Начало » Хоби земеделие » Малката градина
27.11.2023 г.

Защо не трябва да смесваме компост с дървесна пепел?

Защо не трябва да смесваме компост с дървесна пепел?

Добивите зависят от много фактори, но почвеното плодородие е определящо в земеделието. Това е свойството на почвата да осигурява хранителни вещества, вода, въздух и топлина на растенията, безусловно необходими за растежа и развитието им. Те ежегодно извличат необходимите им хранителни вещества и не можем да очакваме добра реколта от изтощен парцел земя.

Обогатената и обработена по подходящ начин почва ще даде вкусни и сочни домати, краставици, тиквички, зеленолистни зеленчуци и др.

Компостът е ценен органичен тор, който не само обогатява почвата с хранителни вещества, но и подобрява нейната структура.

Как се получава компост?

Компостът се получава в резултат на естествени биохимични процеси, водещи до разлагане на растителна маса – окосена трева, всевъзможни здрави растителни  остатъци от градината и кухнята, наситнени клонки и дървесни отпадъци, остатъци от чай, кафе и др.

По време на компостирането органичната материя се разгражда от микроорганизми и червеи до получаване на хумус. За целта компостът се овлажнява, обръща, добавя се 10-30% почва, за да се направи животът на червеите и микроорганизмите по-комфортен.

Минералните торове, както и дървесната пепел са соли, които значително намаляват активността на почвената микрофлора, а и червеите също не ги харесват. За потискане на дейността на микрофлората са необходими различни солеви концентрации.

Известно е, че добавянето на 2% готварска сол към зелето потиска гнилостните бактерии, но ако добавим 10%, тогава млечнокиселите бактерии също ще умрат. Това ще предотврати протичането на ферментационни процеси и зелето ще бъде просто осолено.

Подобни процеси протичат и при компостирането. Когато се добавят минерални торове или дървесна пепел към компоста, някои бактерии умират, а при други се затруднява дейността и процесът като цяло се забавя. Червеите също могат да умрат при определена концентрация на солите, а от подобно „обогатяване“ на компоста нищо добро няма да се получи.

При внасянето в компостната яма на голямо количество зелена маса е допустимо само леко поръсване на повърхността с малки количества дървесна пепел.

При използването на узрял компост и минерални торове за обогатяване, тогава те трябва да се смесват непосредствено преди внасянето им в почвата – при нейната обработка, което ще намали значително концентрацията на солите.

По-правилно би било хумусът и пепелта или минералните торове да се внасят разделно. За един квадратен метър са необходими около 5 кг компост, който се добавя при есенната обработка, а пепелта и минералните торове – през пролетта, като количествата им зависят от състоянието на почвата.

Защо не трябва да смесваме компост с дървесна пепел?
13111
 

Последни материали
Виж
Приемът продължава до 31 юли
3 пъти повече заявления за държавна помощ за застраховане са подали стопаните досега
Професионална квалификация
Запишете се за курс за зърносъхрание и производство на фуражи
Особено в ограничени по площ градини
Предимства на вертикалното отглеждане на тиквичките
БФС
За пореден път фермери искат Гаранционен фонд за компенсиране при бедствия
По-малка административна тежест
Младите и малки стопани ще попълват по-малко документи при получаване на субсидиите по ПРСР
Заплатите в производството ще бъдат вдигнати с 10% от май
Директорът на „Ел Би Булгарикум“ представи оздравителен план на държавната компания
Свързани материали
Виж
През зимата
Детайли за компостирането на негодните за консумация картофи
Практично
Компостът е един от най-добрите органични торове
ИЗК „Марица“ организира публични лекции за компостиране и защита от вредители при зеленчуковите култури
Практика
Естествените елхи и клонки – ползи за градината и стайните растения!
За правилното използване на дървесните отпадъци в градината
Как можем да използваме опадалите есенни листа в градината?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини