Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
28.09.2021 г.

Не бързайте с рязането на лозите!

За отделните сортове сроковете са различни
Не бързайте с рязането на лозите!

sinor.bg

Лозарството в България е широко разпространен отрасъл и производителите знаят, че лозата е една от най-взискателните култури в областта на трайните насаждения. Установено е от практиката, че времето на резитба оказва много голямо влияние, не само върху силата на развитие и израстване на растенията, но и върху плододаването.

При ранна есенна резитба лозите се лишават преждевременно от своята листна маса, а оттокът на хранителни вещества към основното стъбло и корените все още не е завършил. При ежегодно практикуване на ранна резитба лозите силно отслабват и това дава негативно отражение върху плододаването. Важно е да знаем, че късната пролетна резитба има същото неблагоприятно влияние.

Оптималното време за резитба на лозите е периода на относителен покой – след листопада до началото на сокодвижението. Колкото по-дълго останат листата на лозите – толкова по-добра ще бъде реколтата идната година, казват лозарите. Дори седмица по-късна резитба ще даде своето благоприятно отражение върху оттичането на хранителни вещества към многогодишните части и кореновата система, съзряването на летораслите и залагане на плодни пъпки.

Кафявият цвят на летораслите все още не е идикатор за узряване. Много възможно е цветът да е променен, но вдървеняването да не е протекло напълно. Специалистите съветват да следим температурата на допир – узрелите стъбла са топли при докосване с пръсти, а в противен случай усещаме хлад.

Практики в отглеждането на картофи

Много важно е при резитбата да се съобразяваме не просто с времето, а с климатичните особености на региона, начина на формиране на лозите и сортовите особености.

Нараняванията при лозите зарастват много бавно, което дава отражение върху върху тяхната дълголетност и състояние.  За целта трябва да се работи с добре наточени инструменти и почистени остриета. Когато отрезите са перпендикулярни на оста на пръчката, тогава  неблагоприятните последици от раните ще бъдат минимални. Така се изрязват всички стари плодни пръчки, сухи и излишни части.

При зимната резитба отрезите трябва да бъдат направени така, че да се предотврати проникването на вода в по-долните очи, което води до загниване.

При лозите, които се загрибват и се отглеждат по системата Гюйо, резитбата се извършва през есента. Във всички останали случаи (средностъблени, високостъблени и асми) операцията може да бъде извършена в края на годината (ноември – декември) или през февруари – март, но задължително лозите трябва да бъдат в покой.

При пролетната резитба е по-добре отрезите да се правят косо, така че очите да не се мокрят от плача на лозите – това често води до загниването им. Важна е температурата на въздуха, която не трябва да бъде по-ниска от 5 градуса по Целзий.

Резитбата и времето за провеждане не е универсална за всички сортове и формировки.

Знаейки всички изисквания и нюансите им, можем да се справим перфектно – добро развитие по време на вегетацията на лозите, избягване на претоварване, добра превенция срещу болести и др.

Не бързайте с рязането на лозите!
25394
 

Последни материали
Виж
Подготвя се списък за стоките във веригата
Г. Тахов: Държавните магазини ще оперират в мрежата на ЦКС с името МЗХ
Министър Тахов: Работим за учредяването на мрежа „Магазин за хората“ ЕАД
Министър Тахов и КТ „Подкрепа“ обсъдиха въпроси, свързани с възнагражденията и условията на труд в структурите на МЗХ
Причини
Горчивата истина за горчивината на краставиците
Най-силно е увеличението при млечните продукти, яйцата и плодовете
Продажбите на биопродукти в САЩ нараснаха с над 2 на сто през 2024 г.
Продуктите за РЗ падат с 15%
НСИ: Цените на производител в селското стопанство се повишават със 7.7% през януари-март
Свързани материали
Виж
МЗХ
От 15 май до 15 юни лозарите могат да кандидатстват за застраховане срещу бедствия
Ибрахим Юмакли: Турция преживя най-голямото измръзване в селското стопанство
Държавите членки могат да увеличат максималната финансова помощ от Съюза до 80 %
Основни промени на политиката на ЕС в областта на лозаро-винарския сектор
Науката на Института по лозарство и винарство в Плевен допринася за конкурентоспособността на сектора
5 638 ха на Южното Черноморие са заети за бели вина, 2 339 ха за червени вина
Трифон Зарезан в Брестовица
Хиляда декара с лозя са засадени през 2024 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини