Начало » Пазари » Зърно
20.06.2023 г.

Направете избор сред новата селекция пшеници на Добруджанския земеделски институт!

Качества на новите сортове
Направете избор сред новата селекция пшеници на Добруджанския земеделски институт!

На 14 юни експерти от Добруджанския земеделски институт (ДЗИ) в Генерал Тошево представиха 17 нови селекции на зърнено-житни култури в землището на град Лозница, област Разград. Откритият ден беше организиран от едноличния търговец „Стефан Георгиев – НИМ“, на чиито полета фермерите видяха как се развиват около 50 сорта български и чуждестранни зърнено-житни култури. Ще припомним съветите към фермерите, които на проф. Иван Киряков от Добруджанския институт отправя при избора на семена. Поради добрата устойчивост на родните селекции той препоръчва поне 10-15% от площите да бъдат засети с български сортове пшеници.

Агрономът-докторант от Добруджанския институт Атанас Атанасов, подробно разясни предимствата на различните сортове, засети в демонстрационните парцели. Посетителите успяха нагледно да се уверят д вспецификите на 9-те сорта обикновена пшеница („Никодим”, „Рада”, „Жана”, „Косара”, „Фани”, „Киара”, „Андрония”, „Индже” и „Роки” 3), 4-те сорта ечемик („Ахат”, „Тангра”, „Брилянт” и „Фанагория”) и 4-те сорта тритикале („Респект”, „Дони-52”, „Добруджанец” и „Борислав”). Част от тези сортове са вече утвърдени в практиката и добре познати на земеделските производители.

Към най-новата селекция на института спадат сортовете „Андрония”, „Роки 3” и „Индже”. „Роки 3” е съвместна селекция на Добруджански земеделски институт и Опитната станция по земеделие – Дунав.

Сорт „АНДРОНИЯ“

Този сорт е белокласа осилеста пшеница с червено зърно. Стеблото е ниско (74-83 см), с висока устойчивост на полягане. Листата са тревистозелени, почти без восъчен налеп и полуизвити до изкласяване. При нормален посев сортът формира до 5 цветчета в класче, като обикновено зърна формират 3-4 от тях. Класът е средно дълъг (8,5-11 см) със средно дълги осили и при узряване придобива златистожълт цвят. Зърното е червено, едро (45-47 г на 1000 зърна), с гладка повърхност и яйцевидна форма.

Проогнози за реколта 2023 г. на професор Киряков

Сортът е средноранен, с вегетационен период 219 дни, високоустойчив на полягане, със средна студоустойчивост. Средно за периода 2019–2021 година в опитните полета на ИАСАС са получени 789 кг/дка зърно. На полски инфекциозен фон проявява висока устойчивост на брашнеста мана и кафява ръжда.

Сорт „РОКИ 3“

Този сорт е бяла осилеста пшеница с червено зърно. Стеблото е средно високо (85-90 см), а дължината на класа е 11 см. Сортът развива мощен клас и се характеризира с бързо наливане на зърното. Зърното е червено, едро, с абсолютно тегло 42-44 г и хектолитрова маса 81-82 кг. Продължителността на вегетационния период е 234 дни. При наличие на условия за полягане, сортът е със средна устойчивост, при дъжд и буря леко се навежда.

Показва висока сухо- и студоустойчивост. Притежава комплексна устойчивост на брашнеста мана, кафява и жълта ръжда и септория. Средно за периода 2020 – 2021 година в опитните полета на ИАСАС са получени 867 кг/дка зърно.

Сорт „ИНДЖЕ“

Този сорт е белокласа осилеста пшеница с червено зърно от група „В“ (средна по сила пшеница). Стеблото е средно високо (85-102 см), с много добра устойчивост на полягане. Листата са тъмнозелени, с лек восъчен налеп и полуизправени до изкласяване. При нормален посев сортът формира до 5 цветчета в класче, като обикновено зърна формират 3-4 от тях. Класът е средно дълъг (10-11 см) със средно дълги осили и при узряване придобива златист цвят. Зърното е червено, едро (48-53 г на 1000 зърна), с гладка повърхност и яйцевидна форма.

Сортът е ранен, с вегетационен период 234 дни, с много добра устойчивост на полягане и висока студоустойчивост. Средно за периода 2020–2021 година в опитните полета на ИАСАС са получени 850 кг/дка зърно. На полски инфекциозен фон проявява много висока устойчивост на брашнеста мана и висока устойчивост на кафява ръжда.

Направете избор сред новата селекция пшеници на Добруджанския земеделски институт!
6714
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Свързани материали
Виж
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
По случай новия Международен ден на картофа ФАО подчертава значението на тази култура
Съчетавайки традициите с модерни технологии
Българските производители създават уникални вина за взискателни вкусове
Международната конференция за винен туризъм - IWINETC
Виго ви дава висока устойчивост на CGMMV за успешна реколта краставици
Хибридните домати са забравили езика на предците си, за да предупреждават за врагове
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини