Начало » Пазари » Зърно
27.08.2023 г.

Над половината пшеница от новата реколта в Германия става само за фураж

Лошото време изяде печалбите на фермерите
Над половината пшеница от новата реколта в Германия става само за фураж

Германските фермери определят качеството на пшеницата от тазгодишната реколта като ужасно, коментира местният селскостопански анализатор д-р Олаф Цинке в материал в електронното издание АgrarHeute. Лошото качество води до ръст на разходите за сушене, ниско хектолитърно тегло, малко протеин, което на свой ред изяжда печалбите. В много германски региони над половината от реколтата от пшеница става само за фураж или за производството на биогаз.

Лошата реколта е следствие най-вече от неблагоприятното време. Сушата през май и юни попречи на нормалното развитие на растенията, а прекалено влажното и нестабилно време през юли и август влоши качеството на реколтата. Председателят на Селскостопанската камара в провинция Шлезвиг-Холщайн Уте Фолкардсен подчерта, че жътвата на влажната реколта е довела до значително влошаване на качеството и до високи разходи за сушене. Според нея вече е очевидно, че доста над половината от събраната реколта най-вероятно ще е фуражно зърно и съответно цените ще са много под миналогодишното ниво. В северна Германия в момента за фуражната пшеница плащат по 184 евро на тон, докато за хлебната цената е 218 евро за тон.

Официални оценки сочат, че добивите от есенната пшеница в Германия са с около 9% под средния многогодишен показател. В регионите с тежки почви и малко валежи реколтата е удовлетворителна и там жътвата продължава.

Карл-Фридрих Майер, председател на селскостопанска комисия в селска община в провинция Долна Саксония, съобщи за сериозни проблеми с качеството на пшеницата заради обилните дъждове. В зависимост от региона и количеството валежи хектолитровото тегло намалява и се колебае между 67 и 76 в зависимост от сорта. „Пшеницата губи тегло и олеква. Това означава, че макар ремаркето да е пълно, то е по-леко от обичайното, а зърното е загубило качество и не може да се използва за производство на брашно”, обяснява Майер.

Заради постоянната обилна влага зърната започват да прорастват в класовете и реколтата става негодна за производство на храни. Когато това се случва на големи площи, реколтата може да се използва само за производство на биогаз. „Отдавна не сме изпадали в такова положение”, споделя Майер.

Председателят на комисията се опасява, че в Долна Саксония до 90% от зърното, засято за получаване на пшеница с мелничарски качества, ще става само за фуражни цели, тъй като вече е невъзможно да бъдат постигнати качествата на хлебна пшеница. „Повечето фермери са щастливи, ако изобщо прибират от нивите дори фуражна пшеница и не им се налага да я превозват до установките за биогаз”, изтъкна той.

Подобно е положението и при Бени Хехт от Асоциацията на фермерите в окръг Телтов-Флеминг – той и колегите му със седмици не са могли да влязат в нивитеза да жънат реколтата, а и това, което са прибрали, не ги радва. „Имаме загуба на качество заради повече плесени. Зърното е прекалено влажно, за да може от него да се смеле брашно с хлебни качества и затова се налага да го използваме за храна на животните”, изтъква той в интервю за радиостанция rbb24.

Фермери от провинция Бранденбург също очакват значителен спад на реколтата и качеството заради лошото време. „Дъждът, градушките, бурите и ниските температури ни докараха много неприятности, особено през последните няколко седмици”, заяви Хенрик Вендорф, председател на Асоциацията на германските фермери пред rbb24.

В началото на юни фермерите все още се надяваха на средно до добро качество на реколтата. „Печалбите ще бъдат с 20-30% под онези, на които разчитахме. Освен това поскъпването на горивата, торовете и семената направиха отглеждането на пшеницата през тази година доста скъпо удоволствие”, посочва Вендорф.

Над половината пшеница от новата реколта в Германия става само за фураж
6654
 

Последни материали
Виж
Актуалният доклад за 2022 г. показва ръст в остатъчните вещества само при зеле, домати, марули, ечемик
С 25% повече храни в ЕС се проверяват за пестициди
Защо стволовете на овощните дървета се покриват с лишеи и мъхове?
Мнения
Красимир Кумчев: Революционни промени са нужни за отрасъла!
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
Свързани материали
Виж
Германия създаде нов консултативен съвет за растителна защита
При свинефермите спадът достига 13 на сто
Животновъдните ферми в Германия са намалели с 4 на сто за 3 години
Най-значим е при говеждото, докато при пилешкото е отчетен ръст
Задълбочава се тенденцията за спад в потреблението на месо в Германия
Рентата в Германия достигна 357 евро на хектар
Сред страните от ЕС лидер в доставките е Румъния
Германия почти удвои вноса на рапица от Украйна
Федерална програма
Германия задели един милиард евро за реорганизация на свиневъдството
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини