Начало » Хоби земеделие » Малката градина
28.08.2023 г.

Специално внимание за краставиците през септември

Практика
Специално внимание за краставиците през септември

sinor.bg

Краставиците са топлолюбива култура и резките промени на времето оказват негативно влияние върху развитието им. Голямата разлика между дневните и нощните температури също е сериозен проблем. Температурните колебания са благоприятна предпоставка за появата на болести и вредители.

През септември продължава масовото ежедневно прибиране на реколтата от краставици, което дава тласък на развитието и плододаването. Навременното прибиране на плодовете е наложително, а всяко забавяне води до влошаване на качеството и намаляване на добивите.

В този период трябва внимателно да се борави със стъблата на краставиците – всяка промяна в ориентацията на растенията се отразява крайно негативно върху формирането на плодове, което може дори да спре. Сухите, пожълтелите и сигнализиращи за болести листа трябва внимателно да се отстраняват.

Поливане на краставиците през септември

Поради температурните колебания графикът за поливане може леко да се промени. Ако температурите са все още високи, тогава продължаваме да поливаме растенията не само кореново, но и да овлажняваме листата. Всичко зависи от конкретните метеорологични условия. В жегите можем да продължаваме да поливаме и по два пъти дневно – сутрин и вечер, като вечерното е желателно да бъде с по-топла вода. Студената вода в горещините стресира растенията, а налягането в маркуча води до бързо уплътняване на почвата и оголване на корените, които в по-голямата си част са разположени повърхностно.

Нощното снижаване на температурите намалява нуждата от влага, което води до промяна на графика. Вече може да се полива и по-рядко, но така че почвата под краставиците да остава постоянно влажна.

Мулчът (слама, окосена трева или угнил компост) перфектно задържа влагата, но предпазва корените от прегряване през деня и преохлаждане през нощта.

Подхранване на краставиците

Краставиците все още се нуждаят от допълнително подхранване. Внасянето на подходящи хранителни елементи, съдържащи калий, може да удължи значително плододаването. За кореново подхранване се използват разтвори на монокалиев фосфат (2,5 г на 1 л вода), калиев нитрат (7 г на 1 л вода), калциев и магнезиев нитрат (по 5 г на 1 л вода). Листните торове имат по-бързо действие и могат да осигурят не само основни хранителни елементи за краставиците, но и набор от подходящи микроелементи.

Ежедневното прибиране на реколтата предполага пълното изключване на химичните препарати, а за защита от болести и вредители се използват биопрепарати.

Половината от новата пшеница в Германия става само за фураж

В зависимост от проблема, препоръчани за този период са: Фитоспорин или подходящ представител на Биона – Биона Екуизил, Биона Кобре, Биона Форте, Биона Мимоза и др. Пазарът предлага различни продукти на биологична основа, но важно в случая е това, че препаратите трябва да се редуват.

Листата трябва да се пръскат внимателно от двете страни, но без да се преместват и повреждат, а сухите и засегнатите се отстраняват. Ако листата започнат масово да пожълтяват, това е сигнал, че плододаването е към края си.

Специално внимание за краставиците през септември
9349
 

Последни материали
Виж
През първото тримесечие на годишна база
Износът на пчелен мед от Украйна скочи почти двойно при ръст на приходите под 40 на сто
Зърнопроизводителите очакват слаби добиви, надяват се на качество
Жътвата на пшеницата и ечемика ще започне с месец по-рано заради жегите
След споразумение между производителите и министерството на развитието
В Гърция свалиха цените на някои стоки за Великден
БАБХ поддържа публичен регистър на търговците с храни от разстояние
Купувайте козунаци по интернет само от регистрирани търговци
С акцент върху необходимите мерки за устойчиво развитие
Одобриха резултатите от неофициалното заседание на Съвета на ЕС за сектор рибарство
С приветствия за предложенията на ЕК и обсъждане на състоянието на пазарите
Одобриха резултатите от заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Свързани материали
Виж
Виго ви дава висока устойчивост на CGMMV за успешна реколта краставици
Колко време е необходимо за отглеждане на разсад за краставици?
Съвети към градинаря
Нематоди по оранжерийните краставици
Испания спечели рекордните 1 млрд. евро от износа на краставици
Полезно за градинарите
Реанимация за краставиците
Причините
Краставиците, които все още трябва да са зелени, изведнъж пожълтяват
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини