Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
08.03.2023 г.

През март овощарите трябва да бъдат бдителни, съобразителни и бързи!

През март овощарите трябва да бъдат бдителни, съобразителни и бързи!

Март се отличава с променлива метеорологична обстановка. През месеца  зимата отстъпва на пролетта. Застудяването през първата му седмица ще задържи развитието на овощните видове, някои от които започват да излизат от зимния покой. Това дава възможност на стопаните да изпълнят докрай предвидените за зимния период агротехнически и растителнозащитни мероприятия и да се подготвят за следващите в началото на пролетта. Тези мероприятия са взаимно свързани и като цяло осигуряват добро растително здраве и оптимални като количество и качество добиви.

Преди следващото затопляне трябва да приключи обработката на почвата там, където по някакви обекивни причини не е станала преди настъпването на зимните студове. Почвената обработка не само осигурява усвояването на внесените торове, но влошава условията за презимуването на редица вредители (черешова муха, листоминиращи молци и др.) и пречи на възпроизводствения цикъл на причинителите на опасни болести (струпясване по ябълката, червени листни петна по листата на сливавата и др.).

Иновации във варосването в професионални насаждения на череши, ябълки, лоза и ягодоплодни

Резитбените операции също трябва да завършат. Те регулират добивите, осигуряват оптимална гъстота на короната и съответно оптимален микроклимат в нея, което е важно за добрата растителна хигиена. При резитбата трябва да бъдат премахнати клони, по които са забелязани гъсенични гнезда, плодни тела на гъби и др. При костилковите овощни видове в по-южните райони на България, където дърветата започват да напъпват, се очертават изсъхналите и загинали клони. Това улеснява заетите с резитбата хора. Във всички случаи отстранените клони трябва да бъдат изнесени от градината и според големината им обработени по подходящ начин. Част от тях могат да бъдат раздробени за компост, а други складирани и по-късно изгорени на подходящи места. При подмладяващи резитби на възрастни дървета отворените по-големи рани трябва да бъдат замазани с овощарски пасти.

Късните зимни пръскания след резитбата не трябва да бъдат пропускани. Те унищожат вредителите непосредствено преди последните да се активизират в началото на вегетацията. Това става с растителнозащитни масла, например акарзин. Тези масла не са отровни за хората и животните. След нанасянето им по растителната повърхност те я покриват и запечатват вредители по нея, които загиват. Пръскането трябва да става с по-едри капки, особено когато има вятър. Работният разтвор трябва да облее клоните, да попадне в разклоненията и в пукнатините по кората.

Медсъдържащите фунгициди като бордомикс, шампион, фунгуран и др. са подходящи както за предцъфтежни пръскания, така и за употреба в началото на вегетацията. Те имат предпазно действие срещу опасни болести като опожаряването на овощните, а на по-късен етап огнения пригор и др..

Разнообразието от овощни видове в трайните насаждения, отглеждани в различни райони на страната, и променливата метеорологична обстановка през март налагат добра оперативност при използването на наличната техника и работната сила. Консултациите със специалисти по растителна защита може да спести средства и време, когато в предишните месеци в насажденията е било проведено обследване за фитосанитарната обстановка.

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита

През март овощарите трябва да бъдат бдителни, съобразителни и бързи!
10390
 

Последни материали
Виж
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Как правилно да използваме на яйчените черупки в градината?
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Свързани материали
Виж
Важни условия за производството на посадъчен материал
Сярата лекува, предпазва от вредители и е важен хранителен елемент за растенията
Полезно за градинарите
Салициловата киселина - помощник в овощната и зеленчукова градина
Едно нежелано явление при овощните дървета
Защо плодовете „бягат“ към периферията и върха на короната
Календар на градинаря - април
Проблеми за растителната защита в началото на вегетацията, напомняме !
Ефективна ранна обработка на градината с бордолезов разтвор
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини