Начало » Хоби земеделие » Малката градина
24.11.2021 г.

Причини, поради които листопадът се забавя

Причини, поради които листопадът се забавя

Есента, когато листата на дървета и храсти сменят цвета си, а след това опадат, те навлизат във фаза на покой. Така в студените месеци пестят енергия и се справят с неблагоприятните условия през зимата. Учените са установили и още един интересен факт, свързан с листопада – възможност за изхвърляне на непотребните и потенциално вредните вещества от растенията. Това са тежки метали, оксалати и танини, чиито количества се увеличават значително в листата малко преди да опадат.

Какво трябва да знаем за предзимното засяване на зеленчуци?

Листопад е името на месец ноември на някои езици. Тогава обичайно започва този процес. Денят става все по-къс, нощните температури падат, но не всички дървета са се освободили от листата си, а някои даже са запазили зеленината.

Защо дърветата не се освобождават от листата си?

Важно е да се има предвид, че видовото разнообразие оказва влияние върху продължителността на живот на листата. При дюлята и черешата листопадът закъснява, както при повечето топлолюбиви култури.

Слънце или сянка

Има значение и мястото – дървета, които се намират на слънчеви места задържат листата си по-дълго от тези, които са на сянка и изпитват постоянен стрес.

Отглеждането на сортове, неподходящи за региона

Ако листопадът е в разгара си, но има дървета, които все още не са приключили своята вегетация, това може да означава, че сортът не е подходящ за съответните почвени и климатични условия.

Азотен излишък

Това често се случва при внасяне на прекомерни количества минерални азотни торове, но и органични такива – оборски, птичи или зелен тор. Те трябва да се използват през пролетта и началото на лятото и да се ограничат или изключат напълно през втората половина на сезона. Тогава са подходящи фосфорните и калиеви торове.

Прекомерна влага

Излишъците от влага са много вредни за дърветата. Те се поливат по-рядко, но обилно. Влагозарядното поливане се прави тогава, когато развитието на леторастите е приключило и листопадът е настъпил.

Прекомерна лятна резитба

Обяснимо е защо често прибягваме до тази резитба – топло е и се работи добре, но не трябва да прекаляваме. Важно е и това, че дърветата, рязани през лятото се развиват обикновено със седмица по-късно, което може да ги спаси от възвратните пролетни студове.

Когато се изрежат дебели и голямо количество клони, тогава в дърветата протичат процеси на възстановяване и сезонът се проточва, което забавя и листопада. Когато резитбата е умерена, тогава този проблем не съществува.

Виновно е времето – и това се случва. Когато лятото е прекомерно горещо и сухо, а после паднат обилни дъждове или есента е твърде топла, тогава дърветата могат да задържат листата си по-дълго. В тези случаи сланите и студовете ще ги съборят, но няма място за тревога, защото пъпките ще бъдат пощадени.

Когато проблемът е само до нашите дървета или част от тях, тогава е важно да потърсим причините, но ако е повсеместно не бива да се притесняваме. Не ни остава нищо друго освен да ги варосаме и подготвим за зимата.

Причини, поради които листопадът се забавя
18778
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
От практиката
Защо е опасно да няма есенен листопад на овошките?
Практика
Къде зимуват вредителите и борбата срещу тях през есента
Как можем да използваме опадалите есенни листа в градината?
Практика
Ето как да повишим зимоустойчивостта на растенията
За отделните сортове сроковете са различни
Не бързайте с рязането на лозите!
Есенен листопад – няколко идеи какво да правим с опадалите листа
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини