Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
28.09.2021 г.

Не бързайте с рязането на лозите!

За отделните сортове сроковете са различни
Не бързайте с рязането на лозите!

sinor.bg

Лозарството в България е широко разпространен отрасъл и производителите знаят, че лозата е една от най-взискателните култури в областта на трайните насаждения. Установено е от практиката, че времето на резитба оказва много голямо влияние, не само върху силата на развитие и израстване на растенията, но и върху плододаването.

При ранна есенна резитба лозите се лишават преждевременно от своята листна маса, а оттокът на хранителни вещества към основното стъбло и корените все още не е завършил. При ежегодно практикуване на ранна резитба лозите силно отслабват и това дава негативно отражение върху плододаването. Важно е да знаем, че късната пролетна резитба има същото неблагоприятно влияние.

Оптималното време за резитба на лозите е периода на относителен покой – след листопада до началото на сокодвижението. Колкото по-дълго останат листата на лозите – толкова по-добра ще бъде реколтата идната година, казват лозарите. Дори седмица по-късна резитба ще даде своето благоприятно отражение върху оттичането на хранителни вещества към многогодишните части и кореновата система, съзряването на летораслите и залагане на плодни пъпки.

Кафявият цвят на летораслите все още не е идикатор за узряване. Много възможно е цветът да е променен, но вдървеняването да не е протекло напълно. Специалистите съветват да следим температурата на допир – узрелите стъбла са топли при докосване с пръсти, а в противен случай усещаме хлад.

Практики в отглеждането на картофи

Много важно е при резитбата да се съобразяваме не просто с времето, а с климатичните особености на региона, начина на формиране на лозите и сортовите особености.

Нараняванията при лозите зарастват много бавно, което дава отражение върху върху тяхната дълголетност и състояние.  За целта трябва да се работи с добре наточени инструменти и почистени остриета. Когато отрезите са перпендикулярни на оста на пръчката, тогава  неблагоприятните последици от раните ще бъдат минимални. Така се изрязват всички стари плодни пръчки, сухи и излишни части.

При зимната резитба отрезите трябва да бъдат направени така, че да се предотврати проникването на вода в по-долните очи, което води до загниване.

При лозите, които се загрибват и се отглеждат по системата Гюйо, резитбата се извършва през есента. Във всички останали случаи (средностъблени, високостъблени и асми) операцията може да бъде извършена в края на годината (ноември – декември) или през февруари – март, но задължително лозите трябва да бъдат в покой.

При пролетната резитба е по-добре отрезите да се правят косо, така че очите да не се мокрят от плача на лозите – това често води до загниването им. Важна е температурата на въздуха, която не трябва да бъде по-ниска от 5 градуса по Целзий.

Резитбата и времето за провеждане не е универсална за всички сортове и формировки.

Знаейки всички изисквания и нюансите им, можем да се справим перфектно – добро развитие по време на вегетацията на лозите, избягване на претоварване, добра превенция срещу болести и др.

Не бързайте с рязането на лозите!
25080
 

Последни материали
Виж
Оторизирани са над 8 млн. лева
142 061 био пчелни семейства са заявени за подпомагане от 763 кандидати през 2024 г.
Почти 15 000 дка гори са опожарени върхово
Горските пожари през 2024 г. са засегнали площ от 170 000 дка в страната
ОИСР успешно приключи прегледа на политиките в българското земеделие
Очертаващият се недостиг от новата реколта в Украйна подкрепя цените
Германия разшири с над 2 на сто засетите площи с есенна рапица
Промени в последния момент
Отпада изискването да се заявяват правни основания за поливни площи
В агенцията за градушки те са 22%
482-ма пенсионери работят в администрациите към МЗХ
Свързани материали
Виж
Ибрахим Юмакли: Турция преживя най-голямото измръзване в селското стопанство
Държавите членки могат да увеличат максималната финансова помощ от Съюза до 80 %
Основни промени на политиката на ЕС в областта на лозаро-винарския сектор
Науката на Института по лозарство и винарство в Плевен допринася за конкурентоспособността на сектора
5 638 ха на Южното Черноморие са заети за бели вина, 2 339 ха за червени вина
Трифон Зарезан в Брестовица
Хиляда декара с лозя са засадени през 2024 г.
Трифоновден в Поморие ще бъде с богата концертна програма
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини