Начало » Хоби земеделие » Малката градина

Компост или оборски тор – възможности за избор

Грижи през есента
Антоанета Спасова / 19.11.2025 г.
Компост или оборски тор – възможности за избор

Компост при безорно земеделие при отглеждането на слънчоглед Снимка: sinor.bg

Както оборският тор, така и компостът насищат почвата с основни хранителни вещества и подобряват нейната структура. Между тях обаче има някои съществени разлики, които трябва да знаем, преди да ги използваме за наторяване. Основните критерии за този избор са произходът на двете алтернативни подхранвания, безопасността, хранителните вещества, влиянието върху почвата и предпочитанията на растенията.

1. Произход

Компостът е резултат от разлагането на растителни и битови органични отпадъци. Оборският тор е продукт на жизнената дейност на селскостопанските животни (с възможни примеси от постелки).

2. Безопасност

Степента на безопасност при използването на компост е висока, защото самият процес на компостиране унищожава до голяма степен патогените и семената на плевелите. Подходящ е за всички култури.

Безопасността за оборския тор може да се нарече „условна“, защото пресният е опасен. Той съдържа патогени и семена на плевели, а може също да изгори корените на растенията. Безопасен е само след угниване или при продължително компостиране – в рамките поне на година.

3. Хранителни вещества

Компостът е балансиран и притежава широк спектър от макро- и микроелементи с бавно освобождаване.

Оборският тор е с висока концентрация на азот (особено пилешкият), калий и фосфор. Ефектът е бърз, но мощен и съществува висок риск от предозиране.

4. Въздействие върху почвата

Компостът подобрява значително структурата на почвата, задържането на вода и аерацията. Създава стабилен, хранителен хумусен слой.

Оборският тор обогатява почвата с органична материя, но има по-малък ефект върху механичния състав и може да я подкисели.

5. Какво „обичат“ растенията

Компостът е универсален и е идеален за подхранване на зеленчуци, ягодоплодни, цветя и разсад като основен тор.

Оборският тор е изключително подходящ за подхранване на зелените площи и култури, изискващи високи дози азот.

Какво и кога да използваме?

Експертите съветват:

Компостът може да се използва като основа при подготовката на лехите, при засаждане на дървета и храсти и за мулчиране. Подходящ е за всички култури, осигурява стабилно, дългосрочно подхранване и без риск от изгаряне.

Оборският тор трябва да се използва само добре угнил или преминал през компостиране. Може да се използва за основно обогатяване на почвата при есенна обработка (за да има време да угние до пролетта), за бърз растеж на тревните площи, за култури, изискващи повече азот.

Комбинацията от компост и оборски тор е ключ към идеалната почва. Компостът осигурява добра структура и пълноценно подхранване, а добре угнилият оборски тор – мощен азотен тласък. Тази смес създава жизнена почва с максимален потенциал за добро плодородие.

Избираме компост за добра структура, устойчивост и дългосрочно плододаване, а оборски тор – за корекция на азотен дефицит и по-бърз растеж.

Компост или оборски тор – възможности за избор
2394
 

Последни материали
Виж
За сезони 2025 и 2026 г.
Цената на поливната вода е утвърдена от Георги Тахов
Вносът е три пъти по-голям от експорта
С 21% е намалял за година българският износ на сирене и извара
Директор в в Европейската комисия
Милушев: Новата ОСП ще бъде проблем не за фермерите, а за администрацията
Благодарение на ръста на добивите при отглежданите в прериите култури
Канада прибра рекордни реколти от пшеница и рапица
При по-слабото предлагане и повишаването на цените на слънчогледовото масло
Слънчогледът в Украйна продължава постепенно да поскъпва
Само компании с 5000 служители ще продължат да ги следват
Над 80% от европейските фирми ще бъдат освободени от досегашните зелени правила
Свързани материали
Виж
Важно!
Компостът прави културите устойчиви на болести и вредители
Община Ихтиман записва гражданите за безплатни компостери
Биохимус, хумус и компост - различия и приложение
Над 400 са заявените
Община Белослав започва раздаването на компостиращи съдове на домакинствата
Най-честите грешки при компостиране и как да ги избегнем
Науката
Влияние на бактериите върху съзряването на компоста
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини