Начало » Хоби земеделие » Малката градина
18.10.2023 г.

Защо е опасно да няма есенен листопад на овошките?

От практиката
Защо е опасно да няма есенен листопад на овошките?

sinor.bg

Вече е есен, но дърветата не искат да се разделят с листата си. Те са все още  свежи и зелени, а е време да събличат есенната си премяна. На какво се дължи това, какво може да се направи и струва ли си да се притесняваме? Като биология повечето овощни и декоративни дървета и храсти трябва да хвърлят листата си, подготвяйки се за зимуване.

Факт е обаче, че през последните години те изпадат в покой много по-късно и най-важното – понякога без да хвърлят листата си. Причината за опадането на листата е, че те са външен орган на растенията, предназначени да изпълняват определени функции в определен период.

На първо място, това е фотосинтезата – сложен процес, при който под въздействието на светлината въглеродният диоксид и водата се превръщат в органични съединения.Листата са активни участници в газообмена – помагат на растенията да дишат. И накрая, листата участват в транспирацията – процес, който е отговорен за контролиране нивото на течностите в растителните организми. Те помагат за отстраняване на излишната влага, която растенията получават чрез кореновата система.

През пролетно-летния период, когато дърветата се развиват активно, листата постоянно изпълняват функциите си, но през есента, когато светлата част на деня става по-кратка, а нощите по-дълги и хладни, растенията започват постепенно да се подготвят за зимата. При недостиг на слънчева светлина листата губят хлорофила – той започва да се разрушава и стават червени, жълти, кафяви или лилави, а в долната част на дръжките се образува корков разделителен клетъчен слой, който пречи на водата и хранителните вещества да ги захранват. В резултат на това, лишени от вода и храна, листата започват да падат, защото дърветата не трябва да губят енергия за поддържащи органи, от които не се нуждаят за презимуване.

Листопадът е своеобразна защита на растенията от загуба на влага. Водата е просто необходима  на дърветата за зимуването им. При някои видове процесът на изпарение протича по-бавно, за което способстват ефирните масла или наличие на слизесто вещество, което запълва специални места около жилките.

Много внимавайте, когато торите с пепел!

При различните сортове от един и същи вид овощни дървета листопадът не протича едновременно. При някои сортове ябълки част от листата остават зелени на дърветата и зимата.

Ето и причините за късния листопад при плодните дървета

Причините могат да бъдат няколко, но всички са свързани с това, че дърветата на са завършили своето развитие и процесът на вегетация продължава:

1. Пренаторяване на дърветата с големи количества азотни вещества, които от средата на лятото не трябва да се внасят. През втората половина на сезона се подхранват само с фосфорно-калиеви торове.

2. Различни метеорологични аномалии могат да повлияят на подготовката на дърветата за зимата. Ако лятото е сухо и горещо (над 30 градуса по Целзий), процесите на развитие замират. Когато температурите паднат до 20 градуса и започне да вали, дърветата се събуждат и започват да се развиват, въпреки че е време да се подготвят за зимата. В този случай не можем да им помогнем много.

3. Закъснялата вегетация може да се дължи на неправилно подрязване. Когато през лятото дърветата се подрязват твърде радикално, те наваксват, като отново увеличават зелената маса, от която имат нужда за храненето. Резитбата трябва да се извършва своевременно и най-важното – правилно.

4. Сортовите особености са много важни и районираните сортове по-лесно се приспособяват към дадените климатични условия, защото вегетационните периоди са различни. Екзотичните дървета, идващи от горещи климатични условия – могат да поднесат различни изненади.

Липсата на естествен листопад обикновено е свързан с незавършени процеси на растеж и развитие, а следователно с незавършена подготовка на дърветата за зимуване. При ниски температури те ще измръзнат поради факта, че тъканите не са успели да узреят.

Не е допустимо принудително сваляне на листата, защото те произвеждат органични вещества, необходими за растежа на корените и безопасното презимуване на дърветата. Може само да се извърши прищипване през есента, за да се спре линейния растеж на леторастите.

Ако листата на дърветата не падат, но се отчупват лесно, тогава тези листа са мъртви и есенното пръскане няма да навреди – може да се проведе. Температурите трябва да са ниски, но положителни – от +2 до +5 градуса. Ако листата се държат здраво, тогава есенно пръскане не може да се проведе, защото дървото не е подготвено за зимата – листата са живи, дървесината на леторастите не е узряла, пъпките не са затворени и силният разтвор ще ги изгори.

Защо е опасно да няма есенен листопад на овошките?
14833
 

Последни материали
Виж
Почти всички пчелни семейства в Полтавска област са оцелели през зимата
Пчеларите благославят ранната пролет в Украйна и очакват добра реколта
Обзор на Софийска стокова борса за периода 28-30 април 2024 г.
Търговците със зърно и слънчоглед на борсата оставиха сделките за след празниците
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Свързани материали
Виж
Практика
Къде зимуват вредителите и борбата срещу тях през есента
Как можем да използваме опадалите есенни листа в градината?
Причини, поради които листопадът се забавя
Практика
Ето как да повишим зимоустойчивостта на растенията
За отделните сортове сроковете са различни
Не бързайте с рязането на лозите!
Есенен листопад – няколко идеи какво да правим с опадалите листа
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини