Начало » Хоби земеделие » Малката градина
24.07.2024 г.

Чести грешки при използването на дървесна пепел за подхранване на краставиците

Да се провери киселинността на почвата
Чести грешки при използването на дървесна пепел за подхранване на краставиците

Снимка: sinor.bg

Дървесната пепел е често използван тор за градинските култури, защото съдържа различни хранителни елементи, но най-много калий, фосфор и калций. Има различни мнения за ефективността и при прилагането за подхранване на краставиците. И това до голяма степен се определя от съдържанието на хранителни вещества в дървесната пепел зависи от източника – вида на дървесината, от които е получена.

Пепелта от широколистните видове, както от млади дървета и клонки е по-богата на хранителни вещества в сравнение с тази, получена от иглолистните или стари и дебели дървета. Повече фосфор има в дървесната пепел, получена от изгарянето на бор и ела, който е по-лесно усвоим от растенията.

Варианти за използване на дървесна пепел за подхранване

Краставиците са култура, която е много чувствителна към недостига на хранителни вещества и киселинността рН на средата, от което зависи усвояването им. Те са любители на неутрална до леко кисела (от 6,2 до 7,0 рН) почва.

Един от най-добрите начини за използване на дървесната пепел е внасянето при есенната или пролетна обработка. Това ще помогне за подобряване на структурата и хранителната среда. Важно е да съблюдаваме баланса, за да не променим силно киселинността на почвата.

Внасянето в сух вид по повърхността на почвата или в посадъчните ямки е най-често използван вариант, като обем от 250 мл се разпределя равномерно върху 1 м2.

Пръскането със смес от дървесна пепел и вода, което е особено ефективно в борбата с вредителите (листни въшки, голи и черупчести охлюви) и инфекциите (най-често с възбудителите на брашнеста мана). Приготвя се по следния начин: 2/3 обем се запълва с пепел, залива се с гореща вода, престоява два дни, след което се прецежда и се добавя прилепител.

Кореновото подхранване е особено актуално за корекция недостига на калий, като за целта се смесват дървесна пепел и вода, но е особено важно да знаем как да приготвим сместа.

Към 10 л вода прибавяме 1 чаша (250 мл) дървесна пепел, след което добавяме на малки дози оцет и разбъркваме до разтваряне на утаената част. Поливаме краставиците с 250-300 за всяко растение – задължително сутрин или вечер и върху влажна почва. За един сезон се прилага 5-7 пъти подхранване с дървесна пепел. То може да започне още с появата на първите истински листа, но е актуално по време на цъфтеж и плододаване.

Кои са най-често допусканите грешки при използването на дървесна пепел за подхранване на краставиците?

Най-важното, което не трябва да забравяме, е че дървесната пепел повишава нивата на рН. Преди употребата е добре да тестваме почвата, за да разберем какво е общото ниво на киселинност, защото знаем, че краставиците не обичат алкална почва.

Добре е да знаем произхода на дървесната пепел, защото индустриално обработената може да съдържа вредни химикали, които са опасни за човешкото здраве.

Дървесната пепел не трябва да се използва заедно с торове, съдържащи азот – особено оборски и птичи тор. В този случай алкалната дървесна пепел ще реагира с азота и ще се образува газ и вода, а подхранването ще се окаже безполезно. Използването на дървесна пепел по додходящ начин за подхранване на краставиците ще има благоприятен ефект върху количеството и качеството на реколтата и ще помогне да предотвратим много проблеми.

Чести грешки при използването на дървесна пепел за подхранване на краставиците
2599
 

Последни материали
Виж
При пшеницата увеличението достига 84 на сто и е двойно при ечемика
Износът на зърно от Украйна нарасна наполовина от началото на сезона
Оферти за участие се приемат до 10 септември
Египет обяви нов търг за внос на слънчогледово и соево масло
Сушата и падналите на места градушки съсипаха реколтата
Гроздоберът в Стралджанско подрани при тройно по-ниски добиви
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 6-12 септември 2024 година
Времето се променя към неустойчиво с валежи от стопанско значение
Новият украински селскостопански министър е Витали Ковал
България имала интерес от внос на зърно и сухо мляко от Украйна
Закупено бе само половината от планираното количество
Фуражният ечемик поскъпна на търга в Йордания
Свързани материали
Виж
Тънкости
Кога дървесната пепел може да е безполезна за растенията?
Полезно за градинарите
Ако не знаете кога и как да добавяте дървесна пепел
Практика
Подхранване на краставиците с народни средства за ускорено плододаване
Не прекалявайте!
Кои растения и храсти не търпят подхранване с пепел
Практика
Ефективно подхранване на малините с дървесна кора
Полезни съвети
Дървесната пепел е най-безопасното средство срещу вредителите в градината
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини