Начало » Хоби земеделие » Малката градина
11.12.2024 г.

Най-честите грешки при компостиране и как да ги избегнем

Най-честите грешки при компостиране и как да ги избегнем

Компостът е много ценен и достъпен органичен тор, който се получава от обработката на органични отпадъци. Може да се приготви в прилични количества директно на място и влияе благоприятно върху структурата и плодородието на почвата.

В компоста можем да поставим опадалите здрави листа, плодови и кухненски отпадъци, трева и други растителни остатъци, хартия и картон, както и дървени стърготини.

Първата и много важна причина за лошо производство на компост е твърде малката купчина. При по-високи температури тя изсъхва бързо, а при отрицателни – замръзва лесно. Важно условие е купчината да бъде голяма. Колкото материалът е повече, толкова по-бързо протичат процесите на компостиране и качеството на получения компост е по-добро. Ако няма достатъчно материал, тогава е задължително да го поливаме по-често, без да го оставяме да пресъхва, което е компромис, но разумен.

Разнообразието е от голяма полза

Друга сериозна грешка е влагането на само дин вид материал. Например, компостираме само окосена трева. Това не е лошо, но не е достатъчен един сезон за получаване на добре угнил компост. Колкото разнообразието е по-голямо, толкова по-бързо протичат процесите.

Не бива да забравяме разхлабващите материали – слама, опадали листа, дървени стърготини, корени от многогодишни тревисти растения, както и да ги покриваме с почва. Добавянето на пръст е важно, защото така компостирането протича по-бързо – тя съдържа бактериите, които са отговорни за преработването на растителните отпадъци.

Разбъркването на купчината ускорява процеса

Не трябва да забравяме и аерирането на компоста, като с помощта на вила разбъркваме често купчината. Това осигурява не само по-добър достъп на кислород, но и равномерно разпределяне на влагата, което ускорява процеса на зреене. Ако участъкът позволява, тогава можем просто да преместим купчината от едно място на друго (да го обърнем) и това е достатъчно.

Когато има нужното количество кислород, тогава компостът не просто гние, а „гори“. Температурата във вътрешността може да достигне до 60-70 градуса по Целзий и убива семената на плевелите, вредителите, както и спорите на болестите. Така се получава органичен тор, който е екологично чист.

Слънчевото прегряване не води до нищо добро

Не е желателно купчината да се покрива плътно с фолио в летните месеци. Да, то не ползволява на влагата да се изпарява, но вътре се нагрява толкова много, че микроорганизмите и червеите загиват и практически процесът на зреене се стопира.

Тази техника за покриване се прилага в хранилищата за тор и вероятно е взета оттам, но целта там е да се предотврати загубата на азот. Компостната купчина е „жива“ и трябва да диша, да получава достатъчно количество кислород и влага. Тя не бива да се покрива.

Внасянето на третирана с хербициди трева е забранено!

Внасянето на обработени с хербициди растителни остатъци в компоста създава сериозен проблем. Те потискат развитието на микрофлората и процесът на зреене се забавя – възможно е да трае няколко сезона, ако количеството е по-голямо.

Използването на биопрепарати ускорява зреенето на компоста и потиска развитието на патогенните микроорганизми.

Когато спазваме правилата, тогава ще получим отличен тор за възможно най-кратко време.

Най-честите грешки при компостиране и как да ги избегнем
10851
 

Последни материали
Виж
Бюджетът от над 70 млн. лв. за 2024 г. ще бъде разпределен между над 8000 тютюнопроизводители
Съветът по тютюна гласува ставките по преходната национална помощ
Зърнената мафия в Украйна изнудва при издаване на фитосанитарни сертификати*
Министерство на иновациите и растежа
Начало на информационната кампания за иновации в малките и средни предприятия
Турският президент Реджеп Ердоган се обяви за възобновяване на „зърнената сделка“
Министърът на енергетика Жечо Станков
Приоритет на държавата са инвестициите в солари за домакинствата
Българска роза отчете ръст на продажбите на гюлово масло
Свързани материали
Виж
Над 400 са заявените
Община Белослав започва раздаването на компостиращи съдове на домакинствата
Науката
Влияние на бактериите върху съзряването на компоста
Повечето проблеми опират до дебелината на слоя върху тревата и цветята
Ползи и вреди от есенните листа и как да избегнем грешки при употребата им
През зимата
Детайли за компостирането на негодните за консумация картофи
Защо не трябва да смесваме компост с дървесна пепел?
Практично
Компостът е един от най-добрите органични торове
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини