Начало » Хоби земеделие » Малката градина
30.10.2023 г.

Компостът е един от най-добрите органични торове

Практично
Компостът е един от най-добрите органични торове

sinor.bg

Компостирането е естествен процес на разграждане на органичните вещества, в резултат на който се получава хумусоподобен материал – компост. Той е един от най-добрите органични торове, особено тези, получени на базата на оборски или птичи тор.

Компостът подхранва и разрохква почвата, подобрява структурата, позволява по-дълго задържане на влагата и дори намалява количеството на плевелите. Когато се смеси с глинеста почва, тя се олекотява, а песъчливата – задържа водата по-дълго.

Компостът, получен само от растителни остатъци (без участието на животински тор), разбира се, има по-ниска хранителна стойност. Въпреки това бързо насища почвата с хуминови съединения и микроелементи и ефективно възстановява почвеното плодородие. Когато се вложи в почвата, той идеално подобрява нейната структура, което е важно за развитието на растенията.

Традиционно опадалите листа по-рядко се използват за компостиране. Съдържащите се в тях лигнини, полифеноли, танини, дъбилни вещества, терпени и смоли пречат на разграждането им. Всичко това се дължи на факта, че тези съединения са токсични за основните помощници при компостирането – почвените микроорганизми. В иглолистните и дъбовите гори под дърветата винаги има слой от опадали листа, които се разграждат много бавно.

Въпреки това листата могат успешно да се използват при компостирането, което по същество е биологичен процес на аеробно разграждане на органичната материя с участието на различни групи микроорганизми. По време на трансформацията се образуват вода и въглероден диоксид, а крайният продукт е компост. Той може да се използва като почвен мелиорант или като органичен тор.

Качеството на компоста и скоростта на образуването му зависят от редица фактори. На първо място това е химичният състав на самите остатъци – азот, силиций, калций, калий, магнезий, фосфор, желязо, алуминий, сяра, натрий, хлор и др. Вярно е, че концентрацията в отделните части на растенията е различна – смърчовите иглички съдържат десет пъти повече азот от ствола му, а в дъбовите листа той е осем пъти повече от този, съдържащ се в дървесината.

Фазата на развитие на растенията също е важна. През вегетационния период  концентрацията на макро- и микроелементите в листата се променя значително. Според научни изследвания съдържанието на азот от юни до края на септември намалява приблизително около 1,7 пъти, на калий – 1,3 пъти, а на  магнезий – 1,5 пъти. В същото време концентрацията на фосфор остава почти непроменена, а калций, желязо и силиций стават 2-5 пъти повече.

Това е една важна подсказка при компостирането, защото ще знаем кога да влагаме дадени растения, за да получим определени вещества.

Скоростта на разграждане на листните отпадъци е ограничена главно от съдържанието на азот. Колкото по-високо е съотношението въглерод/азот, толкова процесът е по-бавен. Известно е, че листата се разлагат по-бързо в райони, богати на хранителни вещества.

В процеса на компостиране участва разнообразна микрофлора – бактерии, гъби, мезофилни и термофилни актиномицети, биоспори и микробиоспори. Благодарение на техните усилия органичните остатъци в крайна сметка се превръщат в хумус, необходим на растенията. В почвата се съдържат микроорганизми – ако всеки слой листа, вложени за компостиране покрием с почва, тогава процесът на разграждане ще протече по-бързо.

Процесът на разграждане на органичната материя може да се ускори още и посредством вкарване на допълнителни количества кислород чрез периодично разбъркване. Микроорганизмите се нуждаят от кислород за своята жизнена дейност.

Друг важен фактор е влажността. Ако тя е по-малка от 30% от общата маса, тогава скоростта на биологичните процеси рязко пада, а при 20% може да спре напълно.

Доказано е, че основната микробна активност се осъществява на повърхността на органичните остатъци. Следователно, колкото по-добре са наситнени, толкова по-голяма е повърхността им, а съответно активността на микроорганизмите и скоростта на разграждане ще бъдат по-високи. Частиците не трябва да са и прекалено малки, защото ще прилепнат плътно една към друга, а това ще влоши циркулацията на въздуха в купчината.

За ускоряване на компостирането се добавят и микроорганизми, които са способни да разграждат повечето растителните остатъци, включително танини и лигнини.

Става ясно, че за узряването на компоста оказват влияние много фактори – състава на изходния материал, съотношението въглерод/азот в растителната маса и хидротермичните условия. Използването на бактериални торове влияе изключително благоприятно и ускорява процеса.

Компостът е един от най-добрите органични торове
53848
 

Последни материали
Виж
Бюджетът от над 70 млн. лв. за 2024 г. ще бъде разпределен между над 8000 тютюнопроизводители
Съветът по тютюна гласува ставките по преходната национална помощ
Зърнената мафия в Украйна изнудва при издаване на фитосанитарни сертификати*
Министерство на иновациите и растежа
Начало на информационната кампания за иновации в малките и средни предприятия
Турският президент Реджеп Ердоган се обяви за възобновяване на „зърнената сделка“
Министърът на енергетика Жечо Станков
Приоритет на държавата са инвестициите в солари за домакинствата
Българска роза отчете ръст на продажбите на гюлово масло
Свързани материали
Виж
Над 400 са заявените
Община Белослав започва раздаването на компостиращи съдове на домакинствата
Най-честите грешки при компостиране и как да ги избегнем
Науката
Влияние на бактериите върху съзряването на компоста
Повечето проблеми опират до дебелината на слоя върху тревата и цветята
Ползи и вреди от есенните листа и как да избегнем грешки при употребата им
През зимата
Детайли за компостирането на негодните за консумация картофи
Защо не трябва да смесваме компост с дървесна пепел?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини