Дървесната пепел е отличен калиево-фосфорен тор за растенията, защото съдържа и голямо количество калциеви соли, което го прави ефективен при кисели почви. Тези вещества обаче не винаги са достъпни за растенията, а това зависи от начина на приложение.
Как да внасяме ефективно пепелта
Известно е, че колкото по-дълго пепелта е изложена на действието на въздуха или във вид на настойка, толкова повече съединения ще преминат в трудно разтворима форма. Обгорялата дървесина съдържа голямо количество калий, калций, фосфор, както и силиций, магнезий, желязо, сяра, бор и други хранителни вещества в достъпна за растенията форма. В нея няма азот, защото той изгаря заедно с въглерода.
Съставът на пепелта зависи от растенията, които се изгарят, тяхната възраст и условията, при които са израснали. По-големи количества калий се получава при изгарянето на млади дървета и клони, лози, слънчогледови и картофени стъбла, тревисти растения. По-големи са количествата калций при изгаряне на стари дървета, особено бреза, а фосфорът и силицият преобладават в дървесната кора и сламата.
Когато използваме настойка за подхранване на растенията, тогава към нея трябва да се добавя оцет, който повишава разтворимостта на калция, магнезия, желязото и други елементи. В противен случай пепелта ще бъде безполезна.
Ако с внасянето на дървесна пепел целта е да се разкисли почвата, тогава тя се разнася в сухо състояние и непосредствено след това се вгражда, а през зимата може да се покрие със сняг. Колкото по-дълго престоява на повърхността, толкова повече вещества ще преминат в трудно разтворимо състояние и ще станат недостъпни за растенията.
Добавянето на оцет към суспензията не само повишава разтворимостта на повечето хранителни елементи, но позволява на растенията да издържат по-добре на засушаване, предпазва доматите, пипера и патладжана от върхово гниене.
Важно е да знаем това, че върховото гниене се дължи на недостиг или невъзможност за усвояване на калция от растенията. Това се дължи на факта, че калият и калцият са антагонисти, които се конкурират за свързване с почвените колоиди, а голямото количество калий блокира усвояването на калция от растенията. В резултат на това се развива върхово гниене.
Ето как да приготвим пепелна суспензия с оцет
Приготвянето на суспензия не е трудно. В 2-3 л вода се изсипва литров обем пресята дървесна пепел, смесва се и престоява един ден. След това се добавят 500 мл оцет и отново се разбърква до изчезване на мехурчетата от повърхността. В резултат на това ще настъпи реакция, която превръща калциевия карбонат в калциев ацетат, който се усвоява лесно от кореновата система на растенията. Получената инфузия се разрежда с вода в съотношение 1:5 за кореново подхранване, а за всяко растение се използва 0,5 до 1 л.