Начало » Хоби земеделие » Малката градина
16.10.2023 г.

Пепелта може да навреди на почвата и трябва да се прилага внимателно

Пепелта може да навреди на почвата и трябва да се прилага внимателно

Пепелта е отличен тор, съдържащ голямо количество различни хранителни вещества. Тя неутрализира киселинността и подобрява структурата на почвата, предпазва градинските култури от вредители и болести, но трябва да се използва разумно.

Когато използваме пепел в градината, не трябва да забравяме, че този естествен тор има алкална реакция и колкото по-свежа е тя, толкова по-високо е нейното рН. Това налага повишено внимание, като се вземе предвид киселинността на почвата и изискванията на отглежданите култури към определени хранителни вещества.

Използване на пепелта като тор

Пепелта съдържа калций, калий, а също силиций, фосфор, магнезий, желязо, сяра, бор, манган и други хранителни вещества, които са в достъпна за растенията форма. Тя не съдържа азот, защото той изгаря заедно с въглерода.

Съставът на пепелта зависи от растенията, които се изгарят, тяхната възраст и условията, при които са расли. Повече калий се съдържа в пепелта, получена от изгарянето на млади дървета, клони, лози, слънчогледови и картофени стъбла и различни тревисти растения. При изгаряне на стари дървета, особено бреза, количеството калций е най-голямо. Повече фосфор и силиций се съдържат в дървесната кора и сламата.

Как да размножаваме и поддържаме касиса?

Пепел може да се внася в сухо състояние при подготовка на почвата или да се разпрашава върху насажденията за предпазване от вредители – охлюви, листни въшки, лукова муха, кръстоцветна бълха и др. Пепелта е подходяща за подхранване на много култури през втората половина на вегетационния период, когато растенията най-много се нуждаят от калий, калций и фосфор. За по-бързо усвояване на хранителните вещества се приготвя инфузия, като 200 г пепел се залива с гореща вода и престоява едно денонощие ( добре е да се разбърква периодично). Преди употреба се разрежда до 10 л и се разлива върху вече влажната почва (около 5 л на 1 м посадъчен ред).

Добавянето на пепел повишава жизнеността на растенията – те понасят по-лесно пресаждането и са по-малко податливи на вредители и болести. Много полезно е да се добавя пепел към тежки глинести почви по време на окопаването, за да се подобри структурата на почвата и да се нормализира киселинността.

Кои растения обичат дървесна пепел?

Пепелта, подобно на всички останали торове, трябва да се използват в разумни граници, като се вземат предвид особеностите на растенията. Всички видове зеле, цвекло, лук, краставици, салати, които предпочитат да растат в почва с неутрална реакция (рН 6,5-7), са много отзивчиви на подхранване с пепел. Напълно допустимо е при подготовката на почвата да се внасят по 150-200 г на 1 м2. Поливането на кореноплодните зеленчуци (цвекло, моркови идр.) към края на вегетационния период с инфузия на пепел повишава количеството захари и подобрява съхраняването на реколтата.

Леко кисела почва (5-5,5 рН) е подходяща за отглеждане на малини, къпини, градински ягоди, домати и картофи. Когато почвата на този участък е неутрална, тогава при засаждането на тези култури не трябва да се внася пепел. На сайта може да се намери информация за проверка на киселинността на почвата.

Прекомерната употреба на пепел в качеството и на калиев тор понякога може да навреди на растенията. Ако често подхранваме доматите с пепел и внасяме в посадъчните ями при засаждането им, има голяма вероятност да страдат от върхово гниене. Факт е, че калият и калцият са антагонисти, които се конкурират помежду си за свързване с почвените колоиди. Голямото количество калий блокира усвояването на калция.

Калцият ще стане по-достъпен за растенията, ако намалим рН на тора, като добавим оцет към пепелната инфузия. Литров обем с пепел заливаме с 2-3 л топла вода, престоява едно денонощие и добавяме 500 мл оцет при непрекъснато бъркане. Настъпва реакция, която превръща калциевия карбонат в калциев ацетат, който се абсорбира бързо от кореновата система на растенията. Разрежда се в съотношение 1:5 и се полива кореново, като за всяко растение е достатъчен 1 л.

Кога пепелта може да навреди?

Добавянето на пепел ежегодно при засаждане на картофите може да се окаже вредно, ако киселинността на почвата е над 7,2 рН. Алкалната реакция увеличава риска от струпясване, което може да унищожи цялата реколта. При отглеждане на картофи се варуват само кисели и силно кисели почви, като това се прави поне година преди засаждането им.

Има доста растения, които се развиват добре само в кисели почви с рН 3,5-4,5 – иглолистни, хортензия, азалия, рододендрон, папрати, боровинки и др. За подхранването им не трябва да се използва пепел, дори неутрализирана с киселина. За тези растения е по-добре да се използва тор с кисела реакция – калиев сулфат, калиев монофосфат, суперфосфат и др.

С какво не трябва да се смесва пепелта?

Пепелта не трябва да се внася едновременно с азотни торове, съдържащи азот в амониева форма (пресен оборски тор, птичи тор, амониев сулфат, амониев нитрат, амониев фосфат), защото амонякът ще се изпари и те ще загубят своята ефективност. Азотните торове трябва да се внасят поне месец по-рано, като още по-добре е през пролетта, а пепелта през есента.

Заедно с пепелта може да се внася узрял компост и узрял оборски тор и биохумус (вермикомпост), защото там азотът не е в амониева, а в нитртна форма.

Пепел не трябва да се внася едновременно с фосфорни торове, защото тя самата съдържа фосфор и има алкална реакция, а фосфорът от внесения минерален тор няма да се усвои от кореновата система.

Пепелта не трябва да се смесва и с биологични препарати, съдържащи дрождени, млечнокисели бактерии и сенна пръчица (бацилус субтилис). Причината е в това, че те се развиват активно само в неутрална или слабо кисела среда.

Биологичните препарати за защита на растенията също губят ефективност в алкална среда.

Пепелта трябва да се съхранява в сухи помещения и добре затворени контейнери, за да не загуби свойствата си.

 

Пепелта може да навреди на почвата и трябва да се прилага внимателно
54863
 

Последни материали
Виж
Заради свиването на засетите площи с двете култури
В Германия очакват спад на реколтите от пшеница и рапица
Освен промените в климата в световен мащаб
И обезлесяването е подпомогнало пагубните наводнения в Бразилия
На националния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир
Фермерите представиха 60 млечни продукта в състезанието за вкус
Полезни съвети
Азот, азотни торове и как да ги използваме за подхранване на растенията
МЗХ ще продължи да подкрепя животновъдството, увери замминистър
За втория транш от украинската помощ ще трябва актуализиране на бюджета
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Свързани материали
Виж
Тънкости
Кога дървесната пепел може да е безполезна за растенията?
Как да използваме содата и дървесната пепел в борбата с вредителите?
Полезно за градинарите
Ако не знаете кога и как да добавяте дървесна пепел
Растения, които не трябва да се подхранват с пепел
Полезни съвети
Как да съхраняваме пепелта през зимата
Важно за градинаря
Краставиците вече връзват – важно е да торите правилно!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини