Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
28.09.2021 г.

Не бързайте с рязането на лозите!

За отделните сортове сроковете са различни
Не бързайте с рязането на лозите!

sinor.bg

Лозарството в България е широко разпространен отрасъл и производителите знаят, че лозата е една от най-взискателните култури в областта на трайните насаждения. Установено е от практиката, че времето на резитба оказва много голямо влияние, не само върху силата на развитие и израстване на растенията, но и върху плододаването.

При ранна есенна резитба лозите се лишават преждевременно от своята листна маса, а оттокът на хранителни вещества към основното стъбло и корените все още не е завършил. При ежегодно практикуване на ранна резитба лозите силно отслабват и това дава негативно отражение върху плододаването. Важно е да знаем, че късната пролетна резитба има същото неблагоприятно влияние.

Оптималното време за резитба на лозите е периода на относителен покой – след листопада до началото на сокодвижението. Колкото по-дълго останат листата на лозите – толкова по-добра ще бъде реколтата идната година, казват лозарите. Дори седмица по-късна резитба ще даде своето благоприятно отражение върху оттичането на хранителни вещества към многогодишните части и кореновата система, съзряването на летораслите и залагане на плодни пъпки.

Кафявият цвят на летораслите все още не е идикатор за узряване. Много възможно е цветът да е променен, но вдървеняването да не е протекло напълно. Специалистите съветват да следим температурата на допир – узрелите стъбла са топли при докосване с пръсти, а в противен случай усещаме хлад.

Практики в отглеждането на картофи

Много важно е при резитбата да се съобразяваме не просто с времето, а с климатичните особености на региона, начина на формиране на лозите и сортовите особености.

Нараняванията при лозите зарастват много бавно, което дава отражение върху върху тяхната дълголетност и състояние.  За целта трябва да се работи с добре наточени инструменти и почистени остриета. Когато отрезите са перпендикулярни на оста на пръчката, тогава  неблагоприятните последици от раните ще бъдат минимални. Така се изрязват всички стари плодни пръчки, сухи и излишни части.

При зимната резитба отрезите трябва да бъдат направени така, че да се предотврати проникването на вода в по-долните очи, което води до загниване.

При лозите, които се загрибват и се отглеждат по системата Гюйо, резитбата се извършва през есента. Във всички останали случаи (средностъблени, високостъблени и асми) операцията може да бъде извършена в края на годината (ноември – декември) или през февруари – март, но задължително лозите трябва да бъдат в покой.

При пролетната резитба е по-добре отрезите да се правят косо, така че очите да не се мокрят от плача на лозите – това често води до загниването им. Важна е температурата на въздуха, която не трябва да бъде по-ниска от 5 градуса по Целзий.

Резитбата и времето за провеждане не е универсална за всички сортове и формировки.

Знаейки всички изисквания и нюансите им, можем да се справим перфектно – добро развитие по време на вегетацията на лозите, избягване на претоварване, добра превенция срещу болести и др.

Не бързайте с рязането на лозите!
11733

Последни материали
Виж
Масово орязване на субсидиите по агроекология заради липса на синхрон при администрацията
Отпускат 400 милиона евро за храна за животните и отглежданите риби
ЕК одобри държавна помощ и за френските животновъди заради войната в Украйна
Рязко нарасналата стойност на доставките допълнително натиска цените
С резкия ръст на предлагането от Украйна слънчогледовото масло в Европа поевтинява
Решения на Министерския съвет
Сгрешена винетка ще може да се коригира еднократно
Въпросник до фермерите
До 17 юни давате мнения по Закона за браншовите организации
Търговията със зърно все повече се превръща в политически инструмент
Свързани материали
Виж
В Деня на лозаря
Иванов обещава до дни да има яснота по Стратегическия план
Честит Трифон Зарезан!
В деня на лозаря обявяват прием за проекти, насрочен за 14 март
До края на 2022 година се удължават сроковете на валидност на разрешенията за нови лозя или презасаждане
Първа част
Съвременни защити от измръзване и слана за овощари и лозари
Започна подписването на договорите по мярката
До края на седмицата превеждат първите аванси за преструктуриране на лозя
Стопаните са безпомощни пред защитения вид
Скорци нападнаха лозята в Сърбия
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2022
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам