Начало » Хоби земеделие » Малката градина
27.11.2023 г.

Защо не трябва да смесваме компост с дървесна пепел?

Защо не трябва да смесваме компост с дървесна пепел?

Добивите зависят от много фактори, но почвеното плодородие е определящо в земеделието. Това е свойството на почвата да осигурява хранителни вещества, вода, въздух и топлина на растенията, безусловно необходими за растежа и развитието им. Те ежегодно извличат необходимите им хранителни вещества и не можем да очакваме добра реколта от изтощен парцел земя.

Обогатената и обработена по подходящ начин почва ще даде вкусни и сочни домати, краставици, тиквички, зеленолистни зеленчуци и др.

Компостът е ценен органичен тор, който не само обогатява почвата с хранителни вещества, но и подобрява нейната структура.

Как се получава компост?

Компостът се получава в резултат на естествени биохимични процеси, водещи до разлагане на растителна маса – окосена трева, всевъзможни здрави растителни  остатъци от градината и кухнята, наситнени клонки и дървесни отпадъци, остатъци от чай, кафе и др.

По време на компостирането органичната материя се разгражда от микроорганизми и червеи до получаване на хумус. За целта компостът се овлажнява, обръща, добавя се 10-30% почва, за да се направи животът на червеите и микроорганизмите по-комфортен.

Минералните торове, както и дървесната пепел са соли, които значително намаляват активността на почвената микрофлора, а и червеите също не ги харесват. За потискане на дейността на микрофлората са необходими различни солеви концентрации.

Известно е, че добавянето на 2% готварска сол към зелето потиска гнилостните бактерии, но ако добавим 10%, тогава млечнокиселите бактерии също ще умрат. Това ще предотврати протичането на ферментационни процеси и зелето ще бъде просто осолено.

Подобни процеси протичат и при компостирането. Когато се добавят минерални торове или дървесна пепел към компоста, някои бактерии умират, а при други се затруднява дейността и процесът като цяло се забавя. Червеите също могат да умрат при определена концентрация на солите, а от подобно „обогатяване“ на компоста нищо добро няма да се получи.

При внасянето в компостната яма на голямо количество зелена маса е допустимо само леко поръсване на повърхността с малки количества дървесна пепел.

При използването на узрял компост и минерални торове за обогатяване, тогава те трябва да се смесват непосредствено преди внасянето им в почвата – при нейната обработка, което ще намали значително концентрацията на солите.

По-правилно би било хумусът и пепелта или минералните торове да се внасят разделно. За един квадратен метър са необходими около 5 кг компост, който се добавя при есенната обработка, а пепелта и минералните торове – през пролетта, като количествата им зависят от състоянието на почвата.

Защо не трябва да смесваме компост с дървесна пепел?
12542
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
През зимата
Детайли за компостирането на негодните за консумация картофи
Практично
Компостът е един от най-добрите органични торове
ИЗК „Марица“ организира публични лекции за компостиране и защита от вредители при зеленчуковите култури
Практика
Естествените елхи и клонки – ползи за градината и стайните растения!
За правилното използване на дървесните отпадъци в градината
Как можем да използваме опадалите есенни листа в градината?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини