, но и подобрява нейната структура.

Как се получава компост?

Компостът се получава в резултат на естествени биохимични процеси, водещи до разлагане на растителна маса – окосена трева, всевъзможни здрави растителни  остатъци от градината и кухнята, наситнени клонки и дървесни отпадъци, остатъци от чай, кафе и др.

По време на компостирането органичната материя се разгражда от микроорганизми и червеи до получаване на хумус. За целта компостът се овлажнява, обръща, добавя се 10-30% почва, за да се направи животът на червеите и микроорганизмите по-комфортен.

Минералните торове, както и дървесната пепел са соли, които значително намаляват активността на почвената микрофлора, а и червеите също не ги харесват. За потискане на дейността на микрофлората са необходими различни солеви концентрации.

Известно е, че добавянето на 2% готварска сол към зелето потиска гнилостните бактерии, но ако добавим 10%, тогава млечнокиселите бактерии също ще умрат. Това ще предотврати протичането на ферментационни процеси и зелето ще бъде просто осолено.

Подобни процеси протичат и при компостирането. Когато се добавят минерални торове или дървесна пепел към компоста, някои бактерии умират, а при други се затруднява дейността и процесът като цяло се забавя. Червеите също могат да умрат при определена концентрация на солите, а от подобно „обогатяване“ на компоста нищо добро няма да се получи.

При внасянето в компостната яма на голямо количество зелена маса е допустимо само леко поръсване на повърхността с малки количества дървесна пепел.

При използването на узрял компост и минерални торове за обогатяване, тогава те трябва да се смесват непосредствено преди внасянето им в почвата – при нейната обработка, което ще намали значително концентрацията на солите.

По-правилно би било хумусът и пепелта или минералните торове да се внасят разделно. За един квадратен метър са необходими около 5 кг компост, който се добавя при есенната обработка, а пепелта и минералните торове – през пролетта, като количествата им зависят от състоянието на почвата.

Защо не трябва да смесваме компост с дървесна пепел?
19636
 

Последни материали
Виж
В аврозоната земеделските институции ще спестят разходи от превалутиране
Първият държавен магазин за храни може да отвори в Пловдив до 2 месеца
Задържани са товарен автомобил и самоделна моторна лебедка
Откриха 15 незаконно отсечени смърча в района на Чепеларе
Проверките продължават, включително в лични стопанства тип заден двор
В Старозагорско няма нови огнища на шарка по дребните преживни животни
Отгледани на демонстрационното му поле в сътрудничество с агробизнеса
Тракийският университет представи иновативни сортове житни култури
МЗХ удължава сроковете за изпълнение на договорите по подмярка 4.1 и подмярка 6.4.1 от ПРСР 2014–2020 г.
Връщат се правилата отпреди войната
От днес отпадат мерките за подкрепа на търговията със селскостопански продукти с Украйна
Свързани материали
Виж
Община Ихтиман записва гражданите за безплатни компостери
Биохимус, хумус и компост - различия и приложение
Над 400 са заявените
Община Белослав започва раздаването на компостиращи съдове на домакинствата
Най-честите грешки при компостиране и как да ги избегнем
Науката
Влияние на бактериите върху съзряването на компоста
Повечето проблеми опират до дебелината на слоя върху тревата и цветята
Ползи и вреди от есенните листа и как да избегнем грешки при употребата им
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини