Начало » Хоби земеделие » Малката градина
16.10.2023 г.

Как да размножаваме и поддържаме касиса?

Френското черно грозде
Как да размножаваме и поддържаме касиса?

Освен черното френско грозде може да засадите и от другите видове - розово и червено, които са от същото семейство Снимка: sinor.bg

Касисът (Ribes nigrum) е дребноплоден овощен вид, наричан още „черно френско грозде”, което расте на храсти, има листа с широка нарязана петура и цъфти с дребни цветове със зеленикав оттенък. Плодчетата са събрани в гроздове и това е определило второто популярно име на вида. Отделните зърна са кълбовидни със заострено връхче, което е остатък от цвета. На вкус са кисели или сладко-кисели. Имат особена миризма, каквато зърната на гроздето нямат. В големи количества стават за производство на вино и сиропи, като могат да бъдат консервирани, а в прясно състояние се използват за овкусяване на сладкиши и др.

Кореновата система на касиса се развива в почвения пласт с дълбочина до 25-30 сантиметра. Това определя по-плитките обработки на почвата. Броят им зависи от предварителната подготовка на площите, съответно от първичното заплевеляване и от честотата на валежите през растежния период (вегетацията).

Касисът се развива добре на почви, обогатени с повече фосфор в сравнение с ягодата и малината. Калиевото торене също не е изключено предвид запасяването  на почвата с този основен елемент. Азотното подхранване в началото на вегетацията подпомага новия прираст и залагането на плодовете. Нормата е около 25 кг / дка амониева селитра. Торенето с фосфорните е през 2-3 години преди есенната оран. По същия начин може да бъде използван добре разложен оборски тор.

Размножаването на касиса става главно със зрели резници, събрани непосредствено след листопада. Тогава размножителният материал е добре запасен с хранителни вещества преди оттичането им към кореновата система. Подходящи са добре развитите леторасти. От тях се приготвят резниците с дължина около 20 см. При това долният отрез се прави под пъпка, а горният – над пъпка.

Съхраняването на резниците става на хладно място във влажен пясък. Засаждането започва в края на зимата. В рохкавите почви резникът е разположен отвесно, а в плътните под наклон около 45 градуса. Редовните поливки и разрохкването на почвата са условия за добро  вкореняване и развитие на касиса. От най-горните 1-2 пъпки, които остават над почвата, се развиват 1-3 летораста, а от останалите – брадеста коренова система.

Създаването на новото насаждения започва през есента. Засаждането става по схема метър и половина до два между редовете и около метър между растенията в реда. При това полагането на посадъчния материал е на 4-5 см по-дълбоко.            

Първата резитба идва веднага след засаждането. Тя се състои в съкращаване на клонките на новозасадените растения на 2-3 пъпки, Това е правило за възстановяване на равновесието между надземната и подземната част на бъдещия храст. При вкореняване на постоянно място няма резитба. Втората година трябва да започне с 4 - 5 летораста. През следващите 2-3 вегетации трябва да бъдат оставяни ежегодно само 3 - 4 добре развити нови леторасти, При такова формиране и поддръжка  храстът влиза в пълно плододаване. Формировката трябва да осигури добро огряване на леторастите.

По-нататъшната резитба трябва да поддържа клонки до четиригодишна възраст. Същевременно трябва да бъдат оставяни до 3 – 4 летораста за обновяване на надземната част.

Показателно за възрастта е оцветяването на надземните части. Старите клонки имат сиво черни, тригодишните имат кафяв оттенък, двегодишните са канелени със сиви повесма, а  са белезникави със сив оттенък.

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита

Как да размножаваме и поддържаме касиса?
8234
 

Последни материали
Виж
Хитра измама
Трима италианци регистрирали земята на военновъздушната база Сигонела за субсидии
Мелиоративните мрежи в Украйна станаха със статут на недвижим имот
„Оптиком“ поема продажбите на австрийския лидер в износа на техника APV
Предстоящо
Официалното начало на жътвата ще се даде на 11 юни в Пловдивско
ДФЗ публикува класирания на заявленията за подпомагане на пчеларите през 2024 г.
Експерти на МЗХ разработват пътна карта за Национална стратегия за развитие на биоикономиката
Свързани материали
Виж
Ягодоплодните овощни култури обичат грижите
Практика
Червеногалова листна въшка по френското грозде
Ще се проведе в Смолян – вход свободен
Предстои обучителен семинар за размножаване на касиса чрез зелени и зрели резници
Грижите за оформените храсти са по-малко
За всеки вид продължителността на оформяне е различна
Как се подкастрят храстите
Ако клонките си пречат, режете по-слабите
Помогнете с ножица на касиса да ражда повече
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини