Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
25.10.2021 г.

Ето как да повишим зимоустойчивостта на растенията

Практика
Ето как да повишим зимоустойчивостта на растенията

sinor.bg

Повредите на растенията през зимата не се причиняват само от ниски отрицателни температури, но и от въздействието на други фактори като дебела снежна покривка, рязка смяна на дневните и нощни температури, образуване на ледена кора и др. Свикнали сме да приемаме студа като основна опасност за многогодишните растения, което съвсем не е вярно. Ето затова е важно да знаем как да повишим зимоустойчивостта на растенията.

Зимата може да бъде топла и снежна, а напролет да установим, че растения, които са преживели благополучно по-студени зими – тази са измръзнали.

Когато лятото е по-хладно, дъждовно и продължително влажно, растенията встъпват в зимните условия отслабени, защото не успяват да натрупат достатъчно количество хранителни вещества. Те са неподготвени даже за слабите застудявания, които могат да се окажат фатални.

Когато зимата е по-дълга и заснежена, а под дебелия сняг е топло и влажно, тогава растенията дишат по-интензивно поради повишаване на температурата, силно намалява количеството на захарите и те могат да загинат от изтощение.

И още практични съвети за есента

Зимоустойчивостта на растенията е важна характеристика, която им позволява да се справят с разнообразни климатични трудности и последствията от тях – това е способността им да противостоят на неблагоприятните условия. През зимата и ранна пролет растенията се срещат с група от фактори, които им въздействат активно и проверяват тяхната издръжливост. При тези условия фотосинтеза не се извършва – тя практически е прекратена, но анаеробното дишане продължава, което довежда след изчерпване на захарите до хидролиза на белтъци и бързо повишаване на небелтъчния азот.

В условията на безснежна зима, когато горният слой замръзне от ниските температури, се образува ледена кора. При замръзване обемът се увеличава и почвата се приповдига заедно с растенията, а кореновата система се разкъсва. Това явление е известно като изтегляне на растенията. То е особено опасно тогава, когато възелът на братене излезе на повърхността на почвата и при следващо засушаване може да изсъхне , а растенията умират.

През зимата, въпреки че в почвата има повече влага някои овощни и зимни зърнени култури могат да изпитват недостиг на вода, а това явление се нарича физиологична суша. Тя намалява всмукателната сила на кореновата система, която не успява да придвижи водата към надземните части. Този вид засушаване се наблюдава най-често в края на зимата и началото на пролетта. Тогава почвата е замръзнала все още на известна дълбочина, но през деня температурите се повишават и при наличие на вятър растенията изпаряват интензивно. Това може да доведе до изсъхване на отделни  части, а дори и на целите растения.

Зимоустойчивостта е сложно и многокомплексно качество, на което влияят не само външни фактори, но и различните сортови особености на растенията.

Студоустойчивостта е заложена генетично и се отнася само до устойчивостта към ниски температури. Тя трябва да е установена при избора на посадъчен материал.

Зимоустойчивост и възраст на растенията

На възрастта на растенията не можем да повлияем, но трябва да се съобразима с нея и да бъдем по-внимателни – младите и по-старите растения са по-слаби и зимуват по-трудно.

Зимоустойчивост и атмосферни условия

Времето не зависи от нас и не можем да го променим, но можем да осигурим по-благоприятни условия за растенията на малки участъци.

1. Да подпомогнем задържането на снега или при наличие на много сняг, да отстраним част от него.

2. Използване на подходящи укрития през зимата, като за култури, които са склонни към отслабване и загниване те трябва да бъдат сухи с възможност за проветряване при затопляне.

3. Избор на подходящ терен при засаждане – слънце, сянка, сухо или влажно място.

Зимоустойчивост и грижи за растенията

Грижите са фактор, зависещ изключително от нас. Своевременно взетите мерки помагат за натрупване на достатъчни количества хранителни вещества за зимата и навременно узряване на дървесината. Тези мерки включват:

– подходящо и навременно подхранване;

– борба с болести и вредители;

– обработване с подходящи антистресови препарати – адаптогени.

Как да повишим зимоустойчивостта на растенията?

За различните растения се използват конкретни методи при подготовката им за зимата.

За плодните култури е много важно да се подхранват есенно с фосфор и калий, преди да са опадали листата. Можем да отдадем предпочитания на листното подхранване, защото така хранителните вещества ще бъдат доставени бързо. Използваме суперфосфат (30 г на 1 л) и калиев сулфат (10 г на 1 л) – пръскат се листата.

Влагозарядното есенно поливане помага да се предотврати пресъхване на клоните при замръзване. При това поливане влагата в почвата трябва да проникне на дълбочина 1,0-1,5 м. Влажната почва притежава по-висока топлопроводимост и топлината от по-дълбоките слоеве лесно ще достигне до корените и ще ги предпази от измръзване.

Отстраняването на листата (дефолиация) през есента спомага за ускоряване съзряването на дървесината, а това повишава студоустойчивостта на дърветата и храстите. Прави се  ръчно, но за тази операция могат да се използват и химични средства – амониев сулфат.

Ето как да повишим зимоустойчивостта на растенията
7733
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини