Начало » Хоби земеделие » Малката градина
29.09.2022 г.

Как можем да използваме опадалите есенни листа в градината?

Как можем да използваме опадалите есенни листа в градината?

Есента настъпи, а дърветата и храстите започват да се освобождават от листата си, подготвяйки се бавно за зимните условия. В природата никой не събира листата, но явно те изпълняват своята функция по друг начин. А какво да правим с тях в нашите градини – трябва ли да ги събираме?

В природни условия рядко се засаждат дървета, храсти или цветя, никой не ги тори, не следи киселинността на почвата, не събира падналите листа. Защо ние, в нашите градини, не можем да си позволим да оставим нещата без надзор и да разчитаме на перфектния механизъм на природата?

Какво да правим с мулча през есента – да го оставим или да го унищожим?

Факт е, че в природата на дадено място растат само тези растения, за които условията са оптимални. В нашите градински участъци растат различни култури – рози, ябълкови и други овощни дървета, ягодоплодни храсти (френско и цариградско грозде, малини, къпини и др.) и се опитваме да създадем възможно най-благоприятните условия за всички тях. Ако не създадем подходящите условия, тогава с течение на времето те ще бъдат заменени с други, за които тези места са по-добри и това е съвсем очевидно, когато се вгледаме в градината.

В природата няма нищо излишно

Патогенната микрофлора, като правило, засяга слабите растения, потискайки тяхното развитие и най-често те изсъхват. Полезната почвената микрофлора минерализира органичната материя, като я превръща в храна за здравите растения. Детайл от този съвършен организъм са опадалите листа. Килимът от тях създава слой между почвата и снежната покривка, а през пролетта предпазва покълналите растения от замръзване. По-късно листата се разлагат, но почвата не е силно обогатена с хранителни вещества. Тук се крие още един удивителен детайл от съвършенния организъм на природата.

По време на вегетацията листата са богати на хранителни вещества, получават всички полезни за растенията макро- и микроелементи и благодарение на това в тях протичат сложни биохимични процеси. През есента, точно преди да напуснат дърветата и храстите, листата отдават всички полезни вещества обратно към растенията и чак тогава опадат. Следователно те имат малка хранителна стойност.

В слоя от опадали листа от овощните дървета, ягодоплодни и декоративни храсти, както и в природата, зимуват различни насекоми, в това число и насекоми вредители и ларвите им, които причиняват значителни поражения на нашите растения.

Патогените на сивото и плодово гниене, струпясване, брашнеста мана, различни видове петнистост и други болести зимуват в листата. В началото на пролетта спорите на тези гъбички покълват в гниещата вече листна маса, хранят се от нея и с нова сила заразяват градинските култури. Почистването на градината може значително да намали негативните явления.

Какво да правим с опадалите листа?

Изгарянето на листата е едно от решенията, но при него замърсяваме околната среда с вредни микрочастици дим, съдържащи въглероден оксид и други вредни токсични съединения, а количествата пепел са минимални. Те могат да намерят и други полезни приложения, а едно от тях е да се използват като мулчиращ материал за някои предзимни култури – лук и чесън.

Отличен материал за приготвяне на компост

Компостът от опадали листа няма висока хранителна стойност, но отлично подобрява структурата на почвата. Сборният компост, в който влизат и листа притежава и двете добри качества – обогатява с хранителни елементи и подобрява структурата. При правилно приготвяне на компоста загиват насекомите вредители и личинките им, но патогенните микроорганизми могат да оцелеят и да се съхранят дълго време.

Опадалите болни листа от градинските растения трябва да се обработят с карбамид преди внасянето им в компоста. Разтварят се 500 г карбамид в 10 л вода и с този разтвор се омокрят листа. За мулчиране и приготвяне на компост могат да се използват и листата на повечето диворастящи растения.

Листата на дъба, кестена и ивата съдържат голямо количество танини, които са трудноразлагаеми и могат да се използват за мулчиране, но не е желателно да се влагат в компоста, защото забавят разграждането.

Да събираме или не опадалите листа през есента е индивидуално решение, но ако не успеем да го направим, тогава трябва да стане в ранна пролет, когато вредителите все още не са напуснали зимните си убежища.

Как можем да използваме опадалите есенни листа в градината?
14752
 

Последни материали
Виж
При ръст на ставката от 2,5 пъти спрямо предходната кампания
Преведоха близо 15 милиона лева на млади стопани за Кампания 2023
Обзор на Софийска стокова борса за периода 21-23 май 2024 година
Продавачите на зърно и слънчоглед на борсата вдигат офертите и без търсене
Тунис също получи доста по-високи оферти спрямо търга преди 7 седмици
Йордания за трети пореден път отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
Ставката за младите фермери е 24,45 лв. на декар
Предстоящо
Международен семинар за човека и дивата природа ще се проведе в Габрово
Калинките са полезни, но и опасен вредител по редица културни растения
Свързани материали
Виж
От практиката
Защо е опасно да няма есенен листопад на овошките?
Практика
Къде зимуват вредителите и борбата срещу тях през есента
Причини, поради които листопадът се забавя
Практика
Ето как да повишим зимоустойчивостта на растенията
За отделните сортове сроковете са различни
Не бързайте с рязането на лозите!
Есенен листопад – няколко идеи какво да правим с опадалите листа
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини