Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Не бързайте с рязането на лозите!

За отделните сортове сроковете са различни
Синор.БГ / 28.09.2021 г.
Не бързайте с рязането на лозите!

sinor.bg

Лозарството в България е широко разпространен отрасъл и производителите знаят, че лозата е една от най-взискателните култури в областта на трайните насаждения. Установено е от практиката, че времето на резитба оказва много голямо влияние, не само върху силата на развитие и израстване на растенията, но и върху плододаването.

При ранна есенна резитба лозите се лишават преждевременно от своята листна маса, а оттокът на хранителни вещества към основното стъбло и корените все още не е завършил. При ежегодно практикуване на ранна резитба лозите силно отслабват и това дава негативно отражение върху плододаването. Важно е да знаем, че късната пролетна резитба има същото неблагоприятно влияние.

Оптималното време за резитба на лозите е периода на относителен покой – след листопада до началото на сокодвижението. Колкото по-дълго останат листата на лозите – толкова по-добра ще бъде реколтата идната година, казват лозарите. Дори седмица по-късна резитба ще даде своето благоприятно отражение върху оттичането на хранителни вещества към многогодишните части и кореновата система, съзряването на летораслите и залагане на плодни пъпки.

Кафявият цвят на летораслите все още не е идикатор за узряване. Много възможно е цветът да е променен, но вдървеняването да не е протекло напълно. Специалистите съветват да следим температурата на допир – узрелите стъбла са топли при докосване с пръсти, а в противен случай усещаме хлад.

Практики в отглеждането на картофи

Много важно е при резитбата да се съобразяваме не просто с времето, а с климатичните особености на региона, начина на формиране на лозите и сортовите особености.

Нараняванията при лозите зарастват много бавно, което дава отражение върху върху тяхната дълголетност и състояние.  За целта трябва да се работи с добре наточени инструменти и почистени остриета. Когато отрезите са перпендикулярни на оста на пръчката, тогава  неблагоприятните последици от раните ще бъдат минимални. Така се изрязват всички стари плодни пръчки, сухи и излишни части.

При зимната резитба отрезите трябва да бъдат направени така, че да се предотврати проникването на вода в по-долните очи, което води до загниване.

При лозите, които се загрибват и се отглеждат по системата Гюйо, резитбата се извършва през есента. Във всички останали случаи (средностъблени, високостъблени и асми) операцията може да бъде извършена в края на годината (ноември – декември) или през февруари – март, но задължително лозите трябва да бъдат в покой.

При пролетната резитба е по-добре отрезите да се правят косо, така че очите да не се мокрят от плача на лозите – това често води до загниването им. Важна е температурата на въздуха, която не трябва да бъде по-ниска от 5 градуса по Целзий.

Резитбата и времето за провеждане не е универсална за всички сортове и формировки.

Знаейки всички изисквания и нюансите им, можем да се справим перфектно – добро развитие по време на вегетацията на лозите, избягване на претоварване, добра превенция срещу болести и др.

Не бързайте с рязането на лозите!
26385
 

Последни материали
Виж
Контра НАЗ и НОКА
30 браншови организации подкрепиха с декларация земеделския министър
Европарламентът иска постоянен контрол при вноса
Какво ядем? БАБХ прави само 150 проби за пестициди в храните при границите ни
Червеният пипер с инсектицида е изтеглен незабавно от пазара на ЕС
Хърватия откри високо ниво на метомил във вносни македонски чушки
В рамките на споразумението между двете страни за внос на 700 000 тона годишно
Бангладеш закупи скъпо 220 000 тона пшеница от САЩ
На 17 и 18 октомври до с. Мечкарево
Шоу с коне, фермерски базар и елитни породи ще съберат хиляди в Сливен
Министър Тахов и Светлозар Патарински трябва да подадат оставки
НОКА обвини МЗХ и БАБХ в бездействие причиняващо паника и унищожение на ферми
Свързани материали
Виж
В Лозята на Сара от години се бере през нощта
По италиански: Гроздобер на лунна свелина за по-ароматно вино
Лозовите листа побеляха, детелината се свари
Чудото на Брестовица – Рени Джингарова видя 64 градуса в лозето това лято
Испания предприе спешни мерки за защита на на Канарските острови от филоксера по лозата
Доклад на Синор.БГ
Усещане за фермерски фалити: „Вече не можем да стигнем нулата“
Във Видин и Велико Търново са засадени нови 9,5 хектара с емблематичния сорт "Гъмза"
Заместник-министър Янчев: МЗХ подкрепя развитието на научната дейност в лозаро-винарския сектор
Поливането на 1400 дка лозя е напълно автоматизирано
Изключително доволни сме от иновативната поливна система ТОРО ТЕМПУС, казаха от винарната Беса Валей
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини