Начало » Хоби земеделие » Малката градина
26.01.2024 г.

Кога дървесната пепел може да е безполезна за растенията?

Тънкости
Кога дървесната пепел може да е безполезна за растенията?

Снимка: sinor.bg

Дървесната пепел е отличен калиево-фосфорен тор за растенията, защото съдържа и голямо количество калциеви соли, което го прави ефективен при кисели почви. Тези вещества обаче не винаги са достъпни за растенията, а това зависи от начина на приложение.

Как да внасяме ефективно пепелта

Известно е, че колкото по-дълго пепелта е изложена на действието на въздуха или във вид на настойка, толкова повече съединения ще преминат в трудно разтворима форма. Обгорялата дървесина съдържа голямо количество калий, калций, фосфор, както и силиций, магнезий, желязо, сяра, бор и други хранителни вещества в достъпна за растенията форма. В нея няма азот, защото той изгаря заедно с въглерода.

Съставът на пепелта зависи от растенията, които се изгарят, тяхната възраст и условията, при които са израснали. По-големи количества калий се получава при изгарянето на млади дървета и клони, лози, слънчогледови и картофени стъбла, тревисти растения. По-големи са количествата калций при изгаряне на стари дървета, особено бреза, а фосфорът и силицият преобладават в дървесната кора и сламата.

Когато използваме настойка за подхранване на растенията, тогава към нея трябва да се добавя оцет, който повишава разтворимостта на калция, магнезия, желязото и други елементи. В противен случай пепелта ще бъде безполезна.

Ако с внасянето на дървесна пепел целта е да се разкисли почвата, тогава тя се разнася в сухо състояние и непосредствено след това се вгражда, а през зимата може да се покрие със сняг. Колкото по-дълго престоява на повърхността, толкова повече вещества ще преминат в трудно разтворимо състояние и ще станат недостъпни за растенията.

Добавянето на оцет към суспензията не само повишава разтворимостта на повечето хранителни елементи, но позволява на растенията да издържат по-добре на засушаване, предпазва доматите, пипера и патладжана от върхово гниене.

Важно е да знаем това, че върховото гниене се дължи на недостиг или невъзможност за усвояване на калция от растенията. Това се дължи на факта, че калият и калцият са антагонисти, които се конкурират за свързване с почвените колоиди, а голямото количество калий блокира усвояването на калция от растенията. В резултат на това се развива върхово гниене.

Ето как да приготвим пепелна суспензия с оцет

Приготвянето на суспензия не е трудно. В 2-3 л вода се изсипва литров обем пресята дървесна пепел, смесва се и престоява един ден. След това се добавят 500 мл оцет и отново се разбърква до изчезване на мехурчетата от повърхността. В резултат на това ще настъпи реакция, която превръща калциевия карбонат в калциев ацетат, който се усвоява лесно от кореновата система на растенията. Получената инфузия се разрежда с вода в съотношение 1:5 за кореново подхранване, а за всяко растение се използва 0,5 до 1 л.

Кога дървесната пепел може да е безполезна за растенията?
3767
 

Последни материали
Виж
Председателят на НАЗ посочи практиките в други държави от ЕС
Поне 1-2 години са нужни за взаимоизгодно държавно регулиране на рентите
Засетите там азотфиксиращи култури ще могат да се реализират на пазара
Само протеиновите култури могат да се заявяват като основни вместо угарите
След напускането на общия пазар на общността
Бюрокрацията сви износа на храни от Великобритания за ЕС
Огънят вероятно е тръгнал от експлозия на пропан-бутан
Мъж пострада при пожар в оранжерия край Сандански
Според най-проспериращия млад пчелар у нас
Българският мед е най-добрият в света
В обект с 9500 птици в село Стефаново
Открито е ново огнище на птичи грип при патици мюлари в Добричко
Свързани материали
Виж
Полезно за градинарите
Ако не знаете кога и как да добавяте дървесна пепел
Практика
Подхранване на краставиците с народни средства за ускорено плододаване
Не прекалявайте!
Кои растения и храсти не търпят подхранване с пепел
Практика
Ефективно подхранване на малините с дървесна кора
Полезни съвети
Дървесната пепел е най-безопасното средство срещу вредителите в градината
Практика
Разтворът от дървесна пепел ще подхрани доматите с калий
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини