Германските фермери определят качеството на пшеницата от тазгодишната реколта като ужасно, коментира местният селскостопански анализатор д-р Олаф Цинке в материал в електронното издание АgrarHeute. Лошото качество води до ръст на разходите за сушене, ниско хектолитърно тегло, малко протеин, което на свой ред изяжда печалбите. В много германски региони над половината от реколтата от пшеница става само за фураж или за производството на биогаз.
Лошата реколта е следствие най-вече от неблагоприятното време. Сушата през май и юни попречи на нормалното развитие на растенията, а прекалено влажното и нестабилно време през юли и август влоши качеството на реколтата. Председателят на Селскостопанската камара в провинция Шлезвиг-Холщайн Уте Фолкардсен подчерта, че жътвата на влажната реколта е довела до значително влошаване на качеството и до високи разходи за сушене. Според нея вече е очевидно, че доста над половината от събраната реколта най-вероятно ще е фуражно зърно и съответно цените ще са много под миналогодишното ниво. В северна Германия в момента за фуражната пшеница плащат по 184 евро на тон, докато за хлебната цената е 218 евро за тон.
Официални оценки сочат, че добивите от есенната пшеница в Германия са с около 9% под средния многогодишен показател. В регионите с тежки почви и малко валежи реколтата е удовлетворителна и там жътвата продължава.
Карл-Фридрих Майер, председател на селскостопанска комисия в селска община в провинция Долна Саксония, съобщи за сериозни проблеми с качеството на пшеницата заради обилните дъждове. В зависимост от региона и количеството валежи хектолитровото тегло намалява и се колебае между 67 и 76 в зависимост от сорта. „Пшеницата губи тегло и олеква. Това означава, че макар ремаркето да е пълно, то е по-леко от обичайното, а зърното е загубило качество и не може да се използва за производство на брашно”, обяснява Майер.
Заради постоянната обилна влага зърната започват да прорастват в класовете и реколтата става негодна за производство на храни. Когато това се случва на големи площи, реколтата може да се използва само за производство на биогаз. „Отдавна не сме изпадали в такова положение”, споделя Майер.
Председателят на комисията се опасява, че в Долна Саксония до 90% от зърното, засято за получаване на пшеница с мелничарски качества, ще става само за фуражни цели, тъй като вече е невъзможно да бъдат постигнати качествата на хлебна пшеница. „Повечето фермери са щастливи, ако изобщо прибират от нивите дори фуражна пшеница и не им се налага да я превозват до установките за биогаз”, изтъкна той.
Подобно е положението и при Бени Хехт от Асоциацията на фермерите в окръг Телтов-Флеминг – той и колегите му със седмици не са могли да влязат в нивитеза да жънат реколтата, а и това, което са прибрали, не ги радва. „Имаме загуба на качество заради повече плесени. Зърното е прекалено влажно, за да може от него да се смеле брашно с хлебни качества и затова се налага да го използваме за храна на животните”, изтъква той в интервю за радиостанция rbb24.
Фермери от провинция Бранденбург също очакват значителен спад на реколтата и качеството заради лошото време. „Дъждът, градушките, бурите и ниските температури ни докараха много неприятности, особено през последните няколко седмици”, заяви Хенрик Вендорф, председател на Асоциацията на германските фермери пред rbb24.
В началото на юни фермерите все още се надяваха на средно до добро качество на реколтата. „Печалбите ще бъдат с 20-30% под онези, на които разчитахме. Освен това поскъпването на горивата, торовете и семената направиха отглеждането на пшеницата през тази година доста скъпо удоволствие”, посочва Вендорф.